Tepisi – udobni, praktični i lepi

Kako se temperature spuštaju, a cene grejanja rastu, shvatamo da je tepih veoma koristan element enterijera. Tepih je termoizolator, tako da će u prostoriji u kojoj postoji tepih tokom zimskih meseci biti toplije, a račun za grejanje mogao bi se smanjiti.

Takođe, tepih je i zvukoizolator – apsorbuje zvuke i eventualnu buku u prostoriji, tako da je i sa strane zvukoizolacije veoma praktičan. I poslednje, ali ne i najmanje važno, osećaj koji tepih pruža kada tokom zime uronite bosim stopalima u njega doprinosi toplini i „domaćinskoj“ atmosferi u domu.

Danas na tržištu postoji veliki izbor tepiha. Kod nas se uglavnom izrađuju od polipropilena, termičkog vlakna, akrila, ali i prirodnih materijala kao što su vuna, koža i krzno. Izbor materijala zavisi od praktičnih potreba. Dezen i boja tepiha, baš kao i veličina i oblik zavise od efekata koje želite da postignete, kao i od veličine samog prostora. Ukoliko želite antialergijski i antistatički tepih odlučićete se za neki od sintetičkih materijala. Ovakvi tepisi su veoma praktični i za održavanje i zbog ovih razloga pogodni su za prostore u kojima borave deca i kućni ljubimci. Ukoliko želite ekološki tepih sa izuzetnim termoizolacionim i zvukoizolacionim svojstvima i zanimljivom teksturom i tkanjem, opredelite se za tepih od prirodnih materijala.

Veličina tepiha zavisi od veličine i funkcije prostorije u koju postavljamo tepih a pozicija od linija kretanja u prostoru. Danas je trend postavljanja tepiha po celoj površini poda prevaziđen i zamenjen „ciljanim“ postavljanjem tepiha čiju veličinu i oblik diktira površina koja obuhvata mesta dužeg zadržavanja u domu. Ovaj način razmišljanja o pozicioniranju tepiha je praktičan ali i doprinosi oblikovanju prostora, jer tepisi sami po sebi mogu veoma privlačiti pažnju i biti efektni formirajući ambijentalne celine u prostoru.

Međutim, prilikom odabira veličine tepiha često se prave greške, tako treba biti oprezan da, ukoliko tepih postavljamo, na primer, ispod trpezarijskog stola, on bude toliko veliki da kada se stolica izvuče još uvek bude na tepihu. U dnevnoj sobi ćemo tepih postaviti ispod garniture za sedenje. Ovakav tepih će biti toliki da zadržavanje i boravak u dnevnoj sobi učini prijatnim i udobnim.

Ukoliko je to neophodno, tepih ili staza manjih dimenzija se može postaviti i u kuhinji, uz kuhinjske elemente. U spavaćim sobama, tepih se postavlja tik uz krevet. Ovde, kao i u kupatilu, možete razmisliti o mekšem i udobnijem tepihu, jer tepih u ovim prostorijama predstavlja topli kontakt sa podom i površinu na koju često stajemo bosim nogama.

Boju i dezen tepiha biramo u odnosu na stil i veličinu prostorije u kojoj će tepih biti, i u suštini ovaj izbor je stvar ukusa i efekta koji želimo da postignemo. Za neutralan rezultat uskladite boju i dezen tepiha sa koloritom nameštaja, ili izaberite vuneni tepih prirodnih nijansi. Ukoliko, pak, želite da unesete dinamiku u prostor možete izabrati smeo tepih jarkih boja ili upečatljivog dezena i postaviti ga na centralno mesto u prostoru. Posebno su interesantni tepisi za dečje sobe, gde odabirom tepiha unosite živost i veselje u prostor. Na našem tržištu danas postoje tepisi za dečje sobe koji pod pretvaraju u pravi poligon za igru!

Tekstura tepiha je još jedan element koji može biti veoma zanimljiv i intrigantan. jer, tepisi se razlikuju ne samo po visini flora – dužini vlakana iznad osnove tepiha – već i po načinu izrade: mašinskom ili ručnom. Tehnike su raznovrsne i svaka daje različite rezultate što se tiče fizičkih osobina tepiha, ali i njegovog izgleda.

Danas su veoma popularni “čupavi” tepisi. Ovakvi tepisi su veoma dekorativni, ali i veoma udobni. Proizvode se od različitih materijala i bez obzira na materijal koji izaberemo, ovakav tepih biće upadljiv detalj u prostoru.

Iako podovi sami po sebi mogu biti veoma dekorativni elementi enterijera, tokom zime je ne samo ekonomično nego i udobrno imati tepih pod nogama. Upravo zbog ovih osobina treba obratiti posebnu pažnju prilikom kupovine tepiha. Odabirom kvalitetnog tepiha i njegovim pravilnim i redovnim održavanjem dobijamo element u prostoru koji ne samo da doprinosi estetskoj vrednosti doma već je i izuzetno koristan. Ukoliko želite da osvežite prostor, a nemate sredstava ili energije za ozbiljnije zahvate, nabavka novog tepiha moglo bi da bude prihvatljivo rešenje, upravo zbog dekorativnosti, ali i praktičnih osobina ovog elementa.

Piše: Irma Talović, dipl.ing.arh

Prethodni tekstTatami pod kao vekovna inspiracija
Sledeći tekstIzbor i ugradnja mozaika