Novi toranj na aerodromu u Nišu

Kako saznajemo, za 2021. godinu planirana je gradnja novog kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu. Naime, prethodna zgrada, s obzirom da se nalazila u vojnom delu aerodroma, srušena je tokom bombardovanja, nakon kog je sagrađena ona koja je trebalo da bude privremeno rešenje.

O trajnom rešenju govori se već dosta dugo. Naime, očekuje se da toranj bude visok 35 metara, a kompletna modernizacija koštaće osam miliona evra.

Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore objašnjava: „U postupku je nabavka zemlje za izgradnju tornja i alternativnog centra kontrole letenja. Sledeća godina je godina projektovanja i izbora izvođača, a 2021. je godina u kojoj će se graditi. Prelaskom u nove prostorije doći će i nova oprema što će doprineti da ispratimo rastući saobraćaj na aerodromu ‘Niš’ i da u kontroli letenja rade sa malim radnim opterećenjem.“ Naime, trenutno kontrola letenja Srbije i crne Gore pokriva vazdušni prostor obe zemlje, deo Jadranskog mora, ali i 55 odsto prostora Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da će se rok ispoštovati i da će posao kontrolora leta, koji je već dovoljno ozbiljan i odgovoran, biti olakšan adekvatnim uslovima za rad.

Izvor: RTS