SREĆAN NAM DAN PLANETE ZEMLJE!

U više od 150 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbiji, danas će biti obeležen Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje, 22. april, u cilju povećanja svesti ljudi o ugroženosti životne sredine.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Kao ključni uzrok izumranja vrsta, stručnjaci navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenje životne sredine.

Da li vi radite nešto što će ovoj našoj, jednoj jedinoj planeti produžiti vek? Svako od nas može da reciklira, ne baca najlonske kese po ulici, prikuplja papir zajedno sa svojom decom i isti šalje na ponovno korišćenje ili kupuje proizvode koji su iz porodice „eco-friendly“.

Sačuvajmo planetu za naše potomke!

Prethodni tekstKeramika Kanjiža na inovativan način predstavila novitete za sezonu 2017/2018
Sledeći tekstTikkurila donirala boje za oslikavanje šabačkog parka