Novi podovi za Mercedes-Benz muzej!

Mercedes-Benz muzej je poznat mnogim ljudima koji se zanimaju za automobile i arhitekturu širom sveta. Ali postoji jedan sprat za koji vrlo malo ljudi zna: poslednji sprat zgrade. Međutim, na tom spratu parket je toliko oštećen u poslednjih 13 godina da je morao da bude zamenjen.

Da bi stari parket uklonili sa malo prašine i bez ostataka, majstori su koristili više Wolff mašina, uključujući i novi Independence Stripper, koji se može kretati kroz prostoriju upravljan pomoću radio daljinskog upravljača i radi izuzetno efikasno, temeljno, ostvarujući ogromnu uštedu vremena.

Independence Stripper
Wolff Independence Stripper

Mercedes-Benz muzej u Štutgartu otvoren je 2006. godine i prikazuje istoriju kompanije sa oko 150 vozila i više od 1.500 eksponata. Muzej je veoma popularan zahvaljujući izložbi i svojoj spektakularnoj arhitekturi. Samo u 2022. kartu za izložbu kupilo je preko 62.500 posetilaca. Međutim, postoji jedna oblast koju samo retki mogu da vide: 8. sprat. Rezervisan je isključivo za posetioce visokog ranga i koristi se za održavanje gala događaja i konferencija za štampu. Ovaj sprat karakteriše prekrasan pogled na okolinu Štutgarta – od glavne fabrike Mercedes-Benz do fudbalskog stadiona VfB i vinograda na periferiji grada. Istovremeno, omogućava pogled unutar muzeja na njegove eksponate i posetioce.

Radio daljinski upravljač
Radio daljinski upravljač

Elegantan dizajn enterijera

Naravno, dizajn enterijera ovde takođe odgovara motu proizvođača vozila: „Najbolje ili ništa“ i stoga ispunjava najviše standarde dizajna. Kao rezultat, prostorija je opremljena elegantnim dvoslojnim gotovim dugotrakastim parketom od dimljenog hrasta. Međutim, parket je toliko oštećen poslednjih godina dubokim ogrebotinama da je narušen izgled površine. Zato su odgovorni za zgradu odlučili da ga zamene novim parketom. Instaliran je proizvod Slide Oak Tortora nauljen, koristeći Elio šablon za ugradnju. Taj zadatak je poveren Haag Bodenverk GmbH iz Štutgarta.

Kompanija je specijalizovana za savetovanje i postavljanje drvenih podnih obloga i ima 25 godina iskustva u ovoj oblasti. Da bi se podloga pripremila za novi parket u skladu sa DIN 18365, staru podnu oblogu trebalo je ukloniti sa što manje prašine. Zaposleni u izvođačkoj kompaniji verovali su u kvalitet i performanse brenda Wolff. Kompanija Wolff razvija i prodaje, između ostalog, mašine za uklanjanje podnih obloga, od kojih je pet korišćeno u muzeju Mercedes-Benz.

WOLFF PS 230 testera za parket
WOLFF PS 230 testera za parket

Efikasno i bez prašine

Najpre su majstori koristili testeru za parket PS 230 i isekli trake širine oko 350 mm u parketu. Da bi se testera prilagodila debljini parketa, dubina sečenja se može podesiti od 0 do 60 mm. Snažan motor ne samo da vam omogućava da radite na parketu, već i, sa odgovarajućim listom testere, na mineralnim podlogama takođe. Da bi se izbeglo stvaranje prašine u prostorijama, tim je povezao usisivač Vacuclean 2 sa pred-separatorom.

Vacuclean 2 je industrijski usisivač visokih performansi sa dva motora za grubu prljavštinu i prašinu. Ima filter sa površinom od 3 m2 (klasa prašine M) i indikator vakuuma koji omogućava kontinuirano praćenje savršenog rada. Pred-separator je instaliran uzvodno od usisivača i štiti ga odvajanjem grube prljavštine i fine prašine. Filtrira do 99 % čestica. Može se koristiti za mašine za podno frezovanje i brušenje, testere, ručne brusilice i mnoge druge električne mašine, a može se koristiti i sa odgovarajućom mlaznicom za usisavanje površina.

Dve mašine za uklanjanje parketa – odličan rezultat

Nakon obrade podloge, korišćeni su stripper-i BiTurbo i Independence. Oba se koriste za uklanjanje podnih obloga. Dok BiTurbo stripper već nekoliko godina dokazuje svoje performanse, Independence je najnoviji proizvod kompanije Wolff.

Njegov razvoj je uključivao sugestije korisnika kao i iskustva poslednjih godina. Sa ove dve mašine mogu da se uklone sve vrste tekstilnih i elastičnih podnih obloga kao i parket. Independence se takođe može koristiti za uklanjanje pločica i sportskih podova. Međutim, u poređenju sa mnogim drugim mašinama za uklanjanje podnih obloga na tržištu, Independence ima jednu veliku prednost: može se upravljati u prostoriji pomoću daljinskog upravljača jednom rukom.

To znači da korisnik ne mora stalno da sedi na mašini da bi njome upravljao. Veoma je precizan i upravljiv. Independence se napaja sistemom baterija, što ga čini nezavisnim od kablova.

Wolff Independence Stripper
Wolff Independence Stripper

Ovo znatno olakšava rad, jer nema potrebe da obraćate pažnju na napajanje prilikom rada mašine. I BiTurbo i Independence stripper karakteriše jednostavno rukovanje. Na primer, noževi su lako dostupni i mogu se brzo promeniti. Obično imaju širinu od 350 mm. U Mercedesovom muzeju, majstori su prvenstveno koristili Independence Stripper za obradu velikih površina. Manji BiTurbo stripper se koristio u teško dostupnim područjima. Pored toga, mogu se koristiti za uklanjanje svih preostalih materijala. Kombinacija mašina koja ostvaruje izuzetnu uštedu vremena.

Ovom veštom kombinacijom Wolff mašina, tim na gradilištu je bio u mogućnosti da za vrlo kratko vreme ukloni lepljeni parket sa podloge i brzo odveze nastali građevinski šut. Petorici zaposlenih bio je potreban samo jedan dan da završe površinu od 500 m2. Izuzetno kratko vreme, s obzirom da je bezbednosna tehnologija zgrade predstavljala niz izazova. Pošto cela zgrada ima veoma poseban sistem protivpožarne zaštite, sistem za gašenje takođe reaguje veoma osetljivo.

Kontakt sa prašinom mogao je iznenada da aktivira alarm i tako aktivira sistem za gašenje. Iz tog razloga, svi zidovi i plafoni, uključujući sve senzore sistema, morali su unapred biti prekriveni sa nekoliko slojeva zaštitnog filma. Nakon što je podloga stručno pripremljena, novi parket je mogao da se postavi za vrlo kratko vreme.

  • Objekat: Mercedes-Benz Museum Stuttgart
  • Investitor: Mercedes Benz
  • Stručni saradnik Wolff: Paolo Casu | Fachberater Wolff
  • Izvođač novog parketa: Oliver Haag | Haag Bodenwerk GmbH
  • Površina: 500 m2
  • Korišćeni alati i mašine: WOLFF Independence, WOLFF Biturbo Stripper,  WOLFF PS 230 testera za parket, industrijski  usisivač WOLFF Vacuclean 2 sa  pred-separatorom 50 Litara

Uzin UTZ logo

UZIN UTZ Srbija d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 43, 11041 Beograd
T: +381 11 3989 044
    +381 11 3989 050
rs@uzin-utz.com
www.​rs.​uzin-​utz.​com