Novi trendovi za predstojeću sezonu – CERSAIE 2011

I ove godine se od 20-24. septembra u Bolonji po 29. put održao jedan od najvećih sajmova keramike i sanitarne opreme u svetu. U dvadeset hala, preko 1000 izlagača iz 31 zemlje širom sveta od čega 265 iz inostranstva je predstavilo svoja dostignuća, novitete i poglede na opremanje enterijera i eksterijera. U odnosu na prošlu godinu se broj posetilaca povećao, tako da je ovogodišnji sajam posetilo preko 113.000 ljudi i preko 700 novinara iz celog sveta za samo pet dana trajanja sajma. Tih pet dana je uglavnom premalo vremena da se obiđu sve prezentacije, promocije, konferencije i predavanja istaknutih dizajnera.

Bolonja Cersaie 2011 – Italijani predstavili nove trendove za predstojeću sezonu

Kao organizatori vodećeg sajma u ovoj oblasti Italijani su ponovo predstavili nove trendove za predstojeću sezonu. Glavi apel je i ove godine je bio usmeren ka ekologiji. Mnoge vodeće fabrike više ne prave neke drastične promene u svom dizajnu već unapređuju tehnologiju proizvodnje pločica i samih performansi. Tako su npr prethodne godine neke fabrike prezentovale pločicu koja uz pomoć prirodne svetlosti ima antibakterijsko dejstvo.

Za manje od godinu dana su uspeli da naprave istu tu pločicu, ali kojoj nije potrebno prirodno svetlo kako bi uništavala mikroorganizme. Pored toga novitet su i granitne pločice debljine 4.7mm koje su pogodne za brzu rekonstrukciju objekata sa velikim podnim i zidnim površinama (restorani, bolnice, škole) bez skidanja postojeće keramike. Ovu debljinu pločica su unapredili i poboljšali dodavajući elastifikatore u masu tako da su otporne na uvijanja i lomove.

 

U pogledu novina u dizajnu, ove godine kao i prethodne imamo dve tačno definisane struje. Prvu odlikuju svedene i čiste linije gde se koriste imitacije kamena i drveta a tonovi koji preovlađuju su mirni, prirodni tonovi poput krem, sive, crne, bele itd. Linije su čiste bez detalja i koriste se veliki formati bez pratećih dekora, a ako se nešto želi naglasiti koristi se ista pločica samo u drugom formatu koji naglašava određenu zonu. Kao dekoraciju u enterijeru koriste adekvatno zelenilo koje daje svežinu prostoru ili zanimljive rustične detalje koji se mogu naći na tavanu kao stare škrinje, stolice, metalne stolice koje počinju da korodiraju, stone lampe, stare tanzistore itd.

Druga struja je pod uticajem velikih tržišta poput Rusije i Arapskih zemalja. Odlikuje je obilje jarkih boja, imitacija mermera, dekor pločica sa baroknim šarama, izgled persijskih tepiha koji je štampan na keramiku… Naravno uz ovakve pločice idu detalji i nameštaj koji su u skladu sa samim enterijerom: masivni okviri za ogledala i nameštaj uopšte, pozlaćeni detalji, kristalni lusteri, sofe, komode, baterije sa kristalima na ručkama…

Između ove dve stuje se pozicioniraju neke fabrike koje žele da ostanu ili postanu inovativne i da ne prate svetske trendove po svaku cenu. Koriste lepe palete kolora, pomalo ekscentrične dekore, podove poput teraca itd. Takve fabrike najčešće kao ciljnu grupu imaju mladu, urbanu populaciju izgrađenog stila.

Pre par godina je potpuni hit bila rustika sa tonovima terakot boje, dizajn koji podseća na Francuska ili Italijanska sela, ali se to polako gubi i postaje demode.

 

U svetu sanitarija, kada i kupatilske galanterije noviteti su se mogli videti samo kod vodećih fabrika. Proizvođači kada su ove godine akcenat stavili na slobodnostojeće kade bez hidromasažnog programa, najčešće u mat finituri. Kolone za tuširanje se prave u retro varijanti u raznim bojama od bele i crne preko plave do naranđžaste i crvene i svojim izgledom su dosta robusnije nego ranije serije.

Mišljenja vezana za ovaj koncept će biti jasno podeljena, potrošačima će se ili svideti ili ne. Kod proizvođača sanitarija i baterija se nije napravio veliki pomak o odnosu na prethodnu godinu. Kod baterija je novina u finituri. Opet se vraćaju baterije koje su farbane, uglavnom su crne i bele, ali postoje i jake boje kao što je naranđžasta. Kod proizvođača sanitarija su se pojavile neke nove linije,ali sam koncept nije promenjen.

 

Potpuni hit na ovogodišnjem sajmu su saune i turska kupatila. Uglavnom svi veći proizvođači kada i hidromasažnog programa upotpunjuju svoju ponudu sa saunama ili kombinovanim sistemima saune i turskog kupatila. Prave se po meri koju kupac odredi najčešće od drveta. U sklopu ovih sistema postoje i razni lepo uklopljeni gedžeti poput tople vitrine koja greje badenmanti, sistema za puštanje muzike, interfon, telefon itd.

Kod kupatilskog nameštaja nema velikih novina. Uglavnom se javljaju kombinacije elemenata kao sto su drvo, medijapan, staklo, korijan, kerrock…

Sajam u Bolonji je nešto što bi svaki ljubitelj dizajna i arhitekture trebao da obiđe bar jednom u svom životu. Tolika količina pozitivne energije, inovativnosti, novih trendova, ideja na jednom mestu je jedinstvena. Očigledna je želja i napor organizatora da održi visok nivo kao i da ga povećava iz godine u godinu, tako da sa zanimanjem i nestrpljenjem očekujemo sledeći jubilarni 30. sajam.

Prethodni tekstSavršena lepota jednostavnosti
Sledeći tekstEkskluziva iz Italije na jednom mestu