Najpoznatije (uklete) kuće sa škripavim podovima

1. Kuća Vinčester

Zauzima prvo mesto jer u njoj nisu u pitanju samo škripavi podovi i sablasni zvukovi, već mnogo više. Originalna vlasnica ove kuće u Kaliforniji bila je Sara Vinčester, supruga osnivača kompanije Vinčester puške, Vilijama. Ova očito dokona dama je uživala u paranormalnim seansama i verovala da je zli duhovi progone. Da bi zbunila duhove, udovica Sara pretvorila je kuću u lavirint. Ugrađivala je u zidove lažna vrata, pravila lažne stepenište koje ne vode nikuda i gradila tajne pregrade. I dan danas navodno duh žene opseda stanare kuće Vinčester, a njena neobična gradnja dovoljno je intrigantna sama po sebi.

2. Kuća Lalari

Ovu kuću prati glas uklete otkad su u njoj stanovali serijske ubice tokom 1834. godine. Delfi Lalari i njen suprug bili su članovi visokog društva u Nju Orlensu, poznati po mučenju i ubijanju svojih robova unutar zidova ove jezive kuće. Kada su strašni događaji otkriveni, oni su pobegli u Pariz, a građani Nju Orlensa uništili su kuću. Iako je obnovljena, plač i vriskovi robova novodno se noću čuju u sobama. Vlasnik ove nekretnine dve godine bio je i glumac Nikolas Kejdž, ali ju je prodao finansijskoj korporaciji. Izgleda da se i on uverio u istinitost tvrdnje o ovoj ukletoj kući.

Plač i vriskovi robova novodno se noću čuju u sobama
Kuća Lalari

3. Dvorana Rejnham

U dvorani Rejnham 1936. godine snimljena je najpoznatija slika jednog duha svih vremena: tzv. ‘Smeđa žena’ koja silazi niz stepenice. Intrigantna činjenica kod ove slike je ta što je snimljena u doba kad nije postojao fotošop ili moderna fotografija. Svedočanstva o smeđoj ženi počela su oko 1835. godine, a svi koji su je videli opisali su je kao toplu i dobru osobu. Iako je ova dvorana zbog te fotografije postala izuzetno popularna, otada nisu zabeležene relevantne paranormalne pojave.

U dvorani Rejnham 1936. godine snimljena je najpoznatija slika jednog duha
Dvorana Rejnham

4. Kuća Veli

Godine 1852. čovek koji je imao nadimak Jenki Džim , obešen je na ovom imanju u San Dijegu. Prilikom vešanja, noge su mu doticale tlo, i od tada se ovde čuju zvukovi čizama koje se vuku po podu ili samo koraci. Nakon nekoliko godina imanje je kupio Tomas Vali i na njemu izgradio kuću, a nakon smrti njega i njegove supruge, i njihovi duhovi viđeni su kako šetaju sobama. Interesantno je da se u ovoj kući organizuju večeri lova na duhove svakog poslednjeg vikenda u mesecu. Maštovito, zar ne?

U ovoj kući se organizuju večeri lova na duhove
Kuća Veli

5. Kuća Gardete la Pret

Još jedno ukleto mesto u Nju Orlensu je kuća Gardet LaPret. U 19 veku kuću je unajmio misteriozni Turčin. Neke priče tvrde da je bio sultanov brat jer je sa sobom doneo mnogo blaga, velik harem i mnogobrojnu pratnju. Kako su živeli u izolaciji, građani su tek nakon nekoliko sati shvatili da se u kući događa nešto čudno. Kada je policija ušla u kuću, svi ljudi iz pratnje bili su ubijeni, a “sultan” živ zakopan. Građani ovog grada tvrde da je kuća ukleta i da se do danas iz nje čuje lebdeća orijentalna muzika, oseća se miris tamjana i vide duhovi obučeni u raskošnu odeću.

Ukleto mesto u Nju Orlensu
Kuća Gardete la Pret

Piše: Mirjana Makarin Plavšić

Prethodni tekstElegancija na Vašem podu, da ili ne?
Sledeći tekstJesenje čišćenje podova novi je početak – Feng Shui saveti