Mapei nastavlja sa rastom globalno i u Srbiji

Internacionalizacija sa posebnim akcentom na zahtevima lokalnih tržišta deo je precizno definisane Mapei korporativne filozofije. Dok većina globalne konkurencije, zbog ekonomske krize smanjuje svoje pozicije na mnogim tržištima, Mapei nastavlja rast.

U martu 2013. godine Mapei Grupa je završila akviziciju 100 % turske kompanije Wallmerk Construction Chemicals and Trade Inc. Kompanija Wallmerk Construction Chemicals and Trade je osnovana 2007. godine sa sedištem u industrijskoj zoni Ankare koja je strateški važno područje Turske. Kompanija se bavi proizvodnjom i trgovinom hemijskih proizvoda za građevinarstvo i u svom asortimanu ima više od 200 proizvoda.

Zahvaljujući ovoj akviziciji Mapei Spa – svetski lider u proizvodnji hemijskih proizvoda za građevinarstvo, koji proizvodi više od 1,400 proizvoda za preko 55,000 klijenata širom sveta – sada je prisutan sa 63 proizvodna pogona u 31 zemlji na 5 kontinenata.

U aprilu 2013. godine Mapei je osnovao 67 podružnicu – Mapei SRB d.o.o u Srbiji. Ulaganje u distibutivni centar je odgovor na povećanu potražnju koja je stvorena zahvaljujući distibuterima i visokoobrazovanim stručnim kadrovima iz predstavništva Mapei, koje je osnovano 2004. godine. Od početka svog poslovanja Mapei tim je nudio kompletna tehnička rešenja, za različite projekte, kao podršku u radu projektanata, izvođača radova i ostalih stručnjaka u građevinarstvu. Moderan distibutivni centar biće otvoren u maju 2013. godine u Beogradu u Leštanima.

Internacionalizacija Mapei Grupe je striktno povezana sa rastom prihoda u poslednjih 20 godina: 1990. godine ukupan prihod je bio 150 milijardi lira dok je 2012. godine dostigao 2 milijarde evra, od kojih 70 % na internacionalnim tržištima. Zajedno sa rastom prihoda raste i broj podružnica i proizvodnih pogona. Među investicijama iz 2012. godine su i nov proizvodni pogon u Indiji, treći proizvodni pogon u Francuskoj i drugi u Poljskoj.

Mapei u Srbiji
Mapei u Srbiji

Sledeći svoju strategiju internacionalizacije i prateći rast i razvoj, Mapei Grupa konstantno ulaže u istraživanje i razvoj (R&D). Ulaganje u istraživanje i razvoj (R&D) je bitan faktor poslovanja Mapei Grupe i kadrovi koji rade u ovoj službi čine 12 % od ukupnog broja zaposlenih (broj zaposlenih u Mapei Grupi 2012. godine  iznosio je 7,500).
Osim toga 70 % investicija usmereno je u proizvodnju eko-održivih proizvoda koji su u skladu sa stogim važećim standardima i koji zadovoljavaju međunarodne standarde održivosti u građevinskoj industiji.

Sve više klijenata bira Mapei inovativne proizvode i sistemska rešenja za svoje projekte

Značajni svetski projekti realizovani su upravo primenom Mapei proizvoda kao npr: Novi kanal u Panami, Velika brana “GIBE III” u Adis Abebi (najveća brana na svetu), Arojo Maldonado galerije u Buenos Ajresu, Burdž Kalifa u Dubaiju, Aerodrom Hitrou u Londonu, kao i mnogobrojni sportski tereni na otovrenom i u dvoranama i prateći objekti koji su realizovani za potrebe Olimpijskih igara u poslednjih nekoliko decenija. (Peking, London i predstojeće u Sočiju).

Mapei proizvodi primenjeni su i u Srbiji na brojnim projektima, a pomenućemo samo neke od njih: Hotel Excelsior, Hotel Moskva, Stambeno poslovni kompleks Bellvile, Komercijalni biznis park Airport City Belgrade, Pravni fakultet i Vrhovni kasacioni sud u Nemanjinoj 9, Most na Adi, TV toranj na Avali u Beogradu i mnogi drugi.

Italija je jedan od najznačajnijih spoljotrgovinskih partnera Srbije i među vodećim investitorima.

Mapei takođe prepoznaje značaj Srbije u širem regionu.

Logistička podrška kupcima i dostupnost visoko kvalitetnih specifičnih proizvoda su dodatni stimulans za povećanje tima u Srbiji, čija primarna uloga će i dalje biti tehnička podrška profesionalcima od izrade projekata do implementacije proizvoda.

Otvoranjanje distibutivnog centra u Beogradu i osnivanje Mapei SRB d.o.o. su samo početak u daljem razvoju.

Prethodni tekstZorka Keramika – bogat izbor za svačiji ukus i za svaku namenu
Sledeći tekstDetalj za završni potez u enterijeru