Koliko je važna pravilna hidroizolacija za zelene krovove?

Iako su se prvi oblici pojavili još sedamdesetih godina prošlog veka u Nemačkoj, prava ekspanzija zelenih krovova vezana je za XXI vek. Ekološki ili zeleni krovovi su koristan i inovativan način pokrivanja kosih i ravnih krovova na svim građevinskim objektima, a sa ciljem poboljšanja uslova života.

Značaj zelenih krovova je višestruk. Kako živimo u vremenu velikih klimatskih promena, ali i sve veće emisije CO2, zeleni krovovi doprinose toplotnoj izolaciji objekta, smanjenoj potrošnji energenata za hlađenje i grejanje, što dovodi i do dekarbonizacije. Sa druge strane, zeleni krovovi jednim delom nadomešćuju nedostatak zelenila u gradskim sredinama, doprinose stvaranju kiseonika i pročišćavanju vazduha. Takođe, zeleni krovovi su značajni kao zaštita krova, važan zvučni izolator, ali i bitan estetski deo objekta, koji doprinosi njegovoj većoj tržišnoj vrednosti. Složićete se i sami koliko je lepo videti zelenilo na krovu neke zgrade. A zamislite koliko je ugodno živeti u takvoj zgradi.

Međutim, da bi jedan zeleni krov pružio sve te benefite, važno je izdvojiti i izvesna sredstva koja će omogućiti profesionalnu i temeljnu izgradnju. Jer, ako se malo dublje zamislimo, shvatićemo da to i nije baš lak postupak. Nije li tako?

Svaki zeleni krov mora da ima tačno određene slojeve, koji se razlikuju od redovnog krova, a koji pružaju neophodne uslove za pravilan rast biljaka, kao i pravilnu zaštitu samog objekta.

Sistem svakog zelenog krova čine:

  • Vegetacija, odnosno biljne vrste koje se uzgajaju;
  • Supstrat, odnosno zemlja sa hranljivim materijama;
  • Filter sloj, koji omogućava prodor vode i hranljivih materija i sprečava dalji prodor korena;
  • Drenažni sloj koji odvodi višak vode do drenažnog sistema;
  • Zaštitni sloj – hidroizolacija.

Gledano pojedinačno, svaki od navedenih slojeva ima svoju ključnu ulogu u razvoju zelenog krova. Drugim rečima, pravilna i stručna ugradnja svakog sloja je više nego bitna. Ako samo jedan sloj zataji, sve pada u vodu. Da i bukvalno sve ne bi bilo pod vodom, poslednji, ali ne i manje važan, zaštitni sloj ili hidroizolacija je od ključne važnosti za sam objekat. A, evo i zašto.

Zeleni krov je živi krov, kome je potrebna hrana i voda. Cirkulacija vode i hranljivih materija doprinosi da svi delovi biljke dobijaju odgovarajuću količinu istih, za normalno funkcionisanje i razvoj zelenog krova. Budući da hidroizolacioni sloj direktno naleže na osnovnu konstrukciju krova, odnosno objekta, ukoliko se ne postavi kako treba, voda će naći put i stići do same konstrukcije. To je scenario koji niko ne bi poželeo, jer izlaganje konstrukcije vodi i vlazi stvara uslove da ona prodre u sam objekat. A tada? Tada nastaju problemi, koji mogu napraviti velika oštećenja na samom objektu, a projekat zelenog krova propada, jer se isti mora sklanjati i svi slojevi se ponovo postavljati. Ako se sećate, naglasili smo da su jedna od „mana“ zelenog krova znatna finansijska sredstva, koja je neophodna obezbediti za njegovu izgradnju, jasno je da će takva sanacija proizvesti dodatne, velike troškove.

Da bi hidroizolacija bila odgovarajuća, ona se mora stručno postaviti i mora biti kvalitetna. Koji je to materijal koji može obezbediti kvalitetnu hidroizolaciju, pitate se? Bitumenske trake su jedno od kvalitetnih rešenja. Bitumenske trake su deo bitumen grupe proizvoda koji se koristi za izolaciju onih delova objekta koji su u direktnom kontaktu sa terenom gde ima vode. Kako je zeleni krov upravo takav teren, bitumenske trake se koriste kao barijera i zaštita od prodora vlage i vode. Bitumenske trake su 100% vodonepropusne, ekološki su proizvod, bez ikakvih štetnih isparenja i lošeg uticaja na životnu sredinu, što se savršeno uklapa u priču zelenih krovova i zaštitu životne sredine.

Pored toga, bitumenske trake su otporne na visoke i niske temperature, garantuju dugoročnu zaštitu i lako se postavljaju. Drugim rečima, poseduje sve one osobine koje garantuju idealnu hidroizolaciju kada su zeleni krovovi u pitanju.

Značaj bitumena i sve njegove osobine upoznali su još stari Sumerci, Egipćani, Rimljani, što potvrđuje da kada budete ugrađivali zeleni krov, ali i postavljali hidroizolaciju na drugim delovima vašeg objekta birate bitumen. Gde da ga nađete? U Fragmat S fabrici koja je deo slovenačkog sistema koji se bavi proizvodnjom ovog materijala još od 1937. godine. Pa ima li bolje satisfakcije od iskustva i znanja?