Sivi i bež tonovi kao trendseteri

Evropski proizvođači laminatnih podova započinju novu sezonu sa bogatstvom kreativnih ideja. Svetli i zemljani tonovi kao što su siva i bež su sada narudžbina dana kada je svet podova u pitanju, dok su veće dimenzije i širi elementi za podne obloge poslednji trend. Moderne a ipak rustične podne daske prijaju svim čulima svojom taktilnom teksturom i instalirane su korišćenjem inovativnih tehnologija.

Rustičnost ostaje ključna tema u trendu laminatnih podova. Hrast nastavlja da dominira sa svojim neiscrpnim dekorativnim potencijalom. Ipak, podovi delikatnog izgleda kao što su podovi od jasena i bresta, ili raskošno meko drvo kao što su omorika, ariš i tisovina, takođe brzo dobijaju na popularnosti. Uopšteno uzev, potražnja za dekorom koji podseća na elegantne varijacije drveta značajno raste. U međuvremenu, tamne boje gube na popularnosti a kolekcije evropskih proizvođača laminatnih podova umesto njih predstavljaju spektar prirodnih sivih i bež nijansi – trend koji je potekao od uređenja enterijera i sada osvaja međunarodno tržište podova.

Sve vrste površina od A do Š

Značajna količina drvenog dekora u sektoru laminatnih podova više se ne pojavljuje u svojoj „prirodnoj“ varijanti, već sa diskretnom belom ili sivom patinom. Rustični, „rabljeni“ izgled pojavljuje se u nekoliko varijacija komercijalnih proizvoda, od drvene građe sa imitacijom tragova cementa do laminatnih podova koji izgledaju kao da su izbrušeni ili sveže išmirglani. Moderne tehnike štampanja omogućavaju autentičan prenos i štampu širokog spektra i finesa površina, od najfinijih žilica i pora, do dubokih i upadljivih čvorova u drvetu. Rustična priroda posebno dolazi do izražaja kod novih kolekcija podnih daski u seoskom stilu, koje se sve češće nude u većim dimenzijama i kad se radi o širini i kad se radi o dužini elemenata.

 

Nekoliko evropskih proizvođača i dobavljača okupljenih zajedno u udruženju Evropskih proizvođača laminatnih podova – EPLF (European Producers od Laminate Flooring) će iskoristiti priliku da izloži svoje najnovije proizvode na najvećem sajmu podnih površina – Domoteksu (Domotex) u 2014. godini kao i na drugom Samitu drvenih podnih obloga u Hanoveru. Ovde će posetioci moći da istraže čitav svet kreativnih dizajnerskih mogućnosti i da otkriju najnovije tehničke i tehnološke inovacije u proizvodnji laminatnih podova u Evropi.