Održavanje laminatnih podova, vinil i linoleum gotove podne obloge

Vašem drvenom podu potrebna je odgovarajuća nega i odražavanje. U slučaju prosipanja vode, ili drugih tečnosti, odmah obrišite. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja, posavetujte se sa svojim prodavcem parketa.

Važan uslov za dug životni vek drvenih podnih obloga jeste prijatna klima u prostoriji, sa temperaturom od približno 20°C, irelativnom vlažnošću vazduha od 50% do 60%. Pomenute uslove možete da pratite pomoću elektronskog merača vlage, ili kućne meteorološke stanice (naročito je važno u vreme grejne sezone). Optimalnu relativnu vlažnost vazduha moguće je održavati pomoću električnih ovlaživača vazduha.

laminat
Foto: Floor Exports /
Za svakodnevno održavanje preporučuje se primena sredstava za čišćenje podnih obloga

Najveći neprijatelji podnih obloga jesu voda i pesak. Pod se održava čistim čišćenjem metlom, brisanjem prašine, i povremenim čišćenjem vlažnom, ali ne i mokrom krpom. Podne obloge ne smeju da se čiste vodom, jer može doći do oštećenja proizvoda (proizvod može da nabubri). Takođe, nije dozvoljeno korišćenje usisivača na vodu.

Za svakodnevno održavanje preporučuje se primena sredstava za čišćenje podnih obloga, koje treba koristiti u skladu sa uputstvima koja su na njima navedena.

vinil podovi
Foto: Floor Exports / Održavanje podova

Za čišćenje prljavštine, kao što je npr. pesak, koristite usisivač sa mekanim nastavkom, mekanu metlu, ili krpu. Na ulaze postaviti kvalitetan otirač, koji sprečava unos peska, na podnu oblogu.

Na nogare stolica, stolova i ostalog nameštaja, treba da stavite podmetače od filca, koji moraju da budu zalepljen,i a ne pričvršćeni ekserima. Ne pomerajte nameštaj tako, što ga vučete, već ga podignite i premestite.

linoleum
Foto: Floor Exports / Održavanje podova

Ne preporučuje se postavljanje podnih obloga u mokrim prostorijama, kao što su saune i kupatila.

Parket Centar Novi Sad
Futoški put 10 , 21000 Novi Sad
T: +381 21 47 80 316 | F: +381 21 47 80 317

Parket Centar Novi Beograd
Milutina Milankovića 9ž, 11070 Novi Beograd
T/F. +381 11 2281 409

info@floor-experts.rs
www.floor-experts.rs

Prethodni tekstTrgovi svetskih metropola
Sledeći tekstAnhidritne gipsane košuljice za čvrsto tlo pod vašim nogama