KEMA sistem za izradu bazena

Poslednjih godina, sve više i više ljudi se odlučuje na izradu bazena za plivanje. Bazenske konstrukcije su obično napravljene od vodonepropusnog betona. Zbog kompleksnosti ugradnje betona, izrade dilatacija, popunjavanja otvora nakon uklanjanja oplate, pukotina usled skupljanja i sl., ceo koncept vodonepropusnog betona je obično diskutabilan. Kako bi se izbegle nedoumice, preporučujemo alternativno zaptivanje betonskih površina polimer-cementnim vodonepropusnim premazom, koji će vam uz ispravnu primenu, omogućiti bezbrižnu i dugotrajnu upotrebu.

Zaptivanje konstruktivnih spojeva između podnih i zidnih površina

Uprkos korišćenju vodonepropusnog betona, konstruktivne spojeve treba obraditi detaljno nabubrivim trakama KEMA SWELL. KEMA SWELL u kontaktu sa vodom zaptiva pore i pukotine u betonu. Ekspandira do 200% od početnog volumena. Trake se fiksiraju vodonepropusnim lepkom KEMAMASTIC WA ili ekserima i obezbeđuju trajnu vodonepropusnost.

Bazenske konstrukcije su obično napravljene od vodonepropusnog betona
KEMA sistem za izradu bazena

Izravnavanje podnih i zidnih površina bazena

Nakon čišćenja površine za zidne površine koristiti reparaturni malter BETONPROTEKT RT, a za podove BETONPROTEKT RP. Za povećanje prionjivosti na vertikalnim površinama koristi se emulzija KEMAGRUND A, KEMACRYL ili KEMALATEX, razređena vodom u razmeri 1:1 (primena “sveže na sveže”). U slučaju vidljive ili plitko postavljene armature, treba je očistiti čeličnom četkom i zaštititi cementnom pastom BETON PROTEKTK 2.

Zaptivanje bazena u dva unakrsna sloja

Pošto lepak za pločice ne obezbeđuje 100% vodonepropusnost, neophodno je primeniti dva sloja fleksibilne vodonepropusne mase HIDROSTOP ELASTIK pre postavljanja keramike.

Prvi sloj se nanosi na “mat” vlažnu podlogu tretiranu emulzijom KEMACRYL (koja je razređena vodom u razmeri 1:1). Vodonepropusna masa, zbog cementne osnove omogućava direktno lepljenje keramike preko nje. Narednog dana se nanosi drugi sloj HIDROSTOPELASTIK-a, unakrsno na prvi.

KEMA, Sigurna, pouzdana i trajna rešenja uz Kema sisteme
KEMA, Sigurna, pouzdana i trajna rešenja uz Kema sisteme

Zaptivanje spojeva i prodora

Postaviti u uglovima i na spojevima, zaptivne trake KEMABAND (obične ili samolepljive), koji se ugrađuju u prvi svež sloj vodonepropusne mase HIDROSTOP ELASTIK. Pri izradi mozaika, preporučuje se korišćenje samolepljive zaptivne trake KEMABAND TACK 12.

Postavljanje keramičkih pločica

Da bi se izbeglo formiranje “kožice” ili “filma” na površini lepka pre polaganja keramike, potrebno je koristiti lepkove sa produženim “otvorenim vremenom” (lepkovi klase E, npr. KEMAKOL FLEX 170, klase C2TE S1), koji su najpouzdaniji.

Fugovanje

Za fugovanje bazenske keramike preporučujemo epoksidne fug mase KEMAPOX LF ili KEMAPOX ARTCOLOR. Mogu se koristiti na ivicama prelivnih kanala I za termalnu vodu.

Završno zaptivanje spojeva i prodora

Završno, popunite sve elastične spojeve u bazenu (uglovi, stepenici, prodori i sl.) poliuretanskom masom KEMAFLEX PU. Prethodno postavite u spoj dilatacioni penasti profil KEMAFLEX PE X10.

Sigurna, pouzdana i trajna rešenja uz Kema sisteme.

kema_logoBAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k, 11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79 // F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs // www.kema-on.net

Prethodni tekstACO ShowerDrain®S – Savršeno odvodnjavanje u svakom kupatilu
Sledeći tekstFASADNE i PLOČICE ZA SPOLJNU UPOTREBU – dizajn, kvalitet, ekonomičnost