Završne obrade u svetu podova

Pod je najveći “komad namještaja” i stoga jedan od najvažnijih elemenata Vašeg prostora.

Završna obrada parketa predstavlja njegov vidljivi dio koji oblikuje enterijer i definiše prostor u koji se polaže.

Završna obrada uljenjem

Opšti trend povratka prirodi, osobito u zapadnoj Evropi, na velika vrata je vratio uljenje kao završnu obradu podova. Oksidativna ulja koja se proizvode na bazi lanenog ulja stvaraju na površini drveta tanki film koji ga štiti od habanja, dajući mu istovremeno sasvim prirodan, izgled. Pore drveta ostaju otvorene i omogućavaju drvetu da „diše“ i ponaša se kao mikro-regulator klime i prostoru. Izgled ovako obrađenog drveta je potpuno prirodan i veoma lepo se kombinuje, kako sa drugim tradicionalnim materijalima poput kamena, tako i sa veoma modernim, sjajno uglačanim površinama od stakla, inoksa.

Izgled ovako obrađenog drveta je potpuno prirodan i veoma lepo se kombinuje
Drvoprodex d.o.o.

Uljene površine možda zahtevaju malo više pažnje u periodičnom održavanju, ali su veoma zahvalne jer ostavljaju mogućnost reparacije i posle svakog novog uljenja drvo poprima svjež izgled. Pri tom, apsolutno nije neophodno brušenje, sem u slučajevima velikih mehaničkih oštećenja.

Apsolutno nije neophodno brušenje, sem u slučajevima velikih mehaničkih oštećenja
Drvoprodex d.o.o.

Takođe, postoje ulja sa različitim pigmentima, tako da se mogu postizati i različiti koloristički efekti u na podu. U kombinaciji sa različitim površinskim obradama uljani podovi dobijaju potpuno nove vizuelne doživljaje. Pod tim podrazumjevamo:

  • četkanje, koje se vrši čeličnim četkama kako bi se istakla struktura drveta čime se dobija prirodan i topao izgled poda,naročito vidljivo kod velikih formata, dužih od metar.
  • ručno hoblanje, manifistuje se u vidu manjih ili većih talasa na površini parketa koji se osećaju pri samom dodiru. Četkanje i ručno hoblanje se obično kombiniju sa rustičnijim selekcijama drveta kako bi se dodatno potcrtala veza sa prirodom.
  • zakrpe u parketu, postiže se poseban vizuelni efekat koji u potpunosti sinhronizuje odnos sa istorijom.
  • dimljenje i termičko tretiranje drveta,
Dimljenje i termičko tretiranje drveta
Drvoprodex d.o.o.

Dimljenje se obavlja u specijalnim posudama i drvo se tom prilikom izlaže amonijačnim isparenjima koja dubinski prodiru u strukturu i menjaju boju drveta. Nijanse koje se dobijaju ovakom obradom su braon. Obično se dimi hrast.

Termo-tretiranje je takođe proces kojim se menja boja, ali i ćelijska struktura drveta jer se drvo u izlaže visokoj temperaturi pri čemu se šećer u drvetu kristalizuje (karamelizuje) i drvo, u zavisnosti od dužine trajanja samog procesa i visine temperature dobija topliju, zlatniju ili tamniju boju koja može ići do skoro crne. Obično se termo-tretiraju svetle vrste drveta.

Termo-tretiranje je takođe proces kojim se menja boja
Drvoprodex d.o.o.

Završna obrada lakiranjem

Izuzetne raznovrsnosti i neizbežnog visokog kvaliteta, lakirani podovi predstavljaju pametnu investiciju u kojoj ćete uživati ceo život. Površinska obrada lakiranjem daje širok spektar mogućnosti da se izrazite kroz njegov jedinstveni dizajn i specijalne efekte. Mješavina tradicije građene vekovima i savremenih boja i tekstura daje podovima potpuno novi doživljaj. Pošto je izdržljiv, lak za čišćenje i otporan na grebanje, tokom godina njegov izgled će razviti jedinstvenost koja odražava vaš životni stil. Pod ima stabilnu konstrukciju i snažan sistem zaključavanja sa jednim od najizdržljivijih ultra violetnih lakova na tržištu. Lakiranje se vrši mašinskim nanošenjem materijala čime se dobija sigurnost same tehnologije izrade. Ovaj tip obrade deluje veoma uredno i ukoliko se podopolaganje dobro obavi, Vaš pod će izgledati veoma luksuzno.

Lakiranje se vrši mašinskim nanošenjem materijala čime se dobija sigurnost same tehnologije izrade
Drvoprodex d.o.o.

Različiti efekti lakiranja se postižu:

  • površinskom obradom poda prije samog lakiranja,željeni efekat “zatvorene” ili “otvorene pore” čime se ne/naglašava strukturu poda.
  • bojenjem drveta prije samog lakiranja, bajčevi u različitim bojama daju željeni efekat boje a da ne naruše njegovu prirodnu strukturu i ljepotu drveta. U zavisnosti od vrste drveta i njegove boje, refleksija je veća ili manja. Svetlije boje, jasno, reflektuju više svetla i prostor deluje prozračnije.
  • različiti nivoi završnog sjaja,

takođe izražavaju specifičnost poda u odnosu na ukupan doživljaj prostora. Mana veoma sjajnih površina je što se na njima vidi svako zrnce prašine kao i najmanja mehanička oštećenja. Zato se sve više koriste polu-mat i mat lakovi, koji su neretko i otporniji na habanje.

 

www.drvoprodex.com

Karanovac 3 | 78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina | Republika Srpska

T. +387 (0) 51 427 465 | T. +387 (0) 51 427 485
T. +387 (0) 51 426 050 | F. +387 (0) 51 426 051

drvoprodex@blic.net
www.drvoprodex.com