Toplo kad legneš-toplo i kada ustaneš

Miholjsko leto nas još ne napušta, kiša hoće da spusti temperaturu, ali ne ide. Zato na ulici još uvek ima ljudi u majicama kratkih rukava jednako kao i onih u čizmama i zimskim jaknama. Takav je oktobar. Ipak, bio topliji ili ne, oktobar nameće planove o grejanju. Večita polemika, šta je najbolje? Najbolje znači najtoplije, al ii najštedljivije. Za nas koji smo detinjstvo proveli u kući, gde uvek fali malo izolacije, topao stan je nešto na čemu se neće štedeti. Grejanje koji dozvoljava da nosiš manje-više letnju garderobu je idealno ako mene pitate i ni na šta drugo ne bih da pristanem.

Laminat kao podna obloga iznad podnog grejanja
Sistem podnog grejanja – postavljanje laminata

Dok u porodici mog brata do aprila ne prestaje priča o drvima za ogrev, ja zahvaljujem pametnim ljudima na urađenoj izolaciji u mom stanu i činjenici da živimo u potkrovlju na koji odlazi sva toplota sa nižih spratova. Ipak, svako ko ima decu, nekako mašta o podnom grejanju. Zainteresovala me je ova tema, ako ni zbog čega drugog, ono čisto informativno jer sa ocem mog muža, vodim rasprave oko istog već godinama. Situacija je sledeća. Stignemo iz toplog stana, u topao automobil, pravo kod njih u lepu i prostanu, ali hladnu kuću. Nisam se dobro izrazila, htedoh reći veoma hladnu kuću. Termometar pokazuje prijatna 22 stepena, ali prsluci i džemperi koje ne skidamo kada im dođemo u goste, ipak govore drugačije. Govore da termometar ili govori neistinu ili se ta pokazana temperatura nepravilno raspoređuje. Evo šta sam uspela da saznam o tome.

Podno grejanje – jedan od najzdravijih i najekonomičnijih vidova grejanjaPodno grejanje je komforan i estetski prihvatljiviji način grejanja od radijatorskog, nema prašine i suvog vazduha pa je onima koji pate od alergija svakako primereniji. Jedna od prednosti je ravnomerno raspoređivanje temperature u prostoriji, koja je najbliža idealnoj. Kad je reč o radu podnog grejanja, za razliku od radijatorskog koji funkcioniše na principu konvekcije toplote i kružnog strujanja vazduha, ono isijava toplinu ravnomerno celom površinom polaganja. Zato može da se kaže da patos po kojem hodamo postaje jedan veliki, ravnomerno zagrejan radijator, na kojem površinska temperatura ne bi smela da pređe 28 stepeni celzijusa.

Podno grejanje

E, ovo u kući suprugovih roditelja stvarno nisam osetila. Doduše, istina je da deca leže na pločicama i potpuno im je otkrovenje što ih ne opominjemo da to ne rade kao u našem stanu, ali čim se pomere sa poda, onaj džemper je neophodan odevni predmet. Ne treba čovek (a ni žena) biti stručnjak iz oblasti grejanja i strujanja vazduha da shvati da ovde postoji neki drugi problem. Izolacija i loši prozori. Očiti veliki računi za gas govore da topli podovi ne znače i topli dom, ako nećete ušuškati svoj prostor, uložiti u prozore oko kojih ne duvaju omanje košave i zidove koji su hladni kao da ste ugradili grejanje u kartonskoj kutiji.

Stiže zima, nedeljom ćemo odlaziti kod familije na ručak, kao i do sada, ali pošto se trenutno tamo radi izolacija, očekujem da posle ležanja na divnih vrelim pločicama i kada ustanemo bude toplo i da toplomer koji pokazuje 22 stepena, ovaj put govori istinu. Moram samo smisliti neki novi predmet rasprave sa ocem mog supruga, valja se nečim zabaviti do proleća.

Piše: Mirjana Makarin Plavšić