Zakrivljeni podovi koji povećavaju korisnu površinu prostora

Kuća arhitekte Takešija Hosake u Japanu

Japanska arhitektura je prepuna projekata razigranih formi unose tehničke inovacije. Ušteda na prostoru, jedna od glavnih težnji japanske arhitekture danas. Jedan od primera je kuća arhitekte Takešija Hosake u Japanu. Betonska kuća je smeštena u Jokohami na parceli od samo 60 m². Kuća koristi zakrivljene podne ploče koji se prilagođavaju ograničenjima u visinama i površinama, omogućavajući prodor prirodnoj svetlosti u objekat.

Strogi izgled betonskog eksterijera narušava razigrana unutrašnjost koja je obložena drvetom. Spiralno stepenište i kružni otvori u plafonu i podovima su u obliku slova U.

Zakrivljeni podovi

Kreativni dizajn se ne završava samo na spoljašnjoj estetici – da bi se ublažili skučeni uslovi na parceli, inovativni pristup je bio neophodan.

Arhitekta Hosaka je sa podrumskim nivooom proširio korisnu površinu za jednu trećinu i uveo zakrivljene podove kako bi prirodna svetlost i unakrsna prirodna ventilacija mogle da prodru unutar cele kuće. Tri pravougaona velika zastakljena otvora smeštena su na istočnoj i zapadnoj fasadi. Iznad podruma, smeštena su 2 sprata kompleksne strukture.

Zakrivljeni pod sprataZakrivljeni pod unutar kuće

Betonske podne ploče su drastično povijene na oba kraja, i onemogućavaju direktan pogled u unutrašnji prostor. Bez obzira na kojem ste spratu, imaćete isti osećaj prostranosti, bez osećaja razlike u spratnim nivoima.

Unutrašnjost japanske kuće

Svaki sprati ima otvoreni plan kako bi se stvorila iluzija prostornosti. Polirano drvo pokriva podove i korišćeno je za opremanje enterijera kako bi se dobio osećaj topline i kontrasta sa hladnim betonom. Metalne spiralne stepenice koje spajaju podrumski nivo sa gornja dva sprata se pružaju kroz deformisane kružne otvore u debelim betonskim pločama.

Prethodni tekstSlojevitost podne obloge
Sledeći tekstNova kolekcija keramičkih pločica u nijansama želja Borisovih ruku