Zakrivljeni podovi koji povećavaju korisnu površinu prostora

Japanska arhitektura je prepuna projekata razigranih formi unose tehničke inovacije. Ušteda na prostoru, jedna od glavnih težnji japanske arhitekture danas. Jedan od primera je kuća arhitekte Takešija Hosake u Japanu. Betonska kuća je smeštena u Jokohami na parceli od samo 60 m². Kuća koristi zakrivljene podne ploče koji se prilagođavaju ograničenjima u visinama i površinama, omogućavajući prodor prirodnoj svetlosti u objekat.

Strogi izgled betonskog eksterijera narušava razigrana unutrašnjost koja je obložena drvetom. Spiralno stepenište i kružni otvori u plafonu i podovima su u obliku slova U.

Zakrivljeni podovi

Kreativni dizajn se ne završava samo na spoljašnjoj estetici – da bi se ublažili skučeni uslovi na parceli, inovativni pristup je bio neophodan.

Arhitekta Hosaka je sa podrumskim nivooom proširio korisnu površinu za jednu trećinu i uveo zakrivljene podove kako bi prirodna svetlost i unakrsna prirodna ventilacija mogle da prodru unutar cele kuće. Tri pravougaona velika zastakljena otvora smeštena su na istočnoj i zapadnoj fasadi. Iznad podruma, smeštena su 2 sprata kompleksne strukture.

Betonske podne ploče su drastično povijene na oba kraja, i onemogućavaju direktan pogled u unutrašnji prostor. Bez obzira na kojem ste spratu, imaćete isti osećaj prostranosti, bez osećaja razlike u spratnim nivoima.

Svaki sprati ima otvoreni plan kako bi se stvorila iluzija prostornosti. Polirano drvo pokriva podove i korišćeno je za opremanje enterijera kako bi se dobio osećaj topline i kontrasta sa hladnim betonom. Metalne spiralne stepenice koje spajaju podrumski nivo sa gornja dva sprata se pružaju kroz deformisane kružne otvore u debelim betonskim pločama.