Tamni podovi u enterijeru

Kada se dođe do odabira podova za novu kuću, stan ili kancelarijski prostor, neki od nas će poželeti tamni pod.
Oni koje se ne plaše eksperimentisanja, i odaberu taman pod, uživaće u sofisticiranom i elegantnom  ali i toplom izgledu njihovih novouređenih prostorija.Tamni podovi, u ovom slučaju ne samo od parketa već i od keramike, kamena, mermera i granita, imaju zahtevnu uvodnu reč. Naime, da ne bi dobili mračan, ugušen i hladan prostor, treba da obratite pažnju na nekoliko faktora.

Prvi i sigurno najvažniji faktor je osvetljenje. U zavisnosti da li je prostor, u koji nameravate da stavite tamni pod, dobro ili loše osvetljen, odlučićete da li na prvom mestu i stavljati tamni pod. Za dobro osvetljen prostor nije teško izabrati boju i nijansu. Čak ni potpuno crn pod, kao na primer crna keramika, neće uspeti da vam uguši i smanji prostor. Dok kod lošije osvetljenih prostora trebate ipak da izaberete nešto svetlije nijanse tamnog poda, n.p.r. pod od trešnje ili hrast i jasen u konjak boji. Naravno bitno je uneti i dobro veštačko osvetljenje u manje i lošije osvetljenje prostore.

Kada ste izabrali i postavili pod, na red dolaze zidovi. Koju boju upotrebiti da bi se slagali? Tamni podovi su u stvari jedno prazno slikarsko platno za prostor. Uvek sugerišemo da ispoljite vašu maštu, osećaj i pre svega da birate bez straha. Iako se za tamne podove preporučuju svetli zidovi, potpuno beli ili prirodnih zemljanih nijansi, ipak doza opreznosti je potrebna. Ako je kontrast previše naglašen izmedju poda i zidova, možete doći u situaciju da stvorite liniju preseka i da zidovi dođu kao granica i neka kapa koja eliminiše osećaj prostora i širine.

Zato obratite pažnju, pogotovo kod manjih prostora, da se zidovi nadovežu bojama i da  stvore osecaj dubine i prostora a ne da uguše.  Možete čak i jedan od istaknutijih zidova, nikako ne onaj sa prozorom ili preko puta njega, obojiti u tamnu, toplu boju. Tako dobijate, prijatnu, i intimniju atmosferu. Boje zidova mogu, osim prirodnih zemljanih nijansi, biti i svetlije nijanse plave, zelene, lila. Sve u zavisnosti od namene prostorije i efekta koji u njoj želite da postignete. Dnevna soba može biti pretvorena u udoban prostor za relaksaciju ako drveni pod boje čokolade upotpunite sa toplom paletom boja. Takođe kancelarijski prostor će biti osvežen ako keramiku, mermer, ili granit u bojama crne ili tamno sive ukombinujete sa gore napomenutim svetlim nijansama zelene ili plave.

Kada se dođe do uređenja prostora, kako modernog tako i klasičnog, imajte na umu da tamni podovi ne idu dobro sa tamnim bojama nameštaja. Već kod odabira podova trebate da planirate svetao nameštaj. Naročito kod podova koji imaju visoki sjaj. Drveni podovi i keramika sa glazurom, zahtevaju nameštaj svetlih boja. Tada prostori dobijaju onaj sofisticirani, šik izgled. Takodje svetli nameštaj ističe boju poda, pa ako imate zanimljive teksture I ,,nepravilnosti’’ na drvenim podovima,  ili veoma zanimljiv sklop i motiv na keramičkim, kamenim i mermernim podovima, onda je cela priča još zanimljivija. Naravno po neki komad nameštaja tamne boje, kao velika, udobna fotelja od tamne kože, može dobro izgledati ako je jedini tamni komad nameštaja.

Obratite pažnju na to da tamne podove ne treba zatrpavati nameštajem kao ni tepisima i prostirkama. Oni odlično izlgedaju i bez jedne prostirke na sebi. Ako ih ipak prekrivate sa nečim, potrudite se da su to svetle boje i što manje dimenzije prostirki ili tepiha. Tepih u ovom slučaju treba uzeti u razmatranje kao opciju, jer pokrivaće veći deo glavnih površina i tim poništiti ideju o tamnom podu. U ovom slučaju bolje se okrenuti prostirkama, koje i u tamnijim nijansama nece narušiti karakter tamnog poda.

Kod tamnih podova prednost je što uvek izgledaju elegantno, upijaju svetlost, i daju prostoriji karakter. Sa jako malo nameštaja i detalja dobićete prostor koji je drugačiji i kod nas još uvek malo zastupljen. Međutim, tamni podovi imaju i svoje mane.  Svaka nečistoća je lako uočljiva, tako da zahtevaju svakodnevno održavanje, pogotovo keramički i mermerni podovi zbog svog visokog sjaja.

Ako držite kućne ljubimce to je još dodatnog posla. Drveni tamni podovi osim što se lako prljaju na njima se lakše uočava svaka ogrebotina ili ulegnuće . Bilo bi odlično izabrati tamni pod koji nije tako jakih tamnih boja i koji bolje prikriva prašinu, sto će svakako olakšati održavanje. Iako većina drvenih podova upija i maskira dobro mrlje, postoji i par onih osetljivijih koji to ne rade dobro, pa se informišite o svojstvima drveta i premaza kada ih budete kupovali. Takodje svi tamni podovi sa visokim sjajem, pogotovo drveni i mermerni, zahtevaju mnogo više održavanja od ostalih da bi zadržali svoj izgled dugo vremena.

Ako se odlučite za klasični vintage izgled prostora, ili želite moderan dizajn ispunjen karakterom, ili elegantnu, sofisticiranu atmosferu ili jednstavno da budete drugačciji, tamni podovi vam definitivno mogu pomoći da ovo ostvarite. Ako se ne ustručavate svakodnevnog održavanja, bićete i više nego zadovoljni izgledom vašeg prostora jer ste sa malo postigli mnogo.

Autor teksta: Tijana Vučak