Postavka i ugradnja pločica

Složićete se da nam je za njih, prva asocijacija kupatilo. Zaista, možete li zamisliti kupatilo bez pločica? Teško, je l’ da?! Od kako znamo za sebe znamo i za pločice u kupatilo. Istina, tu su i one u kuhinji, ali prava dominacija u sećanjima je u kupatilu.

Za razliku od tih prvih modela na kojima su preovlađivali geometrijski oblici i cvetni aranžmani, danas je situacija potpuno drugačija. Opet u našu korist. Zahvaljujući svojim pozitivnim karakteristikama, gde svakako dominiraju otpornost na vodu, vlagu i hemikalije, lakoća održavanja, ali i odličan dizajn, pločice danas izlaze iz kuhinje i kupatila u sve druge prostorije u kući, ali i u poslovnim objektima.

Posebno veliki značaj za masovnu upotrebu pločica imala je pojava podnog grejanja, koje je rešilo problem hladnoće i neugodnosti i podiglo komfor svakodnevnog života na viši nivo.

Pločice, bez obzira da li su podne, zidne, za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu, danas su toliko estetski uznapredovale da se javljaju kao odlična imitacija drveta, mermera, tekstila, stvarajući pravu revoluciju u enterijeru dnevne sobe, kupatilu, spavaćoj sobi. Onog momenta kada se odlučimo ugradimo pločice, najveću pažnju posvetimo izboru odgovarajućeg modela i veličine i, to je dobro i razumljivo.

Postavljanje keramičkih pločica
Postavljanje keramičkih pločica

Međutim, sa istom pažnjom moramo se posvetiti izboru adekvatnog majstora koji će te iste pločice postaviti i ugraditi, onako kako to pravila i nalažu. U protivnom, za kratko vreme odlepićemo i mi, ali i pločice. Stoga, izbor prepuštamo vama, a ugradnju profesionalcima.

Postupak ugradnje pločica

Pre nego što krenemo sa postavkom pločica, moramo pripremiti „teren“, zid, odnosno pod. Površina mora biti očišćena od prašine i svih drugih nečistoća, ali mora biti i suva. Na takvu površinu nanosi se tečnost za impregnaciju, koji će omogućiti brzo prijanjanje lepka za podlogu, smanjiti njegovu potrošnju i obezbediti kvalitetno vezivanje pločice za podlogu.

Kako bi postavka bila iznivelisana i pod pravim uglom, pre samog ređanja pločica neophodno je proveriti da li postoji blagi pad, što je u slučaju podnih pločica poželjno i to u nagibu od 3 do 5%. Kada je pod u pitanju, neophodno je postaviti zidarski kanap ili lenjir koji će biti paralelan za zidovima prostorije i potom krenuti sa ređanjem pločica.

Prilikom slaganja pločica, veoma je važno uzimati pojedinačne komade iz više pakovanja istovremeno. Zašto je ovo važno? Može se desiti da postoje razlike u tonovima pločica od pakovanja do pakovanja, pa da ne bi došli u situaciju da napravite veliku razliku koristeći samo jedan bunt na jednom mestu, bolje je uzimati iz, bar tri različita, od samog starta.

Kada su pločice za zid u pitanju, ređanje se vrši od poda ka plafonu. A, ukoliko se pločice slažu naizmenično, odnosno na tzv.“smicanje“, onda ono mora biti najviše do 30% smicanja, kako bi se sve geometrijski pravilno uklopilo.

Profesionalno postavljanje pločica
Profesionalno postavljanje pločica

Da bi se pločice dobro ugradile veoma je bitno koristiti kvalitetan lepak koji je predviđen za izabrani vid pločica. Lepak se nanosi nazubljenom gletaricom sa donje strane pločice i na podlogu. Nakon toga, gumenim čekićem se vrši utiskivanje pločica, a plastičnim separatorima, iste se odvajaju jedna od druge kako bi se napravilo mesto za fugne. Za podne pločice preporučuje se da širina fugni bude 3 mm, a za zidne 2 mm.

Nakon postavljanja pločica i kada se lepak dobro osuši, vrši se fugovanje. Fug masa se postavlja u ravni sa pločicom, kako bi se obezbedila stabilna površina i sprečilo oštećenje samih pločica prilikom prelaska preko njih. Višak fug mase se odmah uklanja, gumenom gletaricom.

Finalno brisanje i sređivanje pločica vrši se nakon detaljnog sušenja glet mase. Brisanje se vrši fizičkim ili mehaničkim putem, ukoliko su velike površine u pitanju. Mlaka voda i odgovarajuća blaga hemija, bez prisustva ulja i voska se koristi za finiš.

Kako pronaći pravog majstora

Kako živimo u vremenu dominacije samozvanih majstora, sasvim je opravdano pitanje kako pronaći majstora, posle koga nećete vršiti prepravke ili, ne daj bože, nove ugradnje. Birajte profesionalce, ljude koji imaju iskustvo i znanje, koji imaju primere svoga rada, koji su vidljivi, imaju svoju firmu, adresu, ljude koje možete pozvati ako vam zatreba pomoć, savet i sl.

Birajte ljude koji imaju sertifikate, priznanja, koji se stalno edukuju, koji prate promene i inovacije kada su pločice u pitanju. Birajte ljude koji garantuju za svoj rad.

Ukoliko niste sigurni gde da ih nađete, raspitajte se kod svojih komšija, prijatelja, rođaka ko je njima radio pločice, da li imaju nekog da vam preporuče. A, ukoliko niste ni u to sigurni, smestite se za računar i proguglajte na tu temu. Danas, hvala bogu, sve je dostupno i preporuka i kritika.

Isecanje pločice na mašini
Isecanje pločice na mašini

Proverite registrovane majstore, firme, ljude koji su specijalizovani kada su pločice u pitanju, kojima nije strano šta je gerovanje i koji će vam bez problem istu uslugu i pružiti.

Verovatno se pitate zašto baš gerovanje? Evo i zašto. Gerovanje je specifična i zahtevna obrada pločica koja podrazumeva sečenje krajeva pločice pod uglom od 45⁰ koja se dalje, pod pravim uglom, spaja sa drugom gerovanom pločicom stvarajući odlično, čvrsto, funkcionalno, ali i estetsko rešenje.

Gerovane pločice su posebno bitne kod oblaganja stepeništa, gde je pritisak na pločice i njihovo korišćenje samo po sebi fizički veoma jako i gde se najčešće dešavaju oštećenja. Oštećenje ne mora biti veliko, dovoljno je da ono postoji i da se stvori problem. A, znate zašto?

Prilikom postavke i ugradnje pločica osnovna ideja je da one dugo traju, što je u slučaju pravilne ugradnje i slučaj. A, ukoliko pak kod takvih pločica dođe do oštećenja, pa ukoliko su i relativno odavno postavljenje, velika verovatnoća je da se isti takav model pločica ne može naći. I eto pravog problema.

Iz tog razloga uvek birajte prave majstore, a ukoliko je majstor pravi on će vam pre kupovine samih pločica reći da uvek uzmete bar za 10% više komada od predviđenog, ne da bi vam izbio novac iz džepa, nego da imate za nepredviđene situacije.

Koliko će to da vas košta?

Sasvim je u redu napraviti finansijsku konstrukciju i odrediti koliko će šta da vas košta. Ali ono što je još bitnije, bitno je napraviti stvarnu finansijsku konstrukciju koja će obuhvatiti odgovarajuću vrstu pločica, da li su u pitanju podne, zidne, protivklizne, za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu, koja će uračunati stvarnog, profesionalnog majstora, a ne „komšijinog malog“ koji zna da radi i koja će prikazati sve stvarne troškove kvalitetne ugradnje.

A kada smo kod kvalitetne ugradnje i cene majstora ona se kreće od 12 do 20 eur, sa nekim prosekom od 15 eur/m². Sve ispod toga je rizik za vas.

Gerovanje keramike
Gerovanje keramike

Ugradnja pločica je proces koji kreće od ideje za njihovom ugradnjom, izbora odgovarajućeg modela, izdvajanje novca za njihovu kupovinu, preko ugradnje do njihovog korišćenja na duge staze. Ukoliko ste sigurni i spremni da nakon celog procesa rizikujete i na kraju sve dovedete u pitanje, zbog cene ugradnje, nemojte ni kretati u tu priču.

Pločice su kvalitetna vrsta obloge, koje u velikoj meri doprinose poboljšanju svakodnevnog života generacijama korisnika i prava je šteta odlučiti se za njih, a ne ispoštovati ni njih u postavci, a ni sebe u izdvajanju zavidnih sredstava. Mislite o tome, pre nego krenete u pohod zvani pločice.