Kako pripremiti podnu oblogu?

Jedan od najvažnijih koraka, ako ne i najvažniji korak, prilikom ugradnje poda je priprema površine na koju će se pod ugrađivati. Od ovog koraka može zavisiti ne samo izgled već i performanse ali i dugotrajnost ugrađenog poda. Ovo se odnosi na sve arhitektonske tipologije i vrste objekata i prostora. Bez obzira da li se radi o stambenom, poslovnom ili industrijskom objektu, površina na koju će se pod polagati mora biti adekvatno pripremljena kako bi se podovi ugradili. Isto se odnosi i na vrstu poda: materijali mogu biti drugačiji ali pripremu površine je neophodno na odgovarajuć način obaviti kako bi ugrađeni pod bio kvalitetan i trajan.

Svrha ove pripreme je da se obezbedi dobro prijanjanje osnovne ploče i podne obloge uklanjanjem svih nepravilnosti, nečistoća i štetnih materija.

priprema podne obloge
Podloga mora biti adekvatno pripremljena kako bi se podovi ugradili

Kada se radi o podovima može se reći da će sam pod biti onoliko kvalitetan i dugotrajan koliko mu je kvalitetna i dugotrajna podloga. Upravo je ovo razlog za dobru i odgovarajuću pripremu podloge za pod. Ukoliko podloga nije pripremljena na odgovarajući način, ukoliko nije dovoljno suva, adekvatno očišćenja, ima strukturalna oštećenja ili je na bilo koji način oštećena, prilikom korišćenja poda može se javiti niz problema.

Ukoliko podna površina nije izravnjana na odgovarajuć način i pod će imati neravnine.

Ove neravnine, osim što će biti estetski nezadovoljavajuće, će uticati i na to da određena mesta na podu budu više izložena habanju i vremenom postanu kritične tačke na podnoj površini, kako svojim izgledom tako i strukturalno.

priprema podne obloge
Pripremi podloge se uvek pristupa na isti način

Neodgovarajuća priprema podloge za pod može dovesti i do toga da pod ne prijanja dovoljno dobro za podlogu što dalje dovodi do različitih problema prilikom korišćenja. Može se javiti škripanje u samom sistemu poda, preveilka pomeranja u podu, odvajanje pojedinih delova poda i njegovo oštećenje. Oštećenja na površini na kojoj se ugrađuje podna obloga će se preslikati na samu podnu oblogu i tako ceo sistem učiniti strukturalno nestabilnim i podložnom većem habanju i bržem propadanju.

Sve ovo znatno može smanjiti udobnost prostora koji se koristi, a vremenom može dovesti i do ozbiljnih oštećenja poda koja mogu znatno skratiti njegov životni vek.

Sve ove nuspojave nedovoljno kvalitetno pripremljene podloge za podnu površinu će se vremenom uvećavati i mogu postati opasnost i ugroziti stabilnost ljudi, opreme pa čak i nameštaja u nekom prostoru. Pod ugrađen na ovakvu površinu će brže propadati, zahtevati više popravki i, vrlo moguće, kroz popravke postati veliko trošenje vremena, energije i novca.

Podovi mogu biti različiti u zavisnosti od toga da li je prostor u koji se ugrađuje poslovni, stambeni ili industrijski. Svaka od ovih tipologija pred projektanta stavlja svoj niz zahteva i pitanja na koje može biti više odgovora. Izbor materijala je sledeća stavka koja može doprineti izboru pripreme površine za polaganje poda.

čišćenje
Prljavština može da utiče na prijanjanje podne obloge

I, konačno, podovi mogu biti ugrađivani i u već postojećim objektima prilikom renoviranja ili promene namene prostora. Varijacije na temu podne obloge i površine na koju se pod ugrađuje mogu biti brojne ali se pripremi u najvećem broju slučajeva pristupa na sličan način.

Kao prvo, povšina na koju će se postavljati podna obloga mora biti na odgovarajuć način očišćena, ostaci kao što su prašina, delovi građevinskog materijala, masnoća, ulje, farbe, postojeće podne obloge i njihova veziva to jest lepkovi, bilo kakva obrada površine koja bi mogla da utiče na prijanjanje podne obloge se moraju ukloniti. U čišćenje površine na koju se ugrađuje pod spada, dakle, uklanjanje svih elemenata koji bi mogli da utiču na promene, kako vizuelne tako i strukturalne, u podnoj površini koja se ugrađuje. Ovo čišćenje se najčeše obavlja upotrebom mehaničkih sredstava različitog stepena složenosti u zavisnosti od površine koja se čisti i vrste, količine i prirode „zaprljanja“.

priprema podne obloge
Površina mora biti izravnjana i glatka

Površina, dalje, mora biti izravnjana i glatka u onoj meri koliko to zahteva podna obloga koja se ugrađuje ili koliko je precizirao proizvođač podne obloge. Pojedine površine zahtevaju agresivniju obradu kao što je brušenje i peskiranje kako bi se otklonio gornji sloj materijala i obezbedila potpuno ravna površina. Ukoliko se pod ugrađuje na postojećem podu ili preko površine koja je načinjena iz više elemenata mora se voditi računa da, ukoliko postoje, svi ekseri, šrafovi ili bilo kakvi drugi vezivni elementi budu na svom mestu i pravilno pričvršćeni.

Površina mora biti strukturalno dobra, bez oštećenja a sve nepravilnosti moraju biti popravljene i izravnjane na odgovarajući način. Svako oštećenje koje se previdi ili svesno prenebregne direktno će uticati na kvalitet novougrađenog poda i dovesti do oštećenja u podnoj oblozi.

Naravno, podloga pre ugradnje podne površine mora biti u
dovoljnoj meri suva.

uzin utz
Foto: UZIN Utz / Svako oštećenje koje se previdi ili svesno prenebregne direktno će uticati na kvalitet novougrađenog poda i dovesti do oštećenja u podnoj oblozi

Takođe je važno konsultovati i proizvođača podnih obloga koje se ugrađuju jer sama priprema površine na koju se pod ugrađuje ali i ugradnja podne obloge mogu zavisiti od materijala na koji će se polagati pod. Kako bi se ostvarila dobra veza između poda koji se ugrađuje i površine koja predstavlja bazu neki materijali zahtevaće agresivniju a neki manje agresivnu obradu. Na kraju, u zavisnosti od mnogo faktora, neophodno je uzeti u obzir i uslove kao što je stanje i relativna vlažnost površine na koju se ugrađuje pod ali i alkalnost materijala od kojeg su podloga i podna površina napravljeni.

Kako je kod nas pristup „uradi sam“ veoma rasprostranjen, neki vlasnici će se odlučiti ne samo da pripreme podlogu već i da sami ugrade određeni pod. Ovo se uglavnom dešava kod manjih i privatnih projekata a uspeh ovakvog poduhvata uglavnom zavisi od samog projekta ali i od tipa podloge kao i poda koji se planira ugraditi a u najvećoj meri od iskustva i veštine vlasnika koji se odlučuje na ovaj korak. Međutim, s obzirom da je ovo korak koji može dugoročno gledano skupo da košta, pre ulaženja u samostalnu ugradnju poda najbolje je, ipak, bar se konsultovati sa stručnim ljudima koji poseduju znanje i veštine iz oblasti podopolaganja.

podne obloge priprema
Priprema podne površine je jedan od najvažnijih koraka prilikom ugradnje bilo kakvog poda

Priprema podne površine je jedan od najvažnijih koraka prilikom ugradnje bilo kakvog poda. Od ovoga koraka u najvećoj meri zavisi koliko će pod biti kvalitetan i trajan, bez obzira o kakvom podu se radi. Priprema površine na koju će se ugraditi pod je temelj za polaganje poda a, kao i kod svakog objekta, ukoliko temelj nije dobro postavljen ni sama zgrada neće biti dovoljno dobra niti bezbedna za korišćenje. Zato je važno da, ukoliko se želi izbeći dodatni rad i, posebno, trošak, priprema podloge za ugradnju poda obavi na kvalitetan i stručan način.

AUTOR TEKSTA: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstSvojstva bambusa i kvalitet podova od bambusovine
Sledeći tekstPodovi koji daju luksuzan izgled svakom prostoru