Beton koji sam popunjava rupe

Kako nastaju sićušne rupice, one vrše pritisak na kapsulu koja na kraju puca i oslobađa sadržaj. Onda se odigrava hemijska reakcija između natrijum silikata i betonskog kalcijum hidroksida, hemikalije koja je prirodni sastojak čvrstih materijala. Dva sastojka su najpre nalik gelu, ali potpuno očvrsnu za nedelju dana. Sadržaj kapsule, dakle, treba da popuni procep unutar napetih struktura u betonu pre nego što počnu da se šire i dalje uništavaju materijal

Beton koji sam uspeva da popuni svoje rupe zameniće običan beton koji pod naponom snage puca i drobi se. Osim toga, ovaj pronalazak do koga je došla studentkinja inženjerstva sa Univerziteta Roud Ajlend (URI) Mišel Peletje zajedno sa profesorom hemijskog inženjeringa Erit Buzom, biće i veoma isplativ.

Peletje je pronašla način za kapsuliranje vrlo efikasnog agensa natrijum silikata za obnavljanje, a ta kapsula se onda smešta direktno unutar betonske matrice.

Kako nastaju sićušne rupice, one vrše pritisak na kapsulu koja na kraju puca i oslobađa sadržaj.

Onda se odigrava hemijska reakcija između natrijum silikata i betonskog kalcijum hidroksida, hemikalije koja je prirodni sastojak čvrstih materijala. Dva sastojka su najpre nalik gelu, ali potpuno očvrsnu za nedelju dana. Sadržaj kapsule, dakle, treba da popuni procep unutar napetih struktura u betonu pre nego što počnu da se šire i dalje uništavaju materijal.

Prema Peletjeovoj, kapsula može znatno da poveća obnovljivost supstance. Nakon testiranja nove vrste na napon, beton je uspeo da povrati 26 odsto svoje početne čvrstoće.

Materijal bi bio lakši za proizvodnju i otuda bi bio isplatljiviji. Mlada naučnica je trenutno u fazi kada proučava efektivnost obnovljivog agensa kod korozivnosti unutar čeličnih struktura.

– Ako samoobnovljivi beton uspe da produži život konstrukcijama i smanji održavanje i popravke, ovo će automatski da smanji proizvodnju suvišnih količina betona i smanji gasove ugljen-dioksida – zaključuje ona.