Iskorak u svetu dekorativnih obloga – 3D podovi

Konstatacija da se ponuda podnih obloga stalno proširuje i evoluira poprimila je gotovo status zakonitosti, tako da već neko vreme na tržištu postoje i 3D podovi. O kojoj god oblasti da se radi, a da u okviru nje treba opremiti neki prostor (u šta spada i postavljanje poda), nema sumnje da će naručilac radova biti suočen sa mnogo više opcija nego što je mogao i da pretpostavi.

CARSTVO dekorativnih 3D podova

Prirodni, veštački, dekorativni, sanitarni, industrijski… treba samo da navedete traženu kategoriju i posmatrate kako vam se pred očima otvara more izbora. Dugi niz godina proizvodnja podova kretala se u pravcu dodavanja novih materijala na spisak sirovina od kojih se može napraviti podna obloga, a naročito usmereno ka iznalaženju sintetičkih zamena za materijale čije su rezerve u prirodi ograničene.

Danas, nešto drugačija slika. Reklo bi se da je u ovom trenutku raznovrsnost dostigla svoj vrhunac, i da su stremljenja tehnologa promenila kurs ka usavršavanju svojstava postojećih materijala i otklanjanju iskustveno uočenih nedostataka. U carstvu dekorativnih podova ta dubinska evolucija ogleda se u razvijanju novih stilova i tehnika ukrašavanja, pomoću kojih se svaka obloga može pretvoriti u pravo umetničko delo.

3D podovi digitalna štampa
3D podovi digitalna štampa
3D podovi digitalna štampa
3D podovi digitalna štampa

Činjenica da govorimo o nečemu što se zove „3D podovi“ samo potvrđuje da su računari i računarski zasnovane tehnologije ušle u sve pore naših života i nametnule jednu potpuno izmenjenu ravan posmatranja stvarnosti. Ranije smo imali dvodimenzionalne crtaće i filmove, dvodimenzionalne video igrice i dvodimenzionalne projekte u građevinarstvu kod kojih se izgled delova objekta u prostoru nemoguć za prikazati na parčetu papira morao zamišljati. Toga više nema.

Ljudsko oko želi da vidi apsolutno sve, iz svih uglova i aspekata, tako da više ništa ne mora da prepušta umu i mašti. Želi da likovi i predmeti koji se stavljaju u njegovo vidno polje imaju realističnu pojavnost, bez obzira da li su poreklom iz stvarnosti, sa filmskog platna, sa monitora kompjutera ili displeja mobilnog uređaja. Stvaranje 3D efekta na podu samo je logičan nastavak te želje, ispoljen kao inovacija u dizajnu enterijera 21. veka.

Iako činjenično ima i treću dimenziju, izgled 3D poda definiše se na gazećoj površini koja je dvodimenzionalna, kreiranjem iluzije trodimenzionalnih objekata uz pomoć perspektive i boja. 3D pod suštinski je obloga na bazi epoksidne ili poliuretanske smole kombinovane sa digitalnom štampom na foliji. To znači da kao i svaki pod iz ove kategorije iziskuju čistu, suvu, idealno ravnu i glatku podlogu, koja mora biti do tančina dosledno pripremljena pre aplikacije. Ukoliko trodimenzionalna obloga treba da zameni neku drugu najpre se mora ukloniti stari pod, a onda proučiti u kom je stanju podložni beton ili ravnajući sloj, odnosno koliko je oštećen tokom korišćenja.

Nastajanje 3D efekta

3D PODOVI mogu se primeniti za dekorisanje svih tipova prostora, kako komercijalnog (hotela, barova, restorana, kancelarija, prodajnih objekata, bazena), tako i rezidencijalnog (spavaće sobe, dnevnog boravka, kuhinje, kupatila).

3D podovi u poslovnom prostoru
3D podovi u poslovnom prostoru

Budući da među pobrojanim prostorijama ima i onih u kojima se aktivno koristi tekuća ili stajaća voda, sem reparacije i nivelisanja podloge obavezno se mora odraditi i kvalitetna hidroizolacija u sloju koji takođe mora biti ravan, gladak i iznivelisan kako bi dekorativna završnica mogla biti instalirana bez estetskih nedostataka.

Digitalna štampa

EPOKSIDI I POLIURETANI su premazi koji se nanose u dve ruke, a u slučaju 3D podova obloga se postavlja tako što preko prvog premaza ide željena slika odštampana na specijalnom digitalnom štampaču, zatim drugi prozirni sloj smole i na kraju UV otporni zaštitni lak.

Ovaj postupak naziva se 3D liquid flooring. Osim što imaju moderan i atraktivan izgled, 3D podovi su vodonepropusni, nezapaljivi, izrazito otporni na habanje, udarce i druga mehanička oštećenja, protivklizni, zahvalni za čišćenje i održavanje jer nemaju fugne. Sva ta svojstva podjednako su važna jer podupiru tvrdnje proizvođača da se ove obloge zaista mogu instalirati bilo gde, uključujući i javne objekte.

3D podovi - Foto: SIKA
3D podovi – Foto: SIKA

Obzirom da je slika zaštićena habajućim slojem i nema načina da se ošteti, treba ih posmatrati kao bilo koji standardni epoksi i PU pod koji može duži vremenski period da trpi dejstvo teških komada nameštaja, po kom se nameštaj može čak vući tokom premeštanja, a da to ne ostavi ružne ogrebotine na površini, na kom se nećete okliznuti i pasti ako se pokvasi, pod koji se neće zapaliti u kontaktu sa gorućom cigaretom i koji će jednostavnim laganim ribanjem srednje koncentrovanim rastvorom bilo kog standardnog podopera očas posla vratiti sjaj.

Suština je da, kada imate kvalitetan gradivni materijal koji pruža dobru termoizolaciju, ne pogoduje razvoju buđi i razmnožavanju mikroorganizama čime zadovoljava najviše higijenske i sanitarne standarde, uz pravilnu instalaciju boja, sjaj i glatkoća vašeg 3D poda neće vremenom izbledeti niti nestati.

3D podovi – Vrste i postupak

TRODIMENZIONALNA SLIKA koja će biti prikazana na podnoj površini može se dobiti na dva načina: štampanjem već postojećih šara i motiva na foliji velikog formata za koje će vam biti dovoljna usluga bilo koje štamparije koja ima odgovarajuću opremu, ili štampanjem 3D prikaza koji je osmislio i nacrtao u kompjuterskom programu za crtanje grafički dizajner.

3D podovi: Prva varijanta svakako je znatno jeftinija jer ćete pitanje dekorativnog aspekta poda rešiti preuzimanjem besplatnih stikera i efekata sa interneta, i taj trošak svesti na troškove štampe. Međutim, budite svesni da ovim putem možete doći samo do jednostavnijih paterna. Nešto komplikovanije i sadržajnije slike jednostavno nećete naći u dovoljno velikom formatu i rezoluciji, a ukoliko je slika sićušna prilikom uvećavanja za štampanje promeniće joj se i rezolucija, što znači da će boje izgledati bledo i zamrljano, a likovi neprirodno skraćeni i razvučeni.

Ovaj izbor treba napraviti u skladu sa onim što želite da dobijete od poda. Ako je to igranje geometrijskim oblicima ili neka psihodelična šara, nema razloga da za taj zadatak angažujete stručnjaka. Ali, ako vam je zapala za oko neka od veličanstvenih podvodnih scena koju već možete da zamislite u svom kupatilu, nepregledno polje maslačaka, duboka provalija nasred dnevne sobe, scena safarija sa divljim zverima koje kao da su stigle pravo iz srca Afrike, ili pak prikaz Sunčevog sistema sa okolnim sazvežđima, to neće biti moguće izvesti bez grafičkog dizajnera.

3D podovi digitalna štampa
3D podovi digitalna štampa

Iako 3D podovi nisu segment likovne umetnosti kao što je to slikarstvo, grafički dizajn je svejedno umetnička grana, samo visokotehnološka, prilagođena 21. veku. Grafički dizajneri su, prema tome, akademski obrazovani umetnici, a oni najtalentovaniji među njima neće samo tehnički odraditi kopiju gotove slike, već će samo za vas osmisliti nešto što do sada niste videli ni u jednoj brošuri o 3D podovima, po čemu ćete biti jedinstveni.

Kako doneti ispravnu odluku

3D podovi i odluke o njegovom postavljanju u enterijeru je vrlo hrabra. Umesto da bude samo jedan od njegovih elemenata, pod postaje centralni ukras koji diktira izgled prostorije, a zidovi, nameštaj, komadna dekoracija i rasveta – pozadina za vašu 3D sliku. Jedna ovakva obloga ne može se tek tako uklopiti u svaki ambijent bez prethodnog promišljanja i unošenja neophodnih izmena, jer bi prosto spajanje za rezultat imalo nelogičan skup delova koji ne čine celinu. Zato se za nju treba opredeliti samo ako shvatate da je reč o objektu visoke estetske vrednosti, koji suštinski menja ideju o izgledu nečega što jednostavno nazivamo – podom.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar