Kako izabrati tepih za dečiju sobu?

U dečjim sobama su takođe vrlo poželjni, budući da deca često provode vreme na podu igrajući se. Veličina tepiha treba da bude proporcionalna prostoriji i njenoj nameni, te tako tepih ne treba da bude ni isuviše mali kako ne bi vizuelno smanjio prostoriju.
Tepisi za dečje sobe uglavnom su intenzivnih boja, tako da unose živost, razigranost.

Osim što daju karakter prostoru, ujedno mogu biti i podloga za igru. Zanimljivo i kreativno rešenje krije se i u tepih pločama, odnosno tekstilnim podnim oblogama najčešće u formi kvadrata dimenzija 50 x 50 cm, koje odlikuje ojačano naličje, što ih čini trajnijim od običnog tepiha, ali i fleksibilnijim prilikom postavljanja budući da se slažu kao slagalica. Takođe, oni mogu biti u obliku pravougaonika, kruga ili nepravilnih oblika. Mogu prekrivati celu površinu ili samo ciljani prostor, a kombinacijom boja i dezena kreira se jedinstven izgled. Zahvalne su što se lako pakuju i prenose, a takođe i u pogledu održavanje jer se peru, suše i ponovo postavljaju, na isti ili pak novi način. Oštećeni delovi lako se zamenjuju novim ili premeštaju na manje vidljivo mesto.

Tepih za dečiju sobu, In See Play / foto: Tarkett
Tepih za dečiju sobu, In See Play / foto: Tarkett

U XX veku stambeni prostor je bio nezamisliv bez masivnih tepiha, a naročito od sedamdesetih godina, po dolasku ere tetisona od zida do zida. Dolaskom novog milenijuma, menja se stil, te se teži rasterećenju prostora i izbacivanju suvišnih komada, što je često rezultiralo i potpunim izbacivanjem tepiha iz upotrebe. Savremeno doba, ipak, podrazumeva ponovnu popularnost tepiha, sa nikad većim izborom boja, dezena i materijala.

Pri odluci o postavljanju ili zameni postojećeg tepiha novim, najpre treba da razmislimo kakav bi nam tepih bio potreban – za koju prostoriju, jer je njome ustrojena i frekventnost i mogućnost habanja. Takođe, kakav tepih potrebujemo u pogledu dekoracije, da li se uklapa u već postojeću ili baš njime želimo da osvežimo naš prostor. Da li nam je bitna trajnost? Tepih je investicija, a njegov izbor je najčešće i uslovljen našim finansijskim mogućnostima. Ipak, treba imati na umu da će lošiji kvalitet uticati na njegove performanse i trajnost. Treba da se opredelimo za stil, boju, dizajn tepiha, pri čemu je važno je voditi računa o postojanosti, trajnosti i izdržljivosti, a potom i o načinima održavanja, u zavisnosti od vrste materijala i boja.

Autor teksta: Sanja Dakić