6 najboljih načina za dekoraciju kupatila

Prostor intime i brige o sebi. Kupatilo je najpre to. Prostorija u svakom domu koja pruža obavljanje svih obaveza oko higijena, ali daleko više je prostorija u kojoj se mnogo brine o sebi, svojoj koži, kosi, mesto u kojem se sebi poklanja često i odmor. Iz tih razloga je važno da odiše čistotom, svežinom, prijatnim i lepim ambijentom. A kako se to postiže?

Pogledamo li česta dizajnerska rešenja enterijera kupat5ila, uvidećete jednu stvar: rustično se vratilo u modu, a najpre je moda nekih prethodnih decenija prisutna, posebno u odabiru pločica, njihovih boja i dimenzija, kada, određenog kupatilskog nameštaja. Međutim, razlika između kupatila nekada i sada je neverovatna, a ogleda se u detaljima i načinima dekorisanja. Dekor je taj kojim se postiže ambijentalnost, komfor i udobnost. No, dekor nisu samo dekorativne i mirišljave sveće, lepi peškiri i mekane stazice na podu, kupatilo daje mnogo više prostora za osmišljavanje. Hajde da vidimo na koji se način sve može dekorisati kupatilo, a da to bude i funkcionalna upotreba potpunog dekora.

Odabir slavine za kadu

Služe da kroz njih poteče potrebna, hladna ili topla voda, zar ne? Pa, nije baš tako. Slavine za kadu jesu najpre tu da pruže svoju funkcionalnost, protok vode, ali u svakom svom vidu predstavljaju estetski deo te kade. S obzirom na činjenicu i da su najpre vidljive, jer uvek prave kontrast kadi, utiču na to kako celokupan prostor izgleda.

Zašto smo krenuli baš od slavine za kadu? Kade se sve manje nalaze u kupatilima, redovnije rešenje su tuš kabine, moderni hamami, najpre zbog funkcionalnosti. Međutim, kada je tu kada, onda ona daje dosta topao izgled celokupnom prostoru, a kada se uz njih odaberu i određene slavine sve biva daleko lepše. Spram dizajnu kade, umivaonika, sanitarija, trebalo bi da se odaberu i slavine za kadu, umivaonik, kako bi se celokupan stil usmerio u jednom pravcu. To znači da ako imate kadu rustičnijeg stila, onda neka takva bude i slavina, a ako je moderniji dizajn, jasnih linija, modernijeg oblika, takva neka bude i sama slavina.

Slavine za kadu možete naći u velikom broju različitih veličina, mogućnosti, kao i u različitim bojama. Sam odabir boje, kao i to da li je mat ili sjajna, budite svesni da ćete značajno uticati na izgled kupatila. Tako su crne mat ili sive mat slavine za kadu savršen odabir za moderna kupatila, dok su zlatne, a posebno zlatne sjajne sa nekim radom na sebi perfektne za rustični stil.

Korpice za odlaganje

U kupatilu nikada neće biti dovoljno mesta da se sve lepo posloži i skladišti. Čak i onda kada sve sredite i uredite, sigurno je da će kroz dan ili dva da se pojavi nešto što nema svoje mesto, nigde ne pripada. Zato su spas korpice za odlaganje. Osim što su odlične za odlaganje toalet papira, peškirića za umivanje i ruke, kozmetike, higijenskih uložaka, imaju neverovatan dekorativni momenat. Možete ih postaviti duž nekih polica, tako da sve uvek izgleda uredno, mogu se naći na polici ili zidu iznad WC šolje, jer će i tu stvoriti potreban red, čist prostor, a pri tome će biti prijatne za oko.
Korpice, posebno one koje imitiraju prirodne materijale, drvo, u kombinaciji sa tkaninama zanimljivih dezena, biće savršen detalj svakom kupatilu, bilo da želite da postignete moderan, rustičan ili neki prirodan, neutralan izgled enterijera.

Uramljena ogledala

Nešto što se retko može čuti da je „sinulo“ kao ideja, a šta dizajneri često koriste u opremanju kupatila jesu uramljena ogledala. Nekada je teško pronaći odgovarajuću veličinu ogledala za iznad umivaonika, ili određeno kakvo ste zamislili. Poenta je i da ne morate uvek da ga tražite u prodaji, već da ga uradite prema narudžbini. Poput slike, ogledalo može da se urami u ram određene boje, materijala, dizajna, tako da se u potpunosti uklapa u prostor. Dajući i malo 3D dimenzije zidu, uvećaće vizuelno prostor i učiniti ga prijatnijim u samo jednoj sekundi nakon postavljanja.

Drvene merdevine za odlaganje

Pored korpica koje su vrlo funkcionalne, a neosporivo lepe kao detalj, tako se mogu koristiti i drvene merdevine. Za samo kupatilo se mogu i napraviti, ali i iskoristiti neke drvene merdevine iz garaže, koje će se ošmirglati, uglačati i prefarbati u određenu boju. Drvene merdevine mogu da se koriste za kačenje peškira, posuda za kozmetiku, korpica, pa čak i kačenje nekog veštačkog ili prirodnog cveća, a sve zajedno daju vrlo funkcionalan detalj koji ceo prostor čini neverovatno dekorisanim.

Iskoristite osvetljenje

Jedna greška koja se uporno ponavlja kod mnogih jeste ta da se koristi jedan, centralni izvor jakog, belog osvetljenja. Njegovo postojanje samo nije greška, budući da ima najveću funkcionalnost i definitivno je potrebno, ali ostati samo na njemu jeste greška. Osvetljenje u kupatilu je način da dobijete ambijent koji je vrlo prirodan, lep i savršeno udoban.

Ogledalo iskoristite i za osvetljenje. Bilo da se nalazi u ramu, da je okačeno na zidu ili je deo nekog ormarića, može se dodati i neko LED osvetljenje u njegovoj pozadini ili oko njega. Osim što će povećati vidljivost tokom skin care rutine, tu je da ulepša taj deo prostora, ali i da ga vizuelno uveća. Pored dekorativne, osvetljenje može da ima i tu vizuelnu moć da prostor uveća ili smanji, zavisno od boje svetla koja se koristi i na koji način se raspoređuje. Osvetljenost polica, ćoškova u kupatilu, toplom bojom svetla, napraviće prijatan ambijent u kojem ćete uživati.

Koristite drvo što više

Pored santiarije, keramike, često se ostaje na tim materijalima koji ne pružaju prirodnost prostoru. Koliko god se trudili detaljima da „umekšate“, činjenica je to da će uvek izgledati malo sterilno. Dodavanjem određenih materijala kroz kupatilski nameštaj, upravo to ćete i postići. Drvo i boja drveta najbolji su način da se postigne prirodan izgled, dostigne ugodna atmosfera, odnosno, postigne taj efekat kojem svi teže, a to je oaza uživanja. Drvo je prirodan materijal, pa kao takav definitivno ima ulogu da svojim uklapanjem u enterijer učini sve lepšim i prijatnijim. Ali, iako se tako ne čini, ubacivanjem gvožđa i kamena, možete opet postići takav efekat, jer se opet radi o materijalima koji dolaze iz prirode.

Bonus savet: urolajte peškire

Za kraj jedan lagani savet, koji već mnogi i znaju i koriste, ali nije loše pomenuti opet. Ukoliko su vam peškiri na nekoj otvorenoj polici, nemojte ih samo slagati jedan na drugi, jer tako zauzimaju mnogo mesta i deluju neuredno. Umesto toga ih rolajte, da dobijete manje valjke od njih, slažite ih jedan na drugi i delovaće uredno, čisto i dodaće malo na dekoru prostora.