Budućnost lepljenja parketa

Parket u užem smislu reči je podna obloga od drveta. Sistem parketa čine podloga, lepak, odnosno zvučna izolacija i površinski premaz. Sve komponente moraju biti međusobno usklađene. Kod većine podova od drveta nisu samo od presudne važnosti drveni elementi (u smislu tehničkih i svojstava građevinske fizike), već ceo sistem.

Izbor odgovarajućeg lepka za parket vrši se prema vrsti podloge, prema kasnijem opterećenju, ali pre svega prema vrsti parketa kojim će se pod obložiti. Egzotične vrste drveta reaguju sasvim drugačije od hrastovog ili javorovog parketa. Murexin je razvio najnoviju seriju proizvoda sa nazivom X-Bond koji pored vrhunskih performansi zadovoljavaju i najzahtevnije evropske ekološke propise.

X-Bond proizvodi ne sadrže vodu, pa su najprikladniji za lepljenje parketa. Murexin nudi izvanredan lepak za parket sa širokim spektrom primene X-Bond MS-K509 Objekt koji dokazuje svoj kvalitet čak i kod podnog grejanja.

 

Lepak iz X-Bond serije, koji se lako nanosi, prianja na upojne i neupojne podloge. Grundiranje i predpremazi nisu potrebni, što skraćuje vreme čekanja u celom ciklusu. Neravnine na podlozi ravnaju se pre lepljenja parketa nanošenjem debelih slojeva lepka. Nakon sušenja prvog sloja može se naneti drugi sloj i to bez grundiranja i nanošenja predpremaza – ušteda u vremenu i novcu.

Za razliku od uobičajenih PU ili klasičnih lepkova, specijalni lepkovi X-Bond ne sadrže štetne rastvarače, izocijanate ili amine. Proizvod je neškodljiv po životnu sredinu i ispušta neznatnu emisiju prema EC 1. Osim toga ostaci ovog lepka se lako čiste: dva sata nakon upotrebe ostaci lepka mogu se ukloniti laganim trljanjem. Lepak za parket X-Bond MS-K509 Objekt stvara trajni stopostotni sloj, koji premošćuje pukotine, a podno grejanje ne utiče na njegovu trajnost.

Dakle, X-Bond proizvodi ostaju godinama trajno elastični, eliminišu sile smicanja i time sprečavaju prenošenje štetnih sila na podlogu. Osim toga: Lepak za parket X-Bond MS-K509 Objekt utiče na smanjenje buke koraka za 14 decibela.

PODRUČJE PRIMENE:

  • za štapni parket, parket visokih ivica i mozaični parket
  • za egzotično drvo
  • za masivne parkete svih dimenzija
  • za gotove parketne daske
  • za drveni pločnik
  • za laminatne podove

 

Austrotherm d.o.o.