Izrada „Plastičnih puteva“ (VIDEO)

Da li je budućnost izrade puteva u recikliranoj plastici? Puno je pitanja na ovu temu o tome kako bi se isti ponašao ako se auto zapali, kako na visokim temperaturama vazduha i kako je moguće da bi ovaj materijal bio čak do tri puta postojaniji nego beton. Na ista je odgovoreno samo u teoriji, ali praksa i upotreba će doneti konačne odgovore i reći nam da li ćemo i na ovaj način spašavati planetu od plastike, materijala koji se najsporije razgrađuje u prirodi. Za sada, Kompanija Volker Wessels skreće pažnju samo na pozitivne strane ovakvih puteva.

Izrada puteva od plastike mogla bi značajno da smanji vreme izgradnje. Naime, sva proizvodnja bi bila u fabrikama, odnosno, sekcije puteva bi se prefabrikovale i odnosile na mesto ugradnje. Plastika je pritom lagana za transport i pogodnija za ugradnju nego asfalt.

Kompanija Volker Wessels otkrila je svoju ideju u putevima od reciklirane plastike! Iz ove kompanije tvrde da će ovakvi, plastični putevi, biti mnogo praktičniji i bolji za održavanje, nego ovi od asfalta.

Osim toga što se plastika reciklira, stručnjaci kažu da bi ovi putevi mogli da traju tri puta duže i da izdrže temperature od oko pet stepeni ispod nule, do čak 80 stepeni Celzijusovih. Uprkos tome što plastika izgleda krhko u odnosu na asphalt, iz kompanije tvrde da je ovaj materijal daleko otpornija na klimatske promene, kao i na eventualna oštećenja koja na putevima inače nastaju od automobila.

Kao prednost plastičnih puteva, navode i to što bi popravljanje i postavljanje plastike trajalo daleko kraće nego asfaltiranje. Koncept tzv. „Plastičnih puteva“ zasniva se na tvrdnji da bi postavljanje istih trajalo svega nekoliko dana umesto nekoliko meseci, a samo njihovo trajanje bilo bi do tri puta duže.

Mirjana Makarin-Plavšić