Istorijski trenutak u 3D štampanju kuća- useljena prva porodica!

Porodica Ramdani sigurno će ući u istoriju građevine, pošto je prva koja se uselila u kuću koja je napravljena 3D štampačem, preneo je BBC. Nordin i Nurija Ramdani su se sa svoje troje uselili u kuću od 95 kvadrata u Nantu. Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa gradskom skupštinom i univerzitetom u tom gradu. Navodno su dve porodice odbile da se tu usele.

Kuća je koštala nešto malo više od 176.000 evra, a trebalo je 54 sata da se „odštampa“. Posle toga je građevincima trebalo nešto više od četiri meseca da dodaju prozore, vrata i krov. BBC je procenio da bi ova kuća da je građena konvencionalnim metodama koštala oko 20 odsto više.

Čelnik gradskog vea za tehnologiju i inovacije, Franki Triše (Francky Trichet) rekao je da je namena objekta da se vidi da li bi ova vrsta gradnje mogla da postane uobičajena za gradnju kuća, kao i da li bi ovi principi mogli da se primene na javne građevine, kao što su sportske hale.

On veruje da će ovaj proces promeniti industriju. „Obrazac građevinarstva se nije menjao 2.000 godina. Mi želimo da ceo taj proces maknemo. Zato sada kažem da smo na početku priče. Upravo smo napisali ‘nekada davno…’. Ovaj projekat će naterati privatne kompanije da uzmu olovke i nastave ovu rečenicu“, rekao je Triše.

Štampanje kuća donosi veću slobodu arhitektama, pošto im daje mogućnost da koriste slobodne oblike u svojim nacrtima, rekao je za BBC Benoa Fire (Benoit Fure), profesor Univerziteta u Nantu koji je predvodio projekat. Ova kuća je, na primer, napravljena da se zakrivljuje oko 100-godišnjeg drveta na zemljištu na kome je građena. Kuća je takođe ekološki dobra jer njena gradnja ne proizvodi toliko otpada kao konvencionalni procesi. Fire trenutno radi na projektima izgradnje 18 kuća koje će biti trodimenzionalno odšampane u Parizu, kao i komercijalne zgrade od 700 kvadrata.

Izvor: infobrit.rs

Prethodni tekstDosledan kvalitet, od prve pločice
Sledeći tekstSaga drvo d.o.o. objašnjava završnu obradu drvenih podova