Tepisi od otpadaka

Dizajneri su došli na ideju da skrene pažnju ljudima na količinu smeća koju bacaju, koristeći stvari koje svakodnevno završe u kanti za otpatke. Ovaj materijal je na najbolji način iskorišćen za neobične umetničke instalacije u vidu tepiha.

We Make Carpets

Tokom pet godina rada, dizajneri Marcia Nolte, Stijin van der Vleuten i Bob Waardenburg, iz Holandije, napravili su pedeset različitih tepiha.„We Make Carpets“ ne prave klasične tepihe, one po kojima  možete hodati, već su ona prava umetnička dela vredna divljenja i užitka gledanja.

Iz daljine, ovi tepisi vam se čine na tepihe bogatog dezena , ali kada im se približite, tek onda vidite od čega su zaista napravljeni, i njihovu najčešće, krhku strukturu.

 

Kreativnost na delu

Radni dan u njihovom studiju počinje uz pivo, gde obično neko krene od sredine ideje, a ostali se  inutitivno nadovezuju. Ova tri mlada umetnika se izuzetno slažu, istinskom sinergiom ideja i misli. U stanju su da čitav dan, do kasnih večernjih, pa i noćnih sati, provedu na podu u neudobnom položaju stvarajući svoju sledeću kreaciju. Sami kažu, da je ovaj vid rada poput neke vrste meditacije. Retko idu na pause, jednostavno, flukturajuća ideja ih tera da idu do kraja.

Cilj ovakve umetničke postavke tepiha je da ljude nateraju da na svakodnevne predmete gledaju na potpuno novi način.

Svakodnevni predmeti, kojih želite da se što pre otarasite, za ovo troje ljudi, predstavlja pravo bago inspiracije i stvaralačkog duha. Buđenje svesti u ekološkom smislu, u današnje vreme je vrlo važna i korisna stvar.

Zapitajte se, kada sledeći put bacite nešto neupotrebljivo u kantu za otpatke. Jedno novo umetničko delo ugledaće svetlost dana.