Najbolji načini da očistite vaš persijski tepih

Pitate se koji je najbolji način da očistite orijentalni tepih? Odgovor je jednostavan: odnesite ga profesionalcima u tepih servisima. Baš kao delikatna bluza, ćebad ili haljina, orijentalni tepisi su izrađeni od ugroženih materijala koji se ne drže dobro kada su izloženi hemijskim proizvodima za čišćenje. Jedini način da se osigura da će vaš orijentalni ćilim biti potpuno očišćen od prašine je da ga uzme profesionalac od poverenja koji ima visok kvalitet napredne opreme za čišćenje tepiha. Profesionalni čistači imaju specijalizovane vakuume, gde su odlične tehnike sušenja i snaga pranja sistema koje dovode proizvode do najčistijih rezultata.

Usisavanje tepiha

Trebalo bi redovno i preventivno održavati orijentalni tepih, svake jedne do dve sedmice, usisavanjem. Jednostavnim usisavanjem tepiha uklonićete većinu svakodnevne prašine i prljavštine kojima je vaš tepih izložen svakodnevno.

Rotirajte vaš tepih

Rotiranjem tepiha ravnomerno osiguravate izloženost prohodne površine i sunčeve svetlosti. Okretanjem svakih par meseci, umanjuju se znaci habanja a samim tim, i produžava životni vek tepiha.

Nanošenje tople vode na tepih

Ako se slučajno desi da se supstance poput vina, soka ili blata prate prospu u vlakna orijentalnog tepiha, jedino rešenje u tom slučaju je da se brzo nanese topla voda. Mrlja na površini tepiha će sa toplom vodom i mekom krpom ili peškirom, nestati, ukoliko se pazi da se mrlja ne trlja, već blago pritiska čime će se upiti sva tečnost. Trljanje mrje može izazvati izlivanje i sve dublje upijanje tečnosti u vlakna tepiha. Ako topla voda ne ukloni znakove nezgode, možete pokušati rastvorom od pola tople vode i pola belog sirćeta. Ova jednostavna formula će minimizirati (ili potpuno ukloniti) izgled mrlje.

Zapamtite da je vaš orijentalni tepih umetničko delo – pa ga treba tretirati sa apsolutnom pažnjom. Za pravilno čišćenje, moraćete zatražiti stručne smernice kada to bude potrebno.

Prethodni tekstSaradnja investitora, projektanta, dizajnera enterijera i izvođača radova na projektu
Sledeći tekstInteresantne činjenice o industrijskim podovima