Pogledajte koji su to tepisni dezeni obelležili 2016. godinu

U svetu podova, tepisi postaju sve mekši i mekši. Postoji jedan veliki događaj koji diktira trend za sezonu 2016 – 2017 u sferi tekstila, tepiha i podova. To je  izložba Domotex u Hanoveru. Ovaj vodeći događaj u svetu tepiha postaje sve više i više popularan i uticajan.

Tepih danas

Tepisi su aktivni i fleksibilni predmeti sa mnogim funkcijama i brzim promenama, jer su proizvod adaptivne industrije koja brzo upgraduje inovacije i moderne trendove.

Smeli dezeni tepiha
Slika 2 – Smeli dezeni tepiha

Dizajneri tepiha se trude da materijale od kojih su satkani / napravljeni budu sve više ekološki, dok nekoliko proizvođača stvaraju kombinacije vlakana koja podiže mekoću tepiha na potpuno novi nivo.

Piero Lissoni

Piero Lissoni je jedan od najvećih italijanskih dizajnera današnjice – on je kreativni direktor u Living Divani-ju, i bio je specijalni gost na Domotex izložbi. On gaji izuzetnu naklonost ka ručno rađenim tepisima. Oni su za njega umetnički komad, svaki sa svojom posebnom pričom, svaki sa svojim umetničkim identitetom. Napravljeni su od plemenitih, prirodnih materijala i svaki ćilim je priča o porodici koja ga je stvorila: isprepletenost kulturnih simbola, životinja, cveća i boja. U tepisima ručne izrade leži nada da današnjica neće zaboraviti prošlost.

Reciklaža i održivost materijala

Reciklaža i održivost materijala brzo postaju norma u industriji i njihova inovativna i atraktivna primena u oblasti poda postaje kvalitet nagrađen od strane žirija i od strane kupaca. Tepisi nisu atraktivni za dizajnere enterijera. Njihova statična funkcija da pokriva prostor od zida do zida i nije nešto na ceni kod dizajnera. Ali ipak, klijenti preferiraju nove i interesantna rešenja za prekrivanje podova. Ove sezone pastelni tonaliteti u boji rozenkvarca bili su vrlo traženi, jer pružaju između ostalog, spokojstvo i blaženstvo u prostoru.

Tepisi u boji rozenkvarca
Slika 3 – Tepisi u boji rozenkvarca

Vrlo su cenjeni i luksuzni tepisi Hossein-a Rezvani-ja koji u svom stvaranju koristi svilu obojenu u veoma modernom bakarnom tonalitetu koji je u kontrastu sa prirodnom bojom vune. Osnova uzorka leži u korenima Persijske tradicije, ali interpetirane na moderan način.

Tepih dizajnera Hossein Rezvani-ja
Slika 4 – Tepih dizajnera Hossein Rezvani-ja

Ledenu formu Creative Matters-a čini predivan motiv inspirisan zimom i mrazom. Boje se blago stapaju jedna u drugu, ali i dalje čuvaju tenziju i dramatičan osećaj prirodnog fenomena. Inspiracija dolazi iz obrazaca mraza koji pokrivaju prozore i koji se stapaju u ovaj nežni komad umetnosti, uključujući tibetansku vunu, kinesku svilu i izuzetan rad od 100 čvorova po kvadratnom inču.

Popularni tepisi ove godine takođe, bili su prave umetničke slike pod Vašim nogama. Realizam, prirodni pejzaži, floristika, samo su neke od tema prikazane na tepisima.