Elastične podne obloge u vrtićima

Kako naši najmlađi značajan deo dana provode u školama i vrtićima, važno je da budu u ambijentu koji podstiče kreativnost, učenje, pozitivno raspoloženje, ali i da je taj prostor prijatan, udoban i siguran. Prilikom izbora podnih obloga stoga je nužno uklopiti više parametara: namenu prostora, performanse materijala, ali i estetske efekte koje želimo postići.

Ko god je proveo malo vremena u vrtićima i školama, zna koliko su prisutni graja, vika, smeh, a nekad i plač, jednostavno mnogo mališana cirkuliše prostorom, pomeraju se klupe i stolice, menjaju učionice. Kako bi se nastavni proces neometano odvijao, nužno je posvetiti pažnju i zvučnoj izolaciji.

Vinil - podna obloga u vaspitnim ustanovama
Vinil – podna obloga u vaspitnim ustanovama

U današnje vreme učionice i kabineti opremljeni su tehnikom jer se više koriste digitalne metode u nastavi, više se upotrebljavaju laptopovi, računari, projektori, a sve u svrhu modernizacije školstva, razvijanja digitalnih kompetencija, ali i u skladu sa željama i potrebama školaraca XXI veka. Kako bi prostor bio bezbedan i oprema zaštićena, podovi treba da poseduju ateste o negorivosti i visok stepen elektroprovodljivosti.

U red elastičnih podova spada i linoleum, izrađen od lanenog ulja, plute, smole i jute. Najnovije generacije prave se sa fabričkim površinskim premazom, koji pruža dodatnu zaštitu.

Pored prirodnih materijala, za podove u školama i vrtićima podesni su i PVC podovi, izuzetno otporni na hemikalije, mikroorganizme, koji poseduju i protivpožarni atest. Dostupni su u rolnama i pločama i vrlo se lako ugrađuju i održavaju jer nemaju fugne niti međuprostore.

Vrsta podne obloge koja sinhronizuje otpornost PVC-a i udobnost i toplinu tepisona jesu flotex podovi, izrađeni od gustih i čupavih najlonskih vlakana. Ova podna obloga je površinski glatka, ali ne dozvoljava klizanje. Teksturom sliči tepihu, no ne poseduje svojstva tepiha koja su nepoželjna u prostorijama u kojima borave deca.