Uređenje terase i dvorišta – Behaton ploče

Prilikom uređenja terase i dvorišta, odnosno prilikom odabira podnih obloga za eksterijer, potrebno je uskladiti nekoliko faktora – namenu prostora – da li je za odmor ili zabavu, ekološke uslove – gde se nalazi naš spoljni prostor, kao i estetiku koju treba usaglasiti sa okolinom i ličnim potrebama.

Izbor podne obloge uslovljen je različitim faktorima, ali i našim sopstvenim afinitetima. No, iako se javljaju različite mogućnosti pri izboru materijala i dizajna, neke od njih zauzimaju primat, kako zbog atraktivnosti, tako i zbog performansi koje ih odlikuju.

Foto: Arhibet / Linea model behaton ploče
Foto: Arhibet / Linea model behaton ploče

BEHATON PLOČE

Prilikom uređenja podnih obloga u eksterijeru, odnosno popločavanja, popularne su i behaton ploče ili behaton kocke, koje su faktički jedan od proizvoda betonske galanterije. Zahvaljujući performansama koje ih odlikuju, primena behaton ploča je neograničena, kao i dizajnerska rešenja koja se njihovom upotrebom mogu postići.

Behaton ploče se proizvode od cementa, aditiva – plastifikatora koji mogu poboljšati mehaničke karakteristike betona, sa eventualno dodatom bojom za beton. Tehnologije izrade se razlikuju, tako da mogu biti presovane ili livene, bojene kroz ceo sloj ili samo po gornjem sloju.

Tržište nam nudi elemente behaton ploča u obliku kvadrata, pravougaonika, trougla, trapeza, šestougla, osmougla, u obliku talasa ili drugih formi, a raznolikost boja, odnosno njihovih kombinacija daje raznolika rešenja, nekad vrlo atraktivna i maštovita. Prednost upotrebe ovoga materijala ogleda se u njegovoj trajnosti, tj. nepodleganju temperaturnim razlikama i tome što se ne kliže, zatim različitim oblicima i šarama koje omogućuju da postignemo željeni dizajn.

Ugradnja behaton ploča je nezanemarljivo laka (suvi postupak ugradnje) – ploče se poređaju na sloj od peska bez mehanizacije i mogu se koristiti odmah po ugradnji, takođe brzo i lako mogu se zameniti oštećeni komadi, laka je demontaža i ponovna montaža, te se mogu lako ukloniti i preneti. Takođe, neograničene su kombinacije i raznolike mogućnosti uklapanja sa različitim arhitektonskim stilovima.

AUTOR: Sanja Dakić, novinar