PVC podovi – Vrhunski kvalitet po povoljnim cenama

PVC predstavlja sintetičku podnu oblogu, nastalu od polivinil-hlorida, a javlja se u dva oblika – kao homogeni i heterogeni, koji se međusobno razlikuju po debljini, strukturi i područjima primene.

HOMOGENI PVC je tanak i kod njega habajući sloj i jedini. Izrađuje se u rolnama ili tankim pločicama, dimenzija do 305 x 305 mm. Bira se zbog praktičnosti, lakoće održavanja i povoljne cene, te ima široku primenu i pored skromnih estetskih dometa, i to najčešće u javnim prostorima.

Homogeni PVC podovi
Homogeni PVC podovi

Zahtevan je isključivo pri postavljanju jer iziskuje sasvim ravnu podlogu, što se naročito odnosi na onaj pod u rolnama, gde se velika parčad lepe i kasnije utiskuju gumenim valjcima. Može se stvoriti vakuum, pa će se, ukoliko je ostala mala izbočina, s vremenom pod podići. Stoga je potrebno izbrusiti cementnu košuljicu i dobro usisati prašinu, odraditi hidroizolaciju, pa ako pod i dalje nije zadovoljavajuće ravan, naneti prajmer i odgovaraću samonivelirajuću masu. Još jedna mana ove podne obloge jeste mogućno odvajanje ivica, što dovodi do krzanja i oštećenja pločica, ali je njih lako zameniti pojedinačno. Na homogeni PVC pod može se dodati premaz od poliuretana, koji sprečava skupljanje prašine i olakšava održavanje higijene.

Heterogeni PVC podovi
Heterogeni PVC podovi

HETEROGENI PVC podovi nastaju kada se na homogene podne PVC obloge dodaju dodatni slojevi, lepljenjem, koji obezbeđuju bolju termoizolaciju i dodatnu apsorpciju buke.
Sastoje se od pet slojeva – donje PVC podloge, sloja staklene vune, središnjeg PVC uloška, koji sprečava dilataciju i doprinosi apsorpciji, dekorativnog štampanog sloja vinila i na kraju transparentnog habajućeg sloja sa UV zaštitnim slojem. Postavlja se nanošenjem adheziva na celu površinu daske ili ploče ili lepljenjem pomoću samolepljivih traka. Heterogeni podovi pružaju mnogo veće mogućnosti u izboru dizajna.

PVC podne obloge mogu biti i elektroprovodljive, gde obloga privlači višak elektriciteta u prostoriji pomoću elektroprovod- ljivog lepka kojim se fiksira i spaja sa mrežom bakarnih traka, a zatim ga provodi do instalacije uzemljenja. Nezamenljiv za prostorije sa osetljivom elektronskom opremom, te je pogodan za kancelarije sa mnogo kompjutera. Ovaj pod ima atest o nezapaljivosti, otporan je na mikroorganizme i većinu hemikalija.

Održavanje PVC podnih obloga kao što su PVC i linoleum je jednostavno
Održavanje PVC podnih obloga

Održavanje PVC podova je vrlo jednostavno i brzo, a postiže se redovnim usisavanjem, prebrisavanjem vlažnom krpom, natopljenom u blagi rastvor deterdženta, a u zavisnosti od frekvencije, potrebno ga je periodično čistiti, prati i polirati. Lakoj održivosti doprinosi i kompaktnost poda, odnosno odsustvo linija među kojima bi se akumulirala prljavština.

PVC podovi se odlikuju neverovatnim dizajnerskim mogućnostima i vrhunskim kvalitetom, ali i povoljnim cenama, što ih čini jednim od čestih modernističkih podnih rešenja. Ovi podovi su i elastični, što, pored svih drugih karakteristika, pruža dodatnu udobnost.

Autor teksta: Sanja Dakić