DOMOTEX 2024: Internacionalnost, održivost i umrežavanje

DOMOTEX 2024, vodeći svetski sajam za tepihe i podne obloge, uspešno je završen nakon četiri impresivna dana puna inovacija, inspiracije i umrežavanja. Od 11. do 14. januara 2024. godine, oko 1.000 izlagača iz 60 zemalja došlo je u Hanover kako bi započeli obećavajuću poslovnu godinu i predstavili svoje inovacije posetiocima.

DOMOTEX je još jednom potvrdio svoju ulogu najvažnijeg i najmoćnijeg pokretača poslovanja, trendova i inovacija u industriji. „DOMOTEX nije samo globalno mesto susreta za industriju, već i dom čitavog sveta tepiha i podnih obloga, zahvaljujući svojoj pozitivnoj energiji i izrazito međunarodnom karakteru“, kaže Sonia Wedell-Castellano, Globalna direktorka DOMOTEX-a.

Tokom četiri dana sajma, oko 18.000 posetilaca iz 140 zemalja sastalo se sa oko 1.000 izlagača iz više od 60 zemalja. „Raduje nas sve veći broj posetilaca iz sve više zemalja, koji posećuju ovaj sajam, kako bi se upoznali sa najnovijim trendovima i novim proizvodima – uključujući 170 premijera – i uspostavili nova poslovna partnerstva“, nastavlja Wedell-Castellano.

Domotex 2024
© Deutsche Messe AG / foto: Rainer Jensen

71% posetilaca dolazi iz inostranstva – 65% iz Evrope, 18% iz Azije, 9% iz Amerike, 4% iz Bliskog istoka, dok ostatak dolazi iz Afrike i Australije.

Posetioci dolaze na DOMOTEX kako bi saznali kuda se industrija kreće

Oliver Ginestier, direktor komunikacija Evropskog udruženja za prodaju na malo građevinskih materijala (EDRA), bio je oduševljen „videti svet podnih obloga ponovo u dinamičnoj atmosferi“.

Na ovogodišnjem sajmu, imao je priliku da se sastane sa mnogim dobavljačima, udruženjima za prodaju građevinskih materijala na malo, koji su prisustvovali Globalnom samitu, kao i sa mnogim članovima udruženja.

Domotex 2024
© Deutsche Messe / foto: Marc Winkel-Blackmore

Martin Geiger, direktor kompanije GEIGER, već godinama posećuje vodeći svetski sajam kako bi stekao stanje na tržištu na početku poslovne godine. „Posebno sam impresioniran povećanjem broja izlagača – u drugoj godini nakon pandemije. Sajam se već značajno proširio. To potvrđuje važnost DOMOTEX-a za našu industriju.“

Jamie Metrick, predsednik i glavni proizvodni direktor kompanije za dizajn enterijera Elte sa sedištem u Torontu, ceni sveobuhvatni pregled tržišta i dodaje: „Ovde na DOMOTEX-u, mogu se sastati sa važnim globalnim poslovnim partnerima, lako pronaći potencijalne dobavljače i saznati o najnovijim trendovima i razvojima u industriji“.

Izlagači tepiha i podnih obloga oduševljeni su visokim nivoom međunarodnog interesovanja i kvalitetom posetilaca

DOMOTEX pruža savršenu priliku da se novi proizvodi predstave globalnoj publici, kaže Theresa Paulig, akcionar i izvršni partner kompanije Paulig. „Teško je predstaviti našu celokupnu paletu kao individualnu ponudu na međunarodnom nivou. Na DOMOTEX-u možemo prikazati celu paletu inovacija našim postojećim klijentima u kratkom vremenskom periodu, produbiti odnose i ostvariti kontakte sa novim klijentima iz celog sveta. To je ono što DOMOTEX čini jedinstvenim za nas.“

„Naš glavni razlog za izlaganje na DOMOTEX-u bio je da podstaknemo naš izvoz – posebno u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i istočnoj Evropi. Prvi i drugi dan su već bili odlični za nas i zadovoljni smo odlukom da učestvujemo. Radujemo se broju, kvalitetu i međunarodnom raznovrsnošću posetilaca DOMOTEX-a“, izveštava Cathérine Vandepoel, menadžer izvoza kompanije Floorify.

Domotex 2024
© Deutsche Messe / foto: Marc Winkel-Blackmore

Markus Oberbauer, izvršni direktor kompanije Kronoflooring GmbH, takođe je bio oduševljen velikim brojem klijenata: „DOMOTEX 2024. bio je veliki uspeh za nas. Veoma smo zadovoljni. Svi naši glavni klijenti bili su ovde, a međunarodno učešće bilo je posebno visoko. Ukupno smo dočekali oko 500 različitih grupa klijenata na našem štandu koji su bili zainteresovani za naše inovacije i naš novi logistički koncept.“

DOMOTEX ide vertikalno

Proizvodi za zidove i plafone prvi put su predstavljeni u novom sektoru PRODAVNICE u Hali 19/20.

„Svi naši posetioci – od trgovaca, zanatlija do arhitekata – moraju razmatrati prostore kao celinu kako bi stvorili koherentan dizajn enterijera. Zato smo se udružili sa DECOR UNION-om i MEGA Gruppe-om kako bismo uključili boje, lakove, tapete i druge materijale za završnu obradu enterijera, a premijera je već bila veliki uspeh. Novi poseban prostor za završnu obradu enterijera, koji se organizuje u saradnji sa DECOR UNION-om i MEGA Gruppe-om, pruža stvarnu vrednost trgovinskom i zanatskom sektoru“, objašnjava Wedell-Castellano.

Domotex 2024
foto: © Deutsche Messe AG

Jedan od tri učesnika već je posebno zainteresovan za novi specijalni prikaz, kako otkriva anketa posetilaca. Zbog toga, globalna direktorka DOMOTEX-a može zamisliti proširenje portfolija sajma kako bi u budućnosti obuhvatio više proizvoda za završnu obradu enterijera.

DOMOTEX vredi posetiti

Ovogodišnje izdanje DOMOTEX-a pružilo je svim učesnicima inspirativne posebne prikaze, raznolik program podrške sa konferencijama, prezentacijama uživo i dodelom nagrada, kao i brojne mogućnosti za umrežavanje. Sajam je ponovo bio usmeren na megatrendove održivosti i cirkularne ekonomije.

Domotex 2024
© Deutsche Messe AG / foto: Rainer Jensen

Posetioci su posebno mogli doživeti ključnu temu „FLOORED BY NATURE“ u THE GREEN COLLECTION u Hali 23. U drugoj godini, ovaj poseban prikaz ponudio je izuzetne prezentacije održivih i ekološki prihvatljivih proizvoda, taktilnu prezentaciju održivih materijala od strane vodeće baze podataka materijala raumprobe | Materialbank i najnovije istraživačke projekte Nemačkog istraživačkog instituta za podne sisteme (TFI) iz Ahena. Održiva fokusiranost odražavala se i u ponudi proizvoda izlagača.

Na DOMOTEX on Stage u Hali 23, govornici iz oblasti arhitekture, dizajna enterijera, zanata, politike, udruženja, trgovine i izviđači trendova predstavljali su najnovije tržišne razvoje i teme trendova. Druge teme uključivale su nedostatak stručnjaka i kulturu radnog mesta. Program konferencija dopunjen je forumima u RETAILERS’ PARK, Mood Spaces i Carpet Design Awards.

Domotex 2024
© Deutsche Messe AG / foto: Rainer Jensen

„Ovo mi je prva poseta DOMOTEX-u i zaista sam impresionirana. Mood Spaces pružaju puno inspiracije za moj svakodnevni rad“, otkriva Sophie Berger, dizajnerka enterijera u arhitektonskom birou MZ Architektur Meier + Zeug sa sedištem u Rostoku. Sajam joj takođe omogućava da razmišlja „van okvira“ i u kratkom vremenskom periodu upozna se sa novim rešenjima podnih obloga i dobavljačima.

Merle Queisner, arhitekta u Bünenmann & Collegen, naglašava vrednost događaja uživo: „Ovde na DOMOTEX-u, ne dobijam samo detaljne informacije o tepisima i podnim oblogama. Takođe mogu lično doživeti kvalitet proizvoda. Mogu ih pažljivo posmatrati, dodirivati i osetiti površinu. To jednostavno nije moguće digitalno.“

Domotex 2024
© Deutsche Messe AG / foto: Rainer Jensen

Sledeći DOMOTEX – Tepisi i tepisoni u Hanoveru održaće se od 16. do 19. januara 2025. godine.

http://www.domotex.de

DOMOTEX 2024,
Hannover Fairs Turkey
www.domotex.de

Prethodni tekstReč urednika: Otkrijte sve šta nosi nova stranica kao i novi broj!
Sledeći tekstKako da na najbrži način uradite hidroizolaciju kupatila uz Baumacol AquaSafe?