Kako da na najbrži način uradite hidroizolaciju kupatila uz Baumacol AquaSafe?

Baumit Baumacol AquaSafe je inovativna kaširana troslojna hidroizolaciona membrana za zaštitu od vlage i kao i za zaštitu od nastanka pukotina, ispod pločica i keramike. Pogodna za spoljnu i unutrašnju upotrebu, za podove i zidove.

Ovaj inovativni proizvod prikladan je za kupatila, tuševe, komercijalne kuhinje, sve vlažne prostorije – javne i privatne, balkone i terase. U nastavku pročitajte kako da u samo 5 koraka uradite hidroizolaciju u kupatilu.

Korak 1: Prajmiranje podloge

Nanesite Baumit Grund prajmer za stabilnu i homogenu podlogu. Baumit Grund je koncentrovani prajmer plave boje, rastvoren u vodi, koji služi za ujednačavanje apsorpcije podloge i kao vezivni most sa svojstvima učvršćivanja površine.

Prajmiranje podloge Baumit Grund-om od Baumita
foto: Baumit

Korak 2: Obrada uglova i instalacija

Za zidni i podni spoj, za premošćivanje i zaptivanje koristite Baumacol StrapFix samolepljivu hidroizolacionu traku. Baumacol StrapFix prilepimo na podlogu tako da prethodno odstranimo zaštitni sloj. Kod delova gde se nalaze instalacije ovaj korak možete uraditi i nakon postavke AquaSafe membrane radi lakše obrade.

Baumacol StrapFix hidroizolaciona traka za obradu uglova i instlaciju od Baumita
foto: Baumit

Korak 3: Priprema lepka za keramiku za lepljenje membrane

Za postavku hidroizolacione membrane AquaSafe koristi se lepak za pločice klase minimum C2, npr. Baumacol FlexTop (C2TE S1). Baumit Baumacol FlexTop sipati u čistu vodu (oko 7-8 l vode po džaku), mešati sporom mešalicom 500 o/min ili u kontinuiranoj mešalici uz ravnomerno dodavanje vode 3 minuta. Ostaviti da odstoji oko 5 minuta, pa još jednom promešati.

Baumacol FlexTop lepak za pločice od Baumita
foto: Baumit

Korak 4: Nanošenje lepka za lepljenje membrane

Preporučuje se da se lepak Baumacol FlexTop nanosi ravnomerno na podlogu sa nazubljenom gletericom (zub 4 mm) dok se ne postigne ujednačen sloj lepka za lepljenje. Baumacol FlexTop možete koristiti za zidove i podove.

Nanošenje lepka za lepljenje membrane Baumacol FlexTop od baumita
foto: Baumit

Korak 5: Postavljanje membrane

Baumacol AquaSafe u lepak Baumacol AquaSafe hidroizolaciona membrana se postavlja u sveži sloj lepka za pločice, uz preklapanje dve membrane min. 5 cm, nakon postavljanja membrane se zaglađuje gletericom kako bi se napravila jaka veza sa lepkom i istisnuo vazduh. Zatim se ivice i spojevi obrađuju sa sistemskim hidroizolacionim premazom Baumacol Protect. Jedna rolna dovoljna je za zaptivanje 30 m2 i koristi se kako na podovima tako i na zidovima.

Postavljanje membrane Baumacol Protect od Baumita
foto: Baumit

Lepite pločice bez čekanja

Nakon što ste postavili hidroizolacionu membranu, sve je spremno za lepljenje pločica. Uz Baumacol AquaSafe inovativni proizvod iz Baumita ne morate čekati da se hidroizolacioni sloj osuši, već možete odmah lepiti keramiku lepkom klase C2 tipa Baumacol FlexTop ili Baumacol FlexUni.

Postavljanje membrane Baumacol Protect od Baumita
foto: Baumit

www.baumit.com
BAUMIT d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
T: +381 11 347 50 82
office@baumit.rs
www.baumit.rs