Snaga hodanja energetskim podovima

Putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom. Energetski podovi čine taj korak još produktivnijim.Ovakva vrsta poda na najefikasniji način energiju prohodnih podova pretvara u područja namenjena aerodromima, sportskim arenama, tržnim centrima i železničkim stanicama.

Pomoću elektromehaničkog sistema održive energije, pod pretvara kinetičku energiju koraka u električnu. Tehnologija koja se koristi prva je na tržištu i patentirana u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj pod omogućava ljudima da generišu svoju lokalnu čistu energiju na uličnu. Takođe, održivi energetski pod može da bude ključni element u pametnim mrežama, integrisan sa solarnom energijom i energijom vetra.

Putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom
Slika 2 – Putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom

Princip rada energetskog poda

Energetski podovi održivu energiju poda ili podijuma ostvaruju knetičkom energijom  koraka koju pretvaraju u električnu. Prilikom gaženja, pločice poda se savijaju za oko 10 mm. Taj pokret predstavlja električnu energiju  koja iznosi  15 vati u proseku. Pločice su modularne; povezane su po 40 komada čineći mrežu koja može generisati do 1 kV. Unutar svake pločice je elektromehanički sistem, koji transformiše vertikalno pomeranje proizvedeno od strane pešaka u rotirajuće, koji pokreće generator.

Održivost energetskog poda
Slika 3 – Održivost energetskog poda

Prilagodljivi podni moduli

Pored pločica, sistem sadrži kontrolni modul koji usmerava protok struje.

Pretvaranje kinetičke energije koraka u električnu
Slika 4 – Pretvaranje kinetičke energije koraka u električnu

Ovaj pod nije samo high-tech igračka. Inženjeri su udružili energetske podove sa ruskom železnicom u cilju postavljanja ovih podova na železničke platforme i visoko – prometnih šetališta. U skladu sa održivim fokusom kompanije, podne pločice su izrađene od recikliranih materijala. Oni imaju do 30 godina očekivanog veka trajanja. Energetski podovi su savršeni alat za podizanje svesti o proizvodnji energije u javnim prostorima.

Hodanje po energetskim podovima
Slika 5 – Hodanje po energetskim podovima

Prethodni tekstPorcelanska pločica FLORENCE WHITE – ENMON Brend
Sledeći tekstDa li su vinil podovi pravi izbor za Vas?