Brzo, lako i efikasno – gotovi podovi

Godinama se spremate i konačno ste čvrsto rešili da dovedete svoj životni prostor u red.

Žrtvovaćete godišnji odmor i umesto da se negde izležavate na suncu, provešćete ga sa vojskom majstora.

Vremena je malo, a posla mnogo i već vas hvata panika od pomisli da vam samo za obnavljanje starog parketa treba više od deset dana, a od zamišljene prašine i nereda diže vam se kosa na glavi. Mora li baš tako?

Renoviranje stana je ozbiljan poduhvat. Zahteva dobru organizaciju, mnogo vremena i ozbiljne finansijske izdatke. Avantura na koju se svi najteže odlučuju jeste reparacija starog poda ili njegova potpuna zamena jer dugo traje i mnogo košta. Ipak, postoji relativno jednostavno rešenje – gotovi podovi. Spektar gotovih podnih obloga – parketa, rustičnih podova velikog formata, brodskih podova, preko gotovih podova od drugih prirodnih materijala poput kože, plute, kaučuka, like ili linoleuma, do podova od vinila, industrijskog tekstila i, verovatno najmasovnije korišćine gotove podne obloge – laminata.

Gotovi parketi mogu biti dvoslojni (pogodni za polaganje na podove sa toplovodnim podnim grejanjem), troslojni ili masivni, u zavisnosti od sastava i debljine. Njihova obrada može biti veoma raznolika i od nje, u najvećoj meri, zavisi konačni izgled poda i vašem domu, pa tako razlikujemo brušenje koje ostavlja ravnu, glatku površinu, zatim četkanje koje naglašava godove i strukturu drveta, te ručno hoblovanje koje daje talasastu, reljefnu površinu. Ivica svake pojedine lamele parketa može biti oštra ili oborena, čime se dodatno naglašava unikatnost svakog komada drveta. Drvo se može obrađivati i termički, pa u zavisnosti od visine temperature, menja i boju (viša temperatura – tamnija boja), a određene nijanse mogu se dobiti i bajcovanjem.

Završna obrada podrazumeva lakiranje (sjajnim ili mat lakom), uljenje (prirodnim ili UV uljima, sa ili bez pigmenata) ili voskiranje (prirodnim ili industrijskim voskom). Najvažnije od svega je što se ništa od navedenog ne izvodi u kući ili stanu, nego se parket isporučuje završno obrađen i samo se na odgovarajući način položi na pod. Preporučujemo da to uradi profesionalni podopolagač. Za prosečan stan od šezdesetak kvadratnih metara potreban je jedan ili dva dana i parket je odmah spreman za upotrebu, a nema neprijatnih mirisa niti prašine koju danima kasnije treba čistiti. Mogu se polagati suvomontažno (plivajući) ili lepiti celom površinom na podlogu. U zavisnosti od ličnog ukusa, birate od snežno belih do ugalj crnih, od potpuno modernih do sasvim rustičnih.

Pored drveta, kao najomiljenijeg materijala, na pod se mogu položiti i nešto ekstravagantniji gotovi podovi napravljeni od reciklirane prave kože kojoj su dodati prirodni kaučuk, prirodna ulja i voda, čime je dobijena mešavina znatno otpornija na habanje od čiste kože. Gotove podne obloge od lakirane plute su tople na dodir, trajno elastične, antibakterijske, antistatične, antimikotične, čuvaju zglobove i idealne su za polaganje u dečje sobe, baš kao i podovi od prirodnog kaučuka.

Zbog izuzetno pristupačne cene primat među gotovim podovima već neko vreme drži laminat bez namere da ikome prepusti tron. Od prvobitnih varijanti koje su se pojavile na našem tržištu pre desetak godina do savremenih desio se izuzetan tehnološki i dizajnerski napredak.

Sada je neuvežbanom oku izuzetno teško da primeti razliku između vrhunskog laminatnog poda i parketa. Prednosti u odnosu na parket su cena, otpornost na habanje (kod kvalitetnijih), jednostavnost održavanja i dizajn (više hiljada dekora). Neki od njih su i vodootporni. Mana im je što, ipak, spadaju u red hladnih podova.

Pre nego što krenete u nabavku novog poda, razmislite kakav vizuelni efekat želite da postignete u svom prostoru i kakvi su tehnički zahtevi kojima morate da odgovorite. Iskoristite stručnu pomoć koju će vam ponuditi prodavci jer je njihov posao da vam kupovinu učine jednostavnijom, a izbor lakšim. Ukoliko imate prijatelje koji se bave arhitekturom ili dizajnom, pitajte ih za mišljenje. Sigurno je da će njihova iskustva u radu sa različitim materijalima i vama biti dragocena. Ipak, konačna odluka je samo vaša i tako treba da bude, jer pod koji odaberete ležaće u vašem domu dugi niz godina i biće osnova za sve druge enterijerske zahvate. Dakle, odaberite, naručite, završite sa podom za dva dana, dajući prostoru novu dimenziju, i bacite se na ostatak stana.