Autosugestija je čudo, tepih je da greje

Tepih u dnevnom boravku može poslužiti da naglasi nameštaj, da da svežinu prostoru svojim vedrim bojama, ali se najpre mora dobro uklopiti u prostor odredjene dnevne sobe. Tepih je, verovali ili ne, jedan od ključnih elemenata u dnevnoj sobi i kao takav možepromeniti kompletan utisak u prostoriji. U odnosu na to, koju veličinu, stil tkanja i oblik izaberete, dobićete željenu atmosferu u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena.

Orijentalni tepisi i ostali tepisi sa upadnjivim šarama, resama idezenima, sigurno će privući dosta pažnje pa su oni dobar izbor ako su vam zidovi u neutralnim prirodnim bojama, a nameštaj jednostavan. Naravno, upadljiv tepih je dobar i ako imate pod koji treba da se promeni ili hobluje i prelakira, a niste još uštedeli za ovu egzibiciju. Topli tepisi kao što je kvalitetan tepih od krzna, takođe će obogatiti obično i neutralno opremljen dnevni prostor. I obrnuto. Ako hoćete da naglasite na primer osvetljenje u sobi, umetničke slike ili poseban komad nameštaja, ako ste stavili skup i fantastičan parket, nemojte da ga tepih “proguta” pa se odlučite se za jednostavnije i diskretnije detalje na tepihu. Najbolji tepih u ovom slučaju je onaj koji se najmanje primećuje.

Izaberite boju koja će dati ugodan utisak kontrasta sa ukrasima i ostalim nameštajem u sobi. Beli, bež ili kremasto smeđi tepsi izgledaće savršeno kada su osvetljeni lepom stilizovanom lampom ili prirodnim svetlom kroz prozore ili vrata na terasi. Ništa od ovoga neće biti na snazi ako imate malu decu, pa imajte i njih u vidu kada birate boju. Takođe, probajte da izaberete tepih koji će biti u lepom kontrastu sa bojom parketa ili druge podne obloge kao što su laminat ili brodski pod. Tepih se ne kupuje svaki dan, tako barem recite suprugu kada vas pita “Mora li baš taj najskuplji?

Ipak, postoje neka mala pravila koja bi se trebala poštovati, ne biste li olakšali sebi život. Razmislite o tome koliko će se tepih trošiti, koliko će biti izložen kretanju ljudi po njemu, koliko vremena imate da ga čistite… Ako ne možete da svakodnevno vodite brigu o higijeni tepiha u dnevnoj sobi, izaberite tamnije bolje i deblji tepih. Još nešto, ako vam finansije dozvoljavaju, izaberite deblji tepih koji je kvalitetniji i koji je napravljen od izdržljivijih materijala. On će svakako duže trajati i trpeti nekoliko godina težinu nameštaja i pritisak hodanja.

Ne morate se obavezno voditi za trendovima kao što su na primer određeni šabloni ili trenutno moderne aplikacije i šare. Ako tepih kupujete s namerom da bude duže u Vašoj dnevnoj sobi, odaberite nešto klasičniju varijantu. I ovde je na snazi ona tvrdnja da se tepih ne kupuje svaki dan!

I ne zaboravite, idu hladni dan, a tepih, bez obzira na potrebe čišćenja i održavanja, stvarno daje toplinu svakoj prostoriji.

Autosugestija je čudo.

Autor teksta: Mirjana Makarin Plavšić