Pokrivanje poda u dečijoj sobi

Tepih ploče – moderno rešenje za dečiju sobu

Pokrivanje poda u dečijoj sobi je zahtevan posao. Podna površina mora biti prvenstveno praktična, to jest laka za održavanje. Dečija soba je prostor u kojoj deca provode znatan deo vremena, tako da se veoma ozbiljno mora obratiti pažnja na higijenu prostora. S druge strane, podna površina daje karakter prostoru i treba da bude zanimljiva podloga za igru, ako ne i izvor inspiracije za mališane. Sam pod može biti od laminata ili parketa, sa većom ili manjom površinom prekrivenom tepihom koji obezbeđuje toplinu i zaštitu u određenim zonama sobe.

Ono što se može smatrati veoma zanimljivim i kvalitetnim rešenjem kada je tepih u dečijoj sobi u pitanju su takozvane tepih ploče. Tepih ploče su tekstilne podne obloge koje se najčešće proizvode u kvadratima 50×50 cm i karakterise ih ojačano naličje zbog koga su trajnije od običnog tepiha, kao i fleksibilnost prilikom postavljanja, jer tepih ploče se postavljaju kao slagallica. Tepih ploče se mogu proizvoditi i u obliku pravougaonika, kruga ili kao ploče nepravilnog oblika. Ukoliko su tepih ploče nepravilnog oblika, rezultat njihovog kreativnog slaganja može biti izuzetno efektan i upadljiv.Njihova primena ima višestruke pozitivne strane, kako praktične, tako i estetske.

Tepih ploče pružaju veliku fleksibilnost u dizajnu. Mogu se veoma lako uklopiti u prostor bilo kojih dimenzija, pokrivajući celu podnu površinu ili samo ciljan prostor u sobi. Zbog svojih svojstava da se slažu i uklapaju, moguća je kombinacija više boja i dezena. Kombinacijom različitih boja i dezena tepih ploča možete da kreirate jedinstven izgled.

Takođe, različit dezen se dobija i ako zarotirate ploče iste boje jedne u odnosu na druge, jer svaka ploča ima vidljivu strukturu i način tkanja. Ovo može da pruži neograničen broj zanimljivih rešenja za dečiju sobu, ali i fleksibilnost i prilagodljivost kako dete odrasta. Sam raspored ploča može biti oblik igre, kako za Vas, tako i za Vaše mezimce. Soba postaje igraonica, a pod primamljiva površina za igru.

Kombinacija boja može da bude posebno interesantna. Možete odabrati odvažnije boje i kombinovati ih sa pastelnim, ili sa kontrastnim, u zavisnosti od toga šta prija Vašem domaćinstvu. Efekti mogu biti različiti i ukoliko odaberete slične boje i dezene, ali ih na različit način uklopite. Veliki broj kombinacija i varijacija čini dekorisanje tepih pločama zahtevnim ali i kreativnim.

Tepih ploče su zahvalne i s te strane što se vrlo lako spakuju u slučaju selidbe ili renoviranja Vašeg prostora. Čišćenje je isto tako jednostavno – ploče se operu, osuše i ponovo postave, na način na koji su već bile postavljene ili na novi način. Ovakav način kombinovanja je zahvalan i s te strane što pruža mogućnost ekonomičnog i racionalnog rasporeda ploča. Kada govorimo o tepih pločama i njihovoj upotrebi u dečijim sobama, moraju se istaći njihove fizičke osobine i očigledne prednosti.

U ovom kontekstu mora se istaći njihova trajnost. Predivo je utkano u naličje na takav način da je gotovo nemoguće „oparati“ ovu podnu oblogu. Samo naličje je tako dizajnirano da bude otpornije na habanje više nego običan tepih. Vodootpornost ploča je veoma velika jer je naličje premazano posebnim vodonepropusnim premazima.

Same ploče su stabilnih dimenzija – ne skupljaju se niti rastežu. Još jedna veoma velika prednost ovakvog načina pokrivanja poda je činjenica da ukoliko dođe do oštećenja ili zaprljanja dela podnog prekrivača, nema potrebe za preraspoređivanjem nameštaja da bi se taj deo prekrio: jednostavno zamenite oštećene delove za nove, ili ih premestite na manje upadljivo mesto. Fizičke osobine se nikako ne smeju zapostaviti kad se radi o podnim oblogama za dečije sobe, gde se očekuje veće habanje i prljanje poda.

Tepih ploče, zahvaljujući njihovoj modularnoj osobini, mogu da se koriste da bi se u sobi postigla duboka i zanimljiva, razigrana atmosfera. U dečijoj sobi su posebno praktične zbog svoje modularnosti jer se oštećeni ili isflekani delovi lako zamene. Ali ne treba se zanemariti ni njihova maštovita strana, jer tepih ploče pružaju mogućnost i razlog za igru i mogu da podstaknu na kreativnost