TRENDI – parket velikog formata

Postoje ljudi koji uvek moraju biti u trendu. Prosto nisu svoji, ako nisu in. Znate ono, poslednji modni krik, prvi komad nameštaja, o frizuri da ne pričamo. Kada ih pogledate, znate da su od glave do pete u fazonu. Ako vam je bitno da nekada i budete trendi, dobro je imati takvu neku osobu pored sebe i nema greške. E sad, znate, oni znaju da nose tu trendi notu. Ništa lažno, bez ukusa i plagijata. To su prosto osobe koje sa stilom idu uz aktuelni trend.

Problem nastaje u ovom našem vremenu kada svašta nosi prefiks in i kada poželite da vas to in obiđe u širokom krugu. Međutim, ovih dana uspela sam, sasvim slučajno, da pronađem pravu meru trendi vrednosti. Naime kuma i ja smo pile našu nedeljnu kafu, koja je ubrzo prešla u šetnju i obilazak salona i prodavnica parketa. Da, u sred zime, kada većina priča o snegu i hladnoći, ona, pomenuta kuma, priča o proleću i renoviranju stana. Uvek je bila korak ispred. Živi život u trenutku, ali voli i da planira.

Tako je ovog puta smislila da promeni kompletno podove u stanu i sada je prilika da vidi šta je aktuelno. Jer, znate, ona pripada onoj gore pomenutoj grupi nosioca „trendi“ fazona. Ali onog istinskog.

Elem, krenule smo po bljuzgavici u susret proleću. Kako je namera bila da podigne sve podove, morala je pronaći adekvatne materijale za dnevnu sobu, kuhinju i spavaću sobu. Mogu vam reći da sam bila prijatno iznenađena ponudom i trendovima koji su dominirali.

Nesta parketi, lepljenje parketa
Foto: Nesta parketi, lepljenje parketa

Parketi VELIKOG formata

Iako se za parket može reći da je večita podna obloga koja je uvek rado odabrana i uvek aktuelna i da nije ništa novo što se on i danas nalazi u vrhu in podnih obloga, zapravo postoji razlika. Do sada sam pojam parketa podrazumevao je drveni pod u vidu manjih „letvica“ koji se postavlja na pod u vidu riblje kosti, šahovske table ili sl.

Međutim, parket je svoju dominaciju pokušao da osigura pojavom novog vida parketa tzv. parketa velikog formata. Šta to zaista znači? Znači da kada vidite takav parket u prodajnom salonu ili na nekom podu nikada ne biste pomislili da je parket u pitanju. Više neka varijanta brodskog poda, jer se pojavljuje u vidu dugačkih drvenih daski.

Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa
Foto: Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa

Ustvari to je i glavna karakteristika ovog parketa koja mu daje naziv parket velikog formata. Da bi jedan parket pripao toj grupi on mora da ima širinu 20cm, debljinu 1,5cm i dužinu 2m. Međutim, na tržištu danas postoje i parketi impresivnih dimenzija: širine 40cm i dužine 5m.

Pored dimenzija, parketi velikog formata imaju neverovatan površinski dizajn, kome je posebno posvećena pažnja. Naime, proizvođači su različitim metodama uspeli da obezbede ovom modelu parketa izgled rustičnog, starog, korišćenog parketa, izgled koji vraća u daleku prošlost, u nekadašna vremena u kojima su toplina porodice i tradicija bile jedine vrednosti društva. Očito je velika težina savremenog života, nametnula takvu jednu potrebu.

Magic Floor d.o.o. - Eur Oak, Rustic White nauljen
Magic Floor d.o.o. – Eur Oak, Rustic White nauljen

RUSTIČNI PARKETI velikog formata su podovi koji su mene oduševili. Odličan površinski dizajn, prostranost i mogućnost brze i lake ugradnje, kao i toplina koju kao drveni pod pružaju, pravi su motivi zašto bi se neko odlučio za njih. Mislim da će na proleće osvanuti u spavaćoj sobi drage mi kume.