U carstvu luksuza i Wellnessa – hotelski rezorti

Hotelski foaje i glavno stepenište urađeni su u mermeru dok „teški“ i udobni itisoni pokrivaju podove restorana. Luksuz i komfor hotelskih soba i apartmana ogleda se kroz enterijere koji odišu mirnoćom i otmenošću. Topli, prirodni tonovi nameštaja i podova čine boravak prijatnim. Najinteresantniji je svakako ulazak u akvapark gde su svi prostori, bazeni, saune pokriveni najrazličitijim mozaicima, kamenom i keramičkim pločicama.

Aquaworld Ramada Resort

Hoteli su su uvek bili i ostali jedan od zahtevnijih projektnih zadataka. Projektovati hotel znači perfektno balansirati između funkcionalnosti, oblikovnosti i trendova u arhitekturi. Turizam je grana privrede čiji razvoj je uvek išao u korak sa razvojem novih tehnologija i savremenog načina života , pa se samim tim menjao i koncept ugostiteljskih objekata. Do pre nekoliko godina jedva se govorilo o Wellnessu i Spa centrima, a danas je sve podređeno odmoru prezaposlenih menadžera tako da se kriterijumi luksuza sve više poistovećuju sa ponudom pratećih – relaksirajućih sadržaja nekog hotela ili resorta. Kategorizacija od “5 zvezdica” za neki hotel je sigurnost da se nećete nervirati i da će te dobiti maksimalnu uslugu za izdvojeni novac, ali to više nije dovoljno.

Sve se više radi i sve manje vremena ostaje za odmor, a čovek koji želi da ode na odmor bira mesto koje mu omogućava da se potpuno opusti i zaboravi na tekuće probleme. Odatle sve više u upotrebi su reči Wellness i Spa centri kao asocijacija na beg iz velikog grada i mogućnost potpune relaksacije i obnove energije.

Brend name Ramada jedno je od najrasprostranjenijih, sa preko 900 lokacija u svetu, kada govorimo o hotelima koji su projektovani po najvišim svetskim standardima i čiji sadržaji su upravo prilagođeni savremenom načinu života. Ramada Resort je koncept Ramada hotela koji istovremeno pruža odmor i zabavu svim starosnim strukturama i ciljnim grupama. Porodičan odmor, tim bilding ili konferencija apsolutno će naći svoj prostor i vreme u ovakvom tipu hotela.

Angkor Vat na obali Dunava

Projektantska kuća Canor imala je interesantan projektni zadatak da osmisli moderan hotelski kompleks sa akva parkom na obali Dunava u Budimpešti. Investitor je želeo da kreira moderan hotelski kompleks u centralnoj Evropi koji bi asocirao na tropske predele. Drevni hram Angkor Vat u Kambodži poslužio je arhitektama kao inspiracija za projektovanje akva parka sa 17 različitih bazena i spa centra.

Light motiv je voda kao i kod Angkor Vata koji je okružen vodom i brojnim kanalima. Kambodžanski hram posvećen je bogu Višnu i nalazi se na mestu stare prestonice carstva Angkora. Zauzima površinu od 2 m2 i predstavlja najveću versku građevinu na svetu. Angkor Vat je odličan primer klasičnog stila kmerske arhitekture. U 12. veku kmerski arhitekti su postali vešti u korišćenju peščara, kao novog građevnog materijala koji je korišćen pri gradnji ovog hrama. Gradnja ovog hrama je počela u vreme kralja Surjavarmana II (vladao 1113.-1150.) i sagrađen je kao kraljevski državni hram. Prvo je to bio hinduistički hram, ali je tokom 14. ili 15. veka promenjen u budistički, što je i danas. Iako nikad nije bio potpuno napušten, od 16. pa gotovo i do 19. veka bio je u zapuštenom stanju. Originalno ime mu se ne zna, a ime koje nosi danas je nastalo u 16. vijeku i znači „gradski hram“.

Kopija hrama u akvaparku Ramade, koji je pokriven glavnom kupolom i okružen bazenima i raznim sadržajima, nije građena kamenom već kombinacijom materijala koji su omogućili da se brzo i jednostavno realizuje zamišljen projekat koji će svojom oblikovnošću i materijalizacijom impresionirati posetioce koji će imati osećaj da se nalaze na svetom prostranstvu samog Angkor Vata u Kambodži. Brojni mostovi, palme, viseće mreže, misteriozno nasmejana lica i stepenice kojima stižete na različite nivoe hrama na trenutak će vas odvesti u imaginarni svet Indijane Džonsa i nezaboravnih avantura.

Raznovrsnost podnih obloga

Ramada Resort je svakako veoma interesantan ako se govori o izboru materijala. Mogu se primetiti brojni kontrasti i preplitanje različitih stilova. Hotelski foaje i glavo stepenište urađeni su u mermeru dok „teški“ i udobni itisoni pokrivaju podove restorana. Luksuz i komfor hotelskih soba i apartmana ogleda se kroz enterijere koji odišu mirnoćom i otmenošću. Topli, prirodni tonovi nameštaja i podova čine boravak prijatnim. Najinteresantniji je svakako ulazak u akvapark gde su svi prostori, bazeni, saune pokriveni najrazličitijim mozaicima, kamenom i keramičkim pločicama. Svet saune ima tematski urađene prostorije čiji su podovi i zidovi prekriveni keramičkim pločicama raznih boja u zavisnosti od toga da li se radi o „slanoj sobi“, klasičnoj sauni, „mirnom bazenu“ ili turskom kupatilu. Dinamiku prostora diktiraju topliji ili hladniji tonovi. Sve je podređeno kupanju, opuštanju i uživanju. Brojni tobogani, bazeni sa veštačkim talasima, surfing i baby bazeni prava su razonoda za sve generacije.

Više od arhitekture

Svaki projekat je izazov za sebe, pa tako i Ramada Resort Aquaword donosi nešto novo u odnosu na tematski slične hotelske komplekse. Blizina Dunava i centra Budimpešte pruža aktivan odmor. Inženjeri su imali da reše komplikovan zadatak izgradnje bazena i tobogana i montiranje dve ogromne kupole. Problem su pravile i podzemne vode s obzirom na blizinu reke, ali sve je to uspešno savladano i resort je otvoren u svoj svojoj raskoši. Skladna kombinacija luksuznog i udobnog hotela i vodenog sveta sa dinamičnim sadržajima pruža savršen spoj različitih funkcija za kompletan odmor, a Budimpešta je jedna od evropskih prestonica koja uvek pleni svojom otmenošću i arhitekturom.

Autor teksta: Melanija Pavlović dipl.ing.arh