Beton mermernog sjaja – Pod potpuno drugačijih vizuelnih karakteristika

Beton je konstruktivni element, i kada je pod u pitanju uglavnom se koristi kao podloga koja nosi podne obloge te se u enterijeru se ne vidi. Popularnost industrijskog uređenja i karakteristike koje ovaj mateijal dobija poliranjem i brušenjem dovela je i beton u prvi plan gde se sve njegove brušene lepote postaju vidljive, i višestruko funkcionalne.

Beton je u upotrebi već vekovima i pokazao se kao veoma dugotrajan materijal i lak za korišćenje. Zahvaljujući različitim aditivima i načinima obrade njegova primena je široka, kao i estetika. Jedan je od najjednostavnijih materijala za građenje i može se izliti u svim oblicima i formama. Primena betona pokazuje njegovu raznovrsnost, i može se ne samo naći u svim tipovima enterijera i eksterijera, već predstavljati i njihov glavni adut. Beton važi za grub, sirovi materijal, koji ne poseduje naročite estetske karakteristike. Međutim, polira- njem i brušenjem, njegov završni sloj dobija visoki sjaj koji daje betonu potpuno drugačije vizuelne karakteristike.

Beton se može brušiti do visoko poliranog nivoa
Beton se može brušiti do visoko poliranog nivoa

Dizajnerske mogućnosti su velike kada je beton u pitanju, i njegovo poliranje i brušenje pruža mu jedinstveni izgled u enterijeru koji je široko popularizovan, od ugostiteljskih objekata sve do luksuznih stambenih. Moderni ugostiteljski i komercijalni objekti koji su za podnu oblogu izabrali upravo polirani i brušeni beton osvojili su svet poslednjih godina. U enterijeru se primena betona najčešće kombinuje sa drugim toplim materijalima, kao što su drvo ili opeka, ili nameštajem koji daje topli akcenat.

Brušeni beton se prvo vreme koristio u eksterijeru, za terase ili eventualno hodnike, i u industrijskim objektima, halama. Otporan je na težak saobraćaj i visoku frekvenciju saobraćaja. Poliranje se može vršiti i starim betonskim oblogama, čime se one obnavljaju i transformišu u novu i estetski privlačnu površinu koju mnogi porede vizuelno čak sa mermerom ili granitom. Takođe, ukoliko se kvalitetno izvrši poliranje, dobija se površina koja je izuzetno trajna na kojoj su oštećenja vremenom minimalna ili čak i nepostojeća. Polirani beton je lak za održavanje, i upravo zbog svih tih karakteristika široku primenu je našao u industrijskim objektima.

Kao završna obloga postao je popularan u enterijeru, zbog svog jedinstvenog izgleda koji kombinuje sirovi industrijski izgled i visoki sjaj. Osim izlivanja i poliranja betona, može se izvesti i primenom gotovih brušenih betonskih ploča – slično kao keramičke pločice, koje se lepe cementnim malterom direktno na betonsku podlogu.

Polirani beton može biti u različitim nijansama i svetline
Polirani beton može biti u različitim nijansama i svetline

Polirani beton u enterijeru postao je popularan i zbog svoje cene, jer se poliranjem betona dobija ušteda i na završnom sloju poda. Njihova otpornost im daje na snazi, ali i činjenica da ne skupljaju prašinu, prljavštinu i alergente. Poliranje betona je višestepeni proces tako da korisnici sami mogu i da biraju do kog stepena sjaja žele da idu. Neki se odlučuju za ovaj izgled i zato što u njemu vide jedinstven vizuelni izgled koji je najbliži mermeru ili granitu, ali daleko povoljniji.

Na tržištu postoje i premazi s efektom betona ulaštenog voskom. Takvi premazi su multifunkcionalni i jednostavni za primenu na raznim površinama, podovima, zidovima, čak i radnim površinama. Mogu se upotrebiti na svim čvrstim, čistim i suvim, glatkim površinama.

Nanosi se tanak ravnomeran sloj, u dva navrata, pri čemu je završnim slojem moguće formirati ujednačeni ili nepravilni zavšni izgled, po želji. Na kraju se površina isporila finom čeličnom vunom čime se dobija fini sjaj. Naravno, po želji je moguće dobiti i grublji mat izgled, i tada se preskoči završno poliranje.

Polirani beton u enterijeru postao je popularan
Polirani beton u enterijeru postao je popularan

Polirani beton može biti u različitim nijansama i svetline. Jedno vreme su u enterijeru stambenih objekata najpopularnije bile srednje do svetle nijajnse i to ne sjajne, već matiranog finiša.

Pored primene u sobama, ovakav beton se izuzetno uklapa u ambijent kupatila, i čini odličan dizajnerski izbor za obradu kako poda tako i zida kupatila. Možda jedina mana poliranog betona kao podne obloge je njegova tvrdoća. Naravno, beton je na dodir tvrd materijal i takav čini i pod. Zato se često kombinuje sa različitim prostirkama koje mogu biti minimalistički crne, sive ili bež, ili pak u različitim bojama.Takođe, ovakva podna obloga zahvalna je i za ugradnju podnog grejanja, što osigurava da iako tvrd, ovakav pod nikako ne bude i hladan na dodir.

Sirovi industrijski izgled i visoki sjaj
Sirovi industrijski izgled i visoki sjaj

Sam beton se može brušiti do visoko poliranog nivoa, čime mu se daje izgled sličan luksuznom i visokokvalitetnom kamenu. Na taj način se obezbeđuje i da podna obloga traje duže, da se lakše čisti, održava, a dobija se i na atraktivnom izgledu. Dijamantsko brušenje betona odstranjuje gornji sloj betonskog poda, čime se uklanjaju sve neravnine, što uzrokuje manju poroznost betona i osetljivost na vlagu. Brušenje betona uzrokuje da podlloga bute manje porozna i da se ne kruni, i time je i tvrđa i otpornija na mehaničke udarce i oštećenja. Prednosti ovakve betonske podloge su višestruke. Osim što lepo izgleda, tako poliran i brušen beton otporniji je na agresivna dejstva hemikalija, na mehanička oštećenja i trošenje i habanje, vodonepropusni su, ujedno imaju i duži vek trajanja i površina im je čak 8 do 10 puta tvrđa od neobrađenog betona.

Prethodni tekstPodovi u vrtićima- da su bezbedni i kreativni
Sledeći tekstArhitekte čitaju časopis “PODOVI” i prate portal podovi.org