Podovi u vrtićima- da su bezbedni i kreativni

Dečiji vrtići su predškolske ustanove čija je primarna namena vaspitanje, briga i čuvanje dece, kao i da se dete što bolje pripremi za osnovnu školu, da nauči da komunicira, sklapa prijateljstva, da se zabavlja i nauči osnovne stvari o životu. Stoga je neophodno obezbediti odgovarajuće uslove kako bi se dete na pravilan način razvijalo. Ovde ne mislim na hranu koju ili jedu ili ne jedu, takva su deca. Pasulj će obožavati u vrtiću, a kod kuće ga neće ni pogledati, dok im je meso, bilo koje vrste, nedovoljno dobro pripremljeno jer su navikli na mamin način kuvanja. Dakle, osim glavne brige svakog drugog roditelja, rekli bismo nepotrebne, da li je dete obedovalo, postoje i ona druga, važnija i sa mnogo većim posledicama. Podovi u vrtićima.

Ovakvi podovi se lako čiste i održavaju
Ovakvi podovi se lako čiste i održavaju

Deca jesu ukras sveta, ali pokretni ukras, ukras sa puno nekanalisane energije i glasnih i pomalo agresivnih emocija. Za sve to potrebno je čvrsto i stabilno tlo. Zbog svih ovih razloga, industrijski podovi u vrtićima poslednjih godina, čini se, doživeli su svoj preporod i uporedo sa napretkom pedagogije, došlo je i do napretka u ovoj oblasti građevinarstva. I ne, nije urađeno mnogo samo u smislu bezbednosti materijala koji se koristi za podove u vrtićima, već se mnogo uradilo i da oni lepo izgledaju i budu stimulativni za svaku dečiju aktivnost. Mi koji smo osamdesetih išli u vrtić, sećamo se dosadnih sivih podova, nekako su mi uvek izgledali prljavo. Sećam se da mi je jednom dečak kojem sam se sviđala ( u pokazivanju emocija muškarci nisu daleko odmakli ni sada), sakrio patike i da sam ga bosa vijala po holu objakta u kojem smo boravili, a sve vreme sam mislila “Mama će me grditi što sam isprljala čarape”, iako je pod bio čist. Danas tog sivila više nema, boje su prelepe, a deca uživaju svaki napredak u oblasti industrijskih podova.

Kreativni podovi u dečijim vrtićima
Kreativni podovi u dečijim vrtićima

Živopisne i vesele boje podova za dečije vrtiće učiniće prostor za igru i druženje boljim. Na socijalizaciji i detetovom angažovanju morate i vi, kao roditelji, poraditi, to verujte nije do podova. Elem, veoma je važno da podovi za predškolske ustanove budu laki i jednostavni za održavanje, takođe potrebno je da budu izrađeni od antibakterijskog materijala koji ne izaziva alergiju. Ovakvi podovi poseduju i protivkliznost kako bi se sprečile i izbegle moguće nezgode. I da, raspitala sam se, što zbog moje dece, što zbog toga što sam i sama pedagog, svi naši vrtići ili imaju adekvatne podove ili imaju nameru da ih menjaju. Ako nisam u pravu, javite mi, pa ću vas uputiti gde biste trebali da se angažujete. Bezbednost sve naše dece je ipak najvažnija na svetu.