Zelena oaza u Beogradu

Prema navodima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, u toku je izrada Plana detaljne regulacije za buduću linijsku zelenu oazu koja će povezati Dorćol sa Pančevačkim mostom. Osim toga, u pripremi je i konkurs namenjen mladim arhitektama koji će biti angažovani na pomenutom projektu, a uz to sprema se i anketa za sugrađane u nameri da se dođe do pouzdane informacije o tome šta Beograđani žele da se na datom prostoru nađe od ukupno 30 sadržaja koji će im biti ponuđeni.

Stojčić objašnjava da je ideja da se naprave habovi za mlade, alternativne umetnike, a da se u parku organizuju i održavaju i različiti kulturni sadržaji namenjeni deci, ali i svima onima koji su željni rekreacije i zabave. Naime, ova ideja o linearnom parku javila se još prošle godine, a inspirisana je uzorom na svetske metropole, a vrednosti na koju je ova investicija procenjena iznosi oko 19 miliona evra.

Realizacija je počela time što je razmontirana železnička pruga koja spaja Pančevački most i Savamalu i očekuje se da buduća atrakcija obuhvati 4,7 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Kada je reč o radovima i finansiranju, projekat za uređenje donjeg Dorćola izradiće američka kompanija Diller Scofidio + Renfro, koja će ujedno biti i finansijer. Ono što možemo da očekujemo jeste da se zapušteni deo Dorćola poveže sa centom prestonice. Prva faza transformacije biće potez od Beton hale do teniskih terena „Đoković“, a poslednja će obuhvatiti zaleđe Luke Beograd.

Nestrpljivi smo da se upoznamo sa novim izgledom Beograda, zelenom oazom i sadržajima koji nas očekuju, a vi?

Izvor: G. Novaković, Novosti