Kako urediti dvorište za uživanje?

#IZMOGISKUSTVA
Uređenje partera

Svakog leta ista priča. Kako zvono označi kraj školske godine, tako klinac počne da pakuje stvari i da se seli kod bake i dede na selo. Sve ove godine to je pravdao „potrebom“ da se izdvoji iz gradske gužve, odmori i nakupi energiju za nove obaveze. Ove godine, otišao je korak dalje. Želi malo i da se osamostali i ojača. Ma važi. Iako smo znali da od te ljubavi nema ništa i da je priča skrojena samo za nas „matorce“, pod pritiskom snaga sa terena, čitajte bake i dede, klinac je i ovog leta krenuo u svoju misiju. Vikendom smo, pod izgovorom da dolazimo u nadzor, rado odlazili do sela i uživali.

Znate tamo su i vrućine drugačije. Iako u toku dana upekne, uveče je pravo zadovoljstvo sedeti napolju. U dvorištu. Istina, zna biti dosadnih komšija, koji ti “svu krv popiju”, ali i to je obično kratkog daha, do prvog prskanja. Na komarce mislim. Šta, vi ste nešto drugo imali na umu? Jutra su posebna priča. Ali morate ustati malo ranije. Svež i čist vazduh, jutarnja kafa, muškatla na prozoru i mirne misli. Sasvim dovoljno za dobar početak dana.

Baka i deda imaju ogromno dvorište. I pored puno cveća, što saksijskog, što u bašticama, koje baka uredno održava, veliki deo dvorišta čini beton. „Selo je to. Auto, traktor više puta dnevno prolaze. Ne može tu biti travnjak.“, pravdao se deda. Mada, iako mislim da je i njemu to poznato, danas postoji rešenje i za takva dvorišta.

Devojka na terasi sa tabletom uživanje u dvorištu
Kako urediti dvorište za uživanje

Travnate rešetke

Kao što samo ime i kaže, u pitanju su rešetke koje se postavljaju na površinu na koju se planira sadnja trave. Rešetke su u obliku malih kontejnera, međusobno spojenih saća u koje se sadi trava ili nasipa sitan pesak i šljunak. Suština ovih rešetki jeste stvaranje jake, kompaktne površine, koja može da izdrži veliki pritisak. Pored rešetki od PVC materijala, postoje i rešetke od betona, koje su se ranije masovno koristile za gradnju i uređenje parking mesta. Danas znatno veću primenu imaju travnate PVC rešetke, koje imaju višestruki značaj.

• Čvrsta podloga

Za razliku od betonskih rešetki koje zadržavaju atmosfersku vodu ispod površine i uništavaju koren trave, PVC rešetke omogućavaju nesmetano odvodnjavanje i normalan rast trave. Budući da se seme trave i suprstrati ubacuje u rešetku, prilikom rasta, trava svojim korenom vezuje donji deo rešetke za zemlju, učvršćuje ga i stvara podlogu koja je veoma čvrsta i otporna na velike mehaničke pritiske. Drugim rečima idealna je za parkinge, farme, ekonomska dvorišta, kampove, golf terene. I za dvorište mojih roditelja.

• Očuvanje zelenila

Ne samo da pružaju veliku stabilnost podloge, ove rešetke su idealne za očuvanje zelenila. Naime, saća rešetki su dovoljno velika za optimalni rast trave, koja na kraju daje podlogu sa 80-90% udela trave. Drugim rečima, trava je toliko gusta i kompaktna da se rešetke uopšte ne vide. Krajni rezultat je upravo to što nam treba.

• Praktično rešenje

Da bi se postavila travna rešetka neophodno je prethodno teren pripremiti za njenu ugradnju. Obično se napravi iskop terena 20 do 40cm, koji se ispuni šljunkom ili sitnim kamenom, preko koga se postavlja sloj peska. Na taj sloj vrši se ugradnja rešetke koja se sastoji od komada, ploča težine 1kg. Njihovim jednostavnim klik povezivanjem nastaje jedinstvena podloga, koja se ispunjava humusom i supstratom trave. Veoma je bitno da bude dovoljna količina humusa, koja se nalazi i ispod rešetke, kako bi se koren trave dobro razvio i učvrstio podlogu. Ostatak udubljenja se napuni zemljom. Nakon toga jedina obaveza je zalivanje, kako bi trava što pre počela da raste i prekrije dvorište.

Sve u svemu brz, lagan, jednostavan i ekonomičan način za stvaranje odlične ekološke podloge. Mala ulaganja za velika uživanja.

Kako su nam leta svake godine sve neizvesnija i sve toplija, jedini spas leži u zelenilu i prirodnom okruženju. Upravo dvorišta i njihovo adekvatno uređenje javljaju se kao odlično rešenje za svakodnevne vrele letnje dane. Stoga poslednjih godina velika pažnja posvećuje se stvaranju rešenja. Jedno od njih je i tepih trava.

Tepih trava

Ukoliko ste u stisci sa vremenom i neophodno vam je instant kvalitetno rešenje tu je tepih trava. Posmatrajući u odnosu na gajeni, sejani travnjak, tepih trava pored brzine korišćenja, daje visokokvalitetnu, prirodnu travnatu podlogu, bez korova i nečistoća. Prednost leži i u tome što se ova travnata površina može postaviti u bilo koje vreme godine.

Priroda u vašem domu
Priroda u vašem domu, foto: www.pixabay.com

Naravno da bi se postigli predviđeni rezultati, neophodno je ispoštovati prethodnu pravilnu pripremu prostora. Naime, prostor je neophodno predhodno očistiti od šuta i drugih nečistoća, ukoliko je upravo završen građevinski objekat. Takođe, ukoliko se tepih trava postavlja kao novo rešenje u nekom dvorištu, isto je neophodno prethodno očistiti od korovskog bilja, odstraniti prethodnu travnatu površinu i to mašinskim putem. Potom se očišćena površina prihranjuje đubrivom, kako bi se postigao što bolji kvalitet zemljišta. Ravnanje zemljišta i stvaranje drenažnih kosina završna je faza, nakon koje je moguće postaviti tepih travu.

PROCES POSTAVLJANJA mora se obaviti profesionalno i brzo, kako bi prethodno pripremljeni teren bio što manje izložen spoljašnjim uticajima vlage, vetra i novim korovskim biljkama. Nakon postavke, tepih trava se mora zalivati i za veoma kratko vreme može koristiti u svoj svojoj lepoti.

Ozelenjavanje životnog i poslovnog prostora danas je novi pravac u pejzažnoj arhitekturi i kao takav postao je način uređenja velikog broja modernih objekata. Pored dvorišta, velika pažnja posvećena je ozelenjavanju zidova, krovova, terasa.

Međutim, i pored trenda, prilikom uređenja dvorišta mora se voditi računa o njegovoj funkcionalnosti, potrebama i željama vlasnika, kao i samom konačnom izgledu i udobnosti koji isti treba da pruži. Pa tako, pored zelenih površina, značajnu ulogu u uređenju dvorišta u kombinaciji ili samostalno sa zelenim površinama imaju i drugi prirodni materijali.

ŠTAMPANI BETON

ŠTAMPANI BETON je podna obloga koja se izliva na licu mesta. Nije mu potrebna neka prethodna priprema terena. Može se postavljati i na prethodnoj betonskoj podlozi.
Budući da dobro podnosi klimatske i mehaničke uticaje koristi se na prometnim javnim površinama, ali svoju ulogu ima i u uređenju dvorišta i to u vidu kolskih prilaza ili staza. Zvuči kao pomirenje prirode i modernog vremena.

Štampani beton u vašem dvorištu
Štampani beton u vašem dvorištu

BETONSKE PLOČE

Zahvaljujući lakoj ugradnji i postavci, ali isto tako i estetski privlačnom izgledu prirodnog materijala u vidu ciglica, prirodnog kamena, biber crepa, šamota, betonske ploče su veoma zanimljiv i privlačan materijal za uređenje staza, tremova, ivičnjaka i stepeništa. Retro je uvek in.

MALČ

Kada želite da unesete boju u svoje zeleno dvorište, a da ne narušite prirodni sklad izaberite malč. Prirodni materijal koji nastaje od iglica borovine, komadića kore drveta, piljevine, slame, kamenčića i drugog organskog materijala koristi se kao podloga za staze za šetnju, kao prekrivač oko biljaka i kao pejzažni i estetski element.

Malč u dvorištu
Malč u dvorištu

PORED ESTETIKE, malč je veoma značajan, budući da sprečava rast korova, odličan je termoregulator i štiti bilje od toplote leti i hladnoće zimi, zadržava vlažnost zemljišta, sprečava eroziju i daje odličan izgled prostoru u kome se nalazi. Odlično elegantno prirodno rešenje.

RIZLA I OBLUTCI

Pored malča, koji svojom bojom pravi kontrast, značajni dekorativni elementi su rizla i oblutci. Odlični su za naglašavanje ivičnjaka, za bordure oko cveća, za stazice za šetnju. Veoma su zanimljive njihove kombinacije sa ciglom, stenama, kaldrmom, drvenim pragovim i drugim prirodnim materijalima. Ne samo da pružaju odličan estetski doživljaj, nego doprinose stvaranju prostora u kome boravak ne može proći bez opuštanja i uživanja kao krajnjeg doživljaja.

KRAJNJI DOŽIVLJAJ

Znate, odrasla sam u kući sa ogromnim dvorištem. Prvo je bilo zemljano, pa je dobilo elegantne betonske stazice, vremenom se proširilo u betonsku pistu sa ivičnjakom od cveća, a onda i veliku centralnu zelenu površinu sa borom u sredini. Sva su bila različita, ali su imala nešto zajedničko. U svakom od njih sam uživala. Kao dete, ćerka, student, majka.

Zorka Keramika doo / keramičke pločice Paladiana Grey 33x33
Foto: Zorka Keramika doo / keramičke pločice Paladiana Grey 33×33

AKO IMATE DVORIŠTE, uredite ga tako da vi i svako od članova vaše porodice da svoj doprinos. Istina kod nekoga je to finansijski deo, kod nekoga kreativni, fizički ili emotivni. Učestvujte zajedno, jer samo tako ćete mu dati dušu, a sebi prostor gde ćete zagarantovano uživati. Svi.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar