Vinil podovi bez granica

Uvek kada se spomene reč pvc ili vinil, mi se automatski prisetimo jeftinog i ne baš lepog izgleda poda u stanu naše bake. Međutim, današnja situacija, što se tiče vinil podova, nije ni blizu onoga što mi zamišljamo.

Vinil podovi su na tržištu dugi niz decenija. Ranije je to bila jedna od najpopularnijih vrsta podova. Ovi podovi su kasnije izgubili na popularnosti ali danas se opet vraćaju u upotrebu i to na velika vrata. Razlog za to je što današnji vinil podovi imaju mnogo dobrog da ponude, čak više i od vinil podova od pre samo nekoliko godina. Sa uvođenjem inovacija, vinil brzo gubi lošu reputaciju i stiče popularnost kako kod kupaca tako i kod dizajnera enterijera. Zlatno doba ovih podova je već počelo predstavljanjem novih stilova koji će odgovarati i tradicionalnom i modernom dekoru.

Jedna od osnovnih prednosti vinil podova je što su veoma otporni i dugotrajni a malo koštaju. Postavljeni u prostorije sa velikim prometom traju godinama sa veoma malo održavanja. Dobri su u smanjivanju buke i obezbeđivanju tople i udobne površine. Sa obzirom da se jednostavno i lako održavaju, atraktivni su za sve vrste prostorija. Otporni su na fleke i ne upijaju prljavštinu, tako da su našli svoju primenu kako u sportskim centrima tako i u zdravstvenim i dečijim ustanovama.

Vinil podovi su visoko otporni na vodu i vlagu u poredjenju sa ostalim podovima, što čini savršenim za instalaciju u prostorima sa dosta vlage, kao sto su kupatila, bazeni, podrumi ili kuhinje.

Instalacija ne zahteva stručno lice, postavljaju se brzo i lako, i mogu se odmah koristiti. Takođe se mogu postaviti i preko već postojećeg poda.

 

Verovatno najvažniji razlog zašto se danas sve više okrećemo ka vinil podovima kao rešenju, je u tome što se može naći u širokoj paleti boja i dizajna. U prošlosti je vinil bio ograničen na osnovne boje i siromašan dizajn. To je danas stvar prošlosti i moderni vinil pod možemo naći u obliku i boji pravog parketa, keramičkih i mermernih pločica, granitnog poda, i u mnogo drugih varijanti. Procesom postavljanja printa različitih dezena na vinil podove, postiže se velika sličnost između vinil i pravih podova.

Postoje vinil podovi koji vam pružaju utisak pravog parketa dok hodate po njemu. Ovakvi podovi kada se instaliraju izgledaju kao pravi drveni podovi, sa tom prednošću što su mnogo izdržljiviji i lakši za održavanje. Ovo vam daje još jednu mogućnost a to je da drveni pod od sad imate i u prostorijama kao što su kupatila i kuhinje, bez brige da li će se uništiti. Još jedna prednost ovih podova je što se mogu naći u skoro svakoj prodavnici koja se bavi prodajom podnih obloga.

Kada se odlučite za vinil podove, ima par stvari na koje treba da obratite pažnju. Prva stvar koju treba da odlučite je da li će ovakva vrsta poda biti pogodna za prostor u koji se postavlja. Iako ima veoma mnogo prostorija gde je vinil dobro-došao ili čak neophodan ima par prostora gde se on ne preporučuje.

To su profesionalne kuhinje i otvorene površine, zbog toga što se ovakva vrsta poda može lako oštetiti ako na nju padne oštar predmet i ne može izdržati veliki pritisak u pokretu. Takođe se ne preporučuje za prostore gde se izlažu automobili ili bilo koja vrsta vozila i mašina jer se mogu trajno uprljati mašinskim uljem ako nisu premazana specijalnim uljem. Na otvorenim prostorima vinil pod uticajem vremenskih prilika može da izbledi i promeni boju.

Druga stvar je dizajn i vrsta vinil podova. Vinil podovi dolaze u trakama, pločama ili, kao kod imitacije drvenih podova, u daskama. To vam daje mnogo opcija kad dođe do postavljanja poda i kreiranja jedinstvenog dizajna za vaš prostor. Podovi sa vinil pločama izlgedaju vrlo različito od poda postavljenog vinil trakama, koje imaju manje šavova i linija. Kada birate između traka i ploča, najvažnije je da uzmete u obzir izgled vašeg poda. Ako ste se odlučili za dizajn sa šarama onda je vinil traka bolji izbor, dok za izgled u vidu šahovske table uzmite vinil ploče.

Takođe pazite na šare, što su veće, to dajete veći akcenat podu, a manji i gušći dizajn može izgledati loše u velikim prostorijama.

Osim obilka i dizajna obratite pažnju da li je šara utisnuta ili samo odštampana na vinil podu. Štampani dizajn dolazi u mnogo širem izboru i koliritu i efektniji je od utisnutog ali je i manje postojan. Vinil sa utisnutim dizajnom se dobija tako što se boja direktno ubrizgava u vinil tako da sa njom zajedno čini materijal. Ovakav proces daje vinil podu bogat, postojaniji izgled nego štampani vinil. Međutim on je ograničen što se tiče dizajna i boja.

I pored svih ovih prednosti vinil podova, oni su jos i eco-friendly. 99% svih vinil podova su napravljeni od recikliranog vinil materijala. Postoje podovi koji su jako izdržljivi, bez mirisa i isparenja. Ako tome dodamo još i da vinil podovi zaista traju godinama, nećete ga menjati često i samim tim ćete čuvati okolinu. Pošto su laki za čišćenje trebaće vam samo klasična kanta i mop, bez da upotrebljavate jake hemikalije da bi odstranili mrlje. Takođe, u procesu rastvaranja nije mnogo toksičan za razliku od linoleuma, a sa obzirom da je otporan na vlagu i vodu nije pogodan za razvoj toksičnih gljivica kao ostali podovi.

Imajući u vidu sve ove prednosti vinil podova i pažljivim odabirom dizajna, dobićete ne samo izdržljiv pod već i pod dobrog izgleda po veoma pristojnoj ceni i sa malo ulaganja u održavnje. Više nemojte da mislite o jeftinom, lošem podu vaše bake, već se okrenite čitavom jednom novom svetu vinil podova.

www.internitidesign.com