Pačvork podni dizajn

Japanski arhitektonski studio postavio je pačvork pod u spavaćoj sobi koristeći drvo sa tavanice. Otpaci variraju u boji i veličini, a nasumično raspoređeni, stvaraju suptilnu kvrgu po površini. Pod ove sobe nije lakiran, veċ je izbrušen. Međutim, plafon iznad ostaje nedovršen, sa kanalima i električnim kablovima.

Plafon je demontiran da bi obezbedio dovoljnu visinu za vitrine i druge elemente. Kako je ostala određena količina „preostalog drveta“, arhitekte se odlučuju da naprave novi pod od plafona. Isečenu drvenu građu su jednostavno rasirili svuda po podu, kao zamena za tatami prostirku.

Ovakav pod istovremeno je star i nov, jer je od nečeg starog napravljeno novo. Postoje greške priikom rezanja koje đon cipela može osetiti u vidu  zanemarljivog izobličenja 3D zakrivljene površine koja je mlevena i glatka. Ovakav pod je teško deformisati i lomiti, sto ga čini superiornim u svojim performansama.

Džinovska Tetris slagalica

Rezanjem drveta u male komadiće poboljšane su tvrdoċa i zvučna izolacija. Konačni rezovi su brušeni dole kako bi se uklonile sve nesavršenosti. Ovaj pod podseċa na džinovsku Tetris slagalicu, zbunjujuć je i hipnotičan. Svaki komad čvrsto staje u prostor, stvarajuċi čvrstu površinu po kojoj se hoda. Lepota projekta leži u načinu povezivanja dekonstrukcije sa konstrukcijom pomoću plafona.

Arhitektura nam danas prikazuje nezamislive moguċnosti redizajna i stvaranja novog iz nečeg veċ postojanog i iskorišċenog. Ciklični procesi omoguċavaju dizajn arhitekture konstantno inovativnim i na zavidnom nivou. Najveċi problem je što ljudi nisu uvek spremni na novo. Obuzme ih strah i teško se lišavaju starih navika. Ali nečim novim, može se promeniti stil života na bolje. Pa zašto onda ne bi ovakav, pačvork podni dizajn krasio i ipodove vaših prostorija?

Prethodni tekstSaveti i trikovi za obnovu vašeg parketa
Sledeći tekst3D keramika na vašim zidovima i podovima unosi harmoniju u prostor