Podovi koji se „penju“ na zidove

Jedan od vidova stvaranja prostornog sklada jeste i upotreba istih materijala na podovima i zidovima, kada se dobija kompaktna celina, prostorija u jednobrazju, estetski moderna, a širok dijapazon materijala i dezena može odgovoriti svim našim zahtevima i željama. Zidovi više ne moraju biti odvojena estetska celina, već svojevrstan nastavak poda, u celosti ili pojedinim segmentima. Navešćemo nekoliko primera spajanja podova i zidova, često primenjivanih u enterijeru.

Toplina drveta

Posebnu toplinu enterijeru svakako daje postavljanje drvenih podnih obloga i na vertikalne površine, čineći na taj način prostor prijatnim i ušuškanim, a nadasve neobičnim. Uobičajeno se postavlja parket ili laminat. Drvene vertikalne površine su pogodne i zbog lakoće održavanja – prebrisavanje. Ukoliko je pod takođe od drvene podne obloge, u prostoru se stvara kontinuirana celina. Naravno, procedura postavke je drugačija, te moraju postojati nosači i aluminijumski profili koji će omogućiti dekorisanje zidova. Zidne drvene obloge sačinjene su od modularnih panela ili panela sastavljenih po meri.

drvene obloge
Foto: Thomas Jantscher / Zidne drvene obloge sačinjene su od modularnih panela ili panela sastavljenih po meri

Elegancija mermera

Prirodnosti enterijera svakako može doprineti i kamen, naročito mermer ili granit. Mermerne ploče, postavljene kao zidne obloge, pogodne su za sve vrste prostora – i javnih i privatnih. Ukoliko je i pod mermeran, zidovi od mermera doprinose prostranosti, volumenu i stvaranju utiska neprekidnog poda. Mermerom obloženi zidovi uklopivi su sa svim stilovima i bojama, a enterijeru daju utisak neprikosnovene elegancije. Izuzetno je zanimljiva kombinacija drveta i mermera, naročito njihovo spajanje na podu. Zid obložen mermerom može preuzeti ulogu dominantnog elementa, može biti pozadina ili podloga, na primer televizora, lampe ili ogledala, na kojoj će delovi nameštaja izgledati efektnije.

mermer
Foto: totaltiles.co.uk / Mermerom obloženi zidovi uklopivi su sa svim stilovima i bojama, a enterijeru daju utisak neprikosnovene elegancije

I pluta je moderna

Izuzetan prirodan materijal koji svoje mesto može naći i na podovima i na zidovima jeste i pluta. Ekološka, trajna, elastična, antibakterijska i vodootporna, a naročito usled akustične i toplotne izolacione sposobnosti, vrlo je poželjna i kao zidna obloga. Tehnološki napredak omogućio je širok dijapazon primene obloga od plute, koja premazana zaštitinim slojem može svoje mesto naći i u kupatilima i kuhinjama. Na zid se uobičajeno postavlja pluta u vodi ploča, a montaža počinje od sredine zida. Prilikom lepljenja treba voditi računa o uklanjanju ivica kako bi estetski utisak bio zadovoljavajući. Pluta se može postavljati čak i na plafone, čime cela prostorija može biti odenuta plutom.

Autor teksta: Sanja Dakić