Domoteks – najznačajniji sajam u svetu podnih obloga

Domoteks (Domotex) je jedan od najvećih i najznačajnijih, ako ne i najveći i najznačajniji događaj u svetu industrije podova. Ovo je sajam koji se svake godine održava u Hanoveru, u Nemačkoj, i okuplja veliki broj posetilaca i izlagača širom planete.

Koje vrste materijala, alata, mašina, tehnika i tehnologija je na raspolaganju profesionalcima u svetu podova i podnih obloga današnjice? I koji su to trendovi koje je potrebno poznavati da bi se ostao kompetitivan na velikom tržištu podnih obloga? Odgovori na ova pitanja, ali i mnogo više, mogu se naći na sajmu Domoteks.

 

Ove godine, Domoteks je trajao od 11. do 14. Januara i privukao je oko 45.000 posetilaca i 1.350 kompanija i izlagača iz čitavog sveta. Na sajmu se moglo videti obilje novih, udobnih tepiha, sofisticiranih parketa i laminata, trendi, dizajnerskih podova i majstorskih ručno tkanih tepiha i prostirki. Dizajn svih ovih podova i elemenata bio je očaravajuć, sa izuzetnom raznovrsnošću materijala, boja i dezena koji svi svedoče o visoko inovativnom duhu koji se neguje u međunardnoj industriji podnih obloga – industriji koja je očigledno u odličnoj formi i spremna da dočeka novu sezonu. Raspoloženje na sajmu jasno je govorilo da je i tržište podova osetilo vidan boljitak i pomak u finansijskom smislu što je značajno uticalo na projekcije poslovanja i očekivanu prodaju za naredni vremenski period.

Izlagači na Domoteksu došli su sa svih strana sveta i na sajmu su mogli da ostvare značajne poslovne kontakte. Iako se sajam održava u Nemačkoj, 57% izlagača je došlo iz drugih evropskih država, plus oko 20% iz Azije i oko 10% iz Južne i Severne Amerike. U najvećem procentu, pored Nemačke, izlagale su kompanije iz Velike Britanije, Holandije, Sjedinjenih Američkih Država i Italije.

686-Na-sajmu-se-moglo-videti-obilje-novih-udobnih-tepiha-sofisticiranih-parketa-i-laminata-trendi-dizajnerskih-podova-i-majstorskih-rucno-tkanih-tepiha-i-prostirki

Prema istraživanjima sajma, glavne kategorije posetilaca na Domoteksu 2014 sastojale su se od trgovaca na veliko i malo – smatra se da je između 25 i 34% posetilaca bilo iz ovog sektora. Takođe su zabeležene prodaje arhitektama, kompanijama koje se bave uređenjem enterijera kao i prodavcima nameštaja. Primećen je značajan porast posetilaca-zanatlija čiji procenat je ove godine dostigao i do 25% od ukupnog broja posetilaca.
Dva najznačajnija događaja na Domoteksu 2014. godine bili su „Samit drvenih podova“ (Wood Flooring Summit) i „Inovacije@Domoteks“ (Innovations@Domotex). Važni događaji su takođe bili „Nagrada za dizajn tepiha“ (Carpet Design Award) i „Radionica za zanatlije“ (Treffpunkt Handwerk).

Samit drvenih podova“ (Wood Flooring Summit) održan je drugi put ove godine i doživeo je veliki uspeh. Ovaj događaj organizovan je sa ciljem da se povežu kompanije i stručnjaci međunarodnih proizvođača drvenih i laminatnih podova. Osim što povezuje proizvođače i trgovce drvenim podnim oblogama, „Samit drvenih podova“ povezuje i zanatlije svojim „Centrom za podopolagače i zanatlije“ u okviru koga je organizovan skup izložbi i prezentacija o najnovijim praktičnim rešenjima posebno fokusiranim na polaganje drvenih podova – laminata i parketa – ali i na unutrašnje uređenje.

Posebna pažnja, ali i pohvale, upućeni su događaju „Inovacije@Domoteks“ (Innovations@Domotex) koji je po prvi put organizovan ove godine. Ovaj događaj je na svojevrstan način uneo osveženje na sajam Domoteks sa mnoštvom novih ideja koje je ponudio. Koncept ovog događaja ciljao je da među izlagačima i kompanijama učesnicama pobudi interesovanje za inovacije u svetu podnih obloga. Na samom startu pokazalo se da je događaj bio pun pogodak jer više od 60 najvažnijih inovacija iz ovog dela sajma zapravo postalo sama srž ovogodišnjeg sajma. Posetioci i učesnici su veoma pozitivno ocenili sam događaj a sudeći po reakcijama i uspehu, ovo će svakako biti tek prva u nizu godina za ovaj događaj na Domoteksu.

686-Nagrada-za-dizajn-tepiha

Događaj „Inovacije@Domoteks“ zapravo predstavlja novi pristup koji promoviše inovacije i koji je generisao posebno veliko interesovanje među stručnom javnošću. U okviru događaja organizovani su i „Otvoreni razgovori Inovacije@Domoteks“ (Innovations@Domotex Talks) na kojima su stručnjaci iz sveta arhitekture i građevinarstava podstrekivali na dragoceni dijalog među profesionalcima o brojnim temama koje se tiču podova i podnih obloga. „Inovacije@Domoteks“ događaj u okviru sajma je obezbedio stručnoj javnosti podesan i inspirativan izvor informacija. Dodatni plus za ovaj novi događaj bila je njegova prostorna organizacija koja je omogućavala brz i jasan pregled mnogih istaknutih inovacija, a vodič koji je posebno izrađen za ovaj događaj pomagao je da se inovacije unapred istraže i da se efikasno isplanira poseta i obilazak događaja.

Iako je ove godine tek debitovao, ovaj događaj se posmatra kao budući značajni trendseter u svetu podova i podnih obloga. Takođe sudeći po uspehu događaju kako među posetiocima tako i među izlagačima, smatra se da je „Inovacije@Domoteks“ novi centralni motiv i glavna zvezda sajma Domoteks.

Nagrada za dizajn tepiha“ je prestižna međunarodna nagrada za proizvođače ručno rađenih tepiha. Ovo takmičenje pruža dragocenu mogućnost za dizajnere i proizvođače tepiha da se odgovori na trendove u uređenju enterijera. Nagrada postavlja nove globalne standarde i 2014. godine je dodeljena osmi put. Postoji deset kategorija koje se procenjuju za nagradu po specijalnim kriterijumima, između ostalog to su dizajn, kvalitet materijala, osovine proizvoda i inovativnost. Postoji i specijalna, jedanaesta kategorija gde su posetioci sami birali tepih koji im se najviše dopao.
Nagrada za dizajn tepiha“ je otvorena za sve proizvođače tepiha a ne samo za izlagače Domoteksa. Ove godine konkurisalo je 329 tepiha od kojih su 33 ušla u poslednju rundu. Pobednički tepisi bili su specijalno izloženi tokom trajanja sajma.

686-Sajam-koji-se-svake-godine-održava-u-Hanoveru

Radionica za zanatlije“ (Treffpunkt Handwerk) je izuzetno značajna za sve one koji se bave ugradnjom različitih vrsta podova jer obaveštava sve podopolagače, stolare, izvođače enterijera kao i njihova dobavljače o najnovijim tehnologijama, trendovima i razvoju u svetu podnih obloga. Ovde su izvođači radova na brz ali sveobuhvatan način obavešteni o komplentom tržištu i novim tehnologijama, koje mogu da vide ali i na licu mesta isprobaju.

Svakog dana sajma u okviru „Radionice za zanatlije“ organizovana su predavanja i prezentacije koje informišu o aktuelnim problemima i izazovima sa kojima se podopolagači i srodni zanati danas susreću. Ovaj forum je posebno fokusiran na praktična, svakodnevna rešenja osmišljena da se olakša život i rad profesionalcima u branši. Ove godine posebnu pažnju predavanja su posvetila tehnikama restauracije starih drvenih podova, zatim inovativnim načinima polaganja podova od PVC-a, linoleuma i plute a reči je bilo i o veoma važnoj sferi u svakoj industriji – efektivnom i uspešnom marketingu proizvoda. Zanimljivost ove godine bio je mini-kviz na kojem su prisutni na forumu mogli da testiraju svoje znanje o različitim tehničkim temama.

Domoteks 2015 planira se za period od 17. do 20. januara 2015. godine. Baš kao i ove godine, planira se čitav spektar specijalnih događaja, sastanaka trgovaca i udruženja kao i konferencija, predavanja i prezentacija koje nude mogućnost da se posetilac upozna sa ključnim pitanjima koja utiču na industrija podova i podnih obloga danas. Sajam Domoteks je zaista mesto gde profesionalci iz sveta podova mogu iskoristiti svoje profesionalno znanje, stećii značajne veze i ojačati svoj položaj u poslu kojim se bave. 

http://www.domotex.de/en/winners-cda