Uljani ili lakirani parket za podno grejanje?

Višeslojne parkete i podove karakteriše velika otpornost na sezonske promene, a u odnosu na klasične parkete. Specifična struktura višeslojnog parketa omogućuje da promene dimenzije maltene nema. Podovi od višeslojnog parketa pri istim klimatskim promenama ostaju nepromenjeni daleko duže nego podovi od klasičnog parketa.

Iako se smatra da su parketi od punog drveta kvalitetniji, u slučaju da planirate podno grejanje to nije slučaj. Naime, masivni parketi, odnosno parketi od punog drveta celom svojom debljinom, ne bi se trebalo postavljati za podno grejanje jer nisu dovoljno stabilni prilikom velikih promena temperature. Masivni parketi šire se i skupljaju usled promene temperature tako da, ako ga postavite na podno grejanje, može doći do rasušivanja, to jest skupljanja vlakana i pojave zazora između dasaka.

Parket koji se može postavljati na podno grejanje su zapravo dvoslojni i troslojni PARKETI.

Dvoslojni i troslojni parketi imaju, kao što im i samo ime kaže, dva, odnosno tri sloja drveta. Gornji, vidljiv sloj je puno drvo dok se ispod njega takođe nalazi puno drvo koje se sastoji od manjih lamelica i koje su postavljene 90 stepeni u odnosu na gornji sloj. Dakle, vlakna ova dva sloja se pružaju u drugačijim pravcima. Upravo ovo sprečava da usled promene temperature dođe do promene dimenzija daske, to jest do njihovog razilaženja. Dodatni slojevi parketu daju čvrstinu!

Višeslojni parket
Foto: Floor-experts / Višeslojni parket

Da li se višeslojni parketi mogu hoblovati?

Da, mogu. Iako je završni vidni sloj tanak i nije debeo kao kod masiva, višeslojni parketi se mogu hoblovati ali se ne preporučuje više od jednog puta. Naravno, nakon hoblovanja potrebno je parket lakirati ili uljiti, odnosno naneti mu završni sloj. Ovo se radi samo nakon hoblovanja. Kupovni parket već ima nanesen završni sloj.

Uljani ili lakirani parket za podno grejanje

I uljani i lakirani parketi mogu se postavljati za podno grejanje. Ne zaboravite samo da bi se uljani parketi trebalo na par godina ponovo premazati uljem kako ne bi doslo do isušivanja parketa, a samim tim parket može da upije fleke ili da se rasuši. Ovo spada u redovno održavanje uljanih parketa.

Ako se nakon hoblovanja lakira parket koji je na podnom grejanju, preporučuje se da se stavlja mat lak, nikako sjajni. Preporučuje se lak na vodenoj bazi koji ulaze u strukturu drveta, ne stvarajući plastični sloj preko drvene površine.

parket
Foto: Floor-experts / Parket koji se može postavljati na podno grejanje su zapravo dvoslojni i troslojni parketi

Koji lepak za parket ide na podno grejanje?

Preporučuje se da se parket na podno grejanje lepi elastičnim lepkovima. Predlaže se jednokomponentni Sika lepak ili dvokomponentni lepak koji je namenjen za podno grejanje. Ovakvi lepkovi su skoro duplo skuplji od klasičnih lepkova za klasični parket.

Parket Centar Novi Sad
Futoški put 10 , 21000 Novi Sad
T: +381 21 47 80 316 | F: +381 21 47 80 317

Parket Centar Novi Beograd
Milutina Milankovića 9ž, 11070 Novi Beograd
T/F. +381 11 2281 409

info@floor-experts.rs
www.floor-experts.rs

Prethodni tekstPripreme su u punom jeku: DOMOTEX DIGITAL DAYS od 19. do 21. maja
Sledeći tekstElektrično podno grejanje – Raskoš koji i vi zaslužujete