Lak za parket

Obično kada pomislimo na parkete ili neke druge drvene podove prva asocijacija nam je sjaj koji oni šire prostorom. Lak za parket upravo donosi taj sjaj, smešom prirodne ili sintetičke smole i sredstvom za stvrdnjavanje. Nakon ugradnje takvog poda, on se detaljno mora obrusiti, uglačati, očistiti od prašine i najsitnijih nečistoća.

Nakon toga pristupa se pažljivom nanošenju laka za parket. Samo nanošenje se obavlja, u zavisnosti od željenog rezultata i finansija, u više premaza, od tri do sedam. Između svakog premaza, nakon sušenja, vrši se brušenje poda.

Završnim slojem pod dobija krajnji izgled i zato je veoma bitno celom procesu lakiranja posvetiti se maksimalno pažljivo i strpljivo.

Za moderan i skladan dizajn enterijera, drveni pod od Bjelina je idealan izbor
Drvo je dobro i za čovečanstvo i za prirodu / foto: Bjelin d.o.o.

Drugim rečima, dovele bi do njegovog oštećenja. Nakon izvesnog vremena, čim se primete, zarezi ili oštećenja na podu, isti je neophodno ponovo zaštititi, odnosno ponovo prelakirati.

Proces ponovnog lakiranja podrazumeva ponovo tretiranje, čišćenje, brušenje, hoblovanje celog poda, a potom nanošenje laka.

Pored jakog i neprijatnog mirisa samog laka nakon nanošenja, dužine sušenja i potpune restauracije, ovaj ponovljeni postupak iziskuje dodatne troškove. Zbog toga lakiranje poda nije omiljeno kod svih korisnika. Kako bi ublažili jak miris i omogućili lakše i brže sušenje, a samim tim i olakšali sam proces lakiranja, proizvođači su stvorili lak na vodenoj bazi.

Lak za parket na vodenoj bazi

Kao što samo ime i kaže, ovaj lak u osnovi ima vodu, što ga čini ekološkim, zdravim i poželjnim završnim premazom. Pored prijatnijeg i lakšeg rada bez jakih isparenja, vodeni lak nakon nanošenja ne menja boju drvenog poda. I takva situacija se ne menja godinama. To znači da će pod imati i dalje sjaj, ali bez one žute boje, a vi ćete u prostoru imati baš onakav pod kakva je i priroda samog drveta u tom podu.

Pored estetike, lak na vodenoj bazi drvenom podu pruža podjednako dobru zaštitu, kao i običan lak.

Međutim, vremenom kako dolazi do skidanja površinskog zaštitnog sloja ili dođe do pojave oštećenja na podu, isti je neophodno potpuno obraditi i ponovo prelakirati. Baš kao i kod redovnog laka.

Ako bi morali vagati prednosti laka na vodenoj bazi pretežu u odnosu na mane. Naime, pored prednosti za sam drveni pod, lakovi na vodenoj bazi su omiljeni i kod majstora, budući da je i održavanje alata mnogo lakše i jednostavnije.