Udruženje SIGP: Aktivnosti usmerene na zahteve iz Zakona o klimatskim promenama

Industrija saglasna: 2021. je bila nepredvidiva zbog pandemije i rasta cena ulaznih troškova

Kako bi srpska industrija glinenih proizvoda spremno dočekala primenu novih propisa i zahteva koji se pred nju postavljaju, važno je koristiti iskustva zemalja koje su već sprovele ili sprovode određene aktivnosti na području dekarbonizacije i energetske efikasnosti, a koje su u skladu sa ciljevima i modernizacijom tehnologija u fabrikama, zaključili su članovi Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda SIGP na sednici Skupštine održanoj u fabrici Polet a.d. Novi Bečej.

Na sednici je, između ostalog, razmatran i plan rada Udruženja za 2022. godinu, ali i predstavljena iskustva domaćina, fabrika iz poslovnog sistema NEXE Grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, vezana za Zakon o klimatskim promenama.

Predsednica Skupštine Udruženja i direktorka fabrike Polet a.d. Novi Bečej Majda Petković istakla je da će glavne aktivnosti Udruženja u ovoj godini biti usmerene na zahteve iz Zakona o klimatskim promenama.

„Ključni cilj nam je što bolja priprema industrije glinenih proizvoda na izazove koji je očekuju, posebno u delu emisija CO2. Zatim, dalja promocija industrije i njenog značaja za privredu, ali i značaja koje njeni proizvodi nude u domenu energetske efikasnosti objekata. Jedan od fokusa je intenziviranje saradnja s nadležnim telima, Privrednom komorom i drugim udruženjima industrija građevinskih proizvoda s ciljem razmene iskustva i znanja, kao i promocija inovativnih rešenja koje ova industrija poseduje, a koji su u skladu s najnovijim trendovima u građevinskoj industriji“, istakla je Majda Petković.

Predstavnici udruženja složili su se da je 2021. godina bila nepredvidiva, primarno zbog aktuelne pandemije i rasta cena ulaznih troškova za proizvodnju glinenih proizvoda. Međutim, i u takvim okolnostima sve su članice uspele da zadovolje zahteve tržišta. Fokus aktivnosti prošle godine je bio rad na izmenama Zakona o građevinskim proizvodima, pa je na inicijativu Udruženja SIGP osnovana radna grupa nadležnog Ministarstva građevinarstva.

„Izmene bi se odnosile na dopunu Zakona u delu tržišnog nadzora, čime bi se podstakla konkurentnost domaće industrije glinenih proizvoda. Aktivnosti udruženja tokom 2021. bile su usmerene i na praćenje i uticaj zakonskih izmena na poslovanje poput akciza na električnu energiju ili uvođenja taksi na građevinske proizvode prilikom izvoza na Kosovo“, objasnila je Majda Petković i dodala da je Udruženje tokom 2021. počelo i sa aktivnostima koje se odnose na Zakon o klimatskim promenama s ciljem adekvatne pripreme industrije na zahteve koje se po tom pitanju očekuju.

Shodno odlukama Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije (SIGP), Društva za ispitivanje i istraživanje materijala i konstrukcija Srbije (DIMK) i Instituta za ispitivanje materijala IMS Beograd, od ove godine će se po prvi put održati objedinjeni kongres DIMK i SIGP i na taj način će se objediniti i predstaviti i stručna i naučna javnost.

Ranije su ti kongresi održavani pojedinačno i periodično, na svake tri godine, a od ove godine će se u periodu od 19. do 21.10.2022. na Divčibarama, u Hotelu „Crni vrh“, održati 23. Kongres DIMK i 9. Kongres SIGP, kao i Međunarodni simpozijum na temu istraživanja i primena savremenih dostignuća u građevinarstvu u oblasti materijala i konstrukcija.

„Kongres će biti prilika da se predstave rezultati istraživanja u proteklom periodu. Na ovaj način ćemo podstaći razmenu iskustava u savremenoj proizvodnji i tehnološkim procesima, i sagledati mogućnosti primene novih naučnih dostignuća u oblasti građevinskih materijala i konstrukcija. Takođe, biće predstavljena dostignuća i izazovi u delu zaštite životne sredine i energetske efikasnosti“, zaključila je direktorka Polet a.d. i predsednica Skupštine Udruženja SIGP Majda Petković i dodala da se detaljnije informacije o kongresu mogu pronaći na internet stranici www.dimk.rs.

Članovi Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda SIGP su Wienerberger Srbija, AD Mladost Leskovac, AD Polet Novi Bečej, Polet-keramika d.o.o. Novi Bečej, Zorka opeka, Keramika Kanjiža i IMS – Institut za ispitivanje materijala Beograd. U Srbiji trenutno posluje 11 ciglana, 4 crepane i 4 fabrike za proizvodnju keramičkih pločica. Udruženje zastupa interese svih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala.