U trendu su epoksid i LVT ploče

Kao što je izražena kada je u pitanju projektovanje fasade i opremanje prostora nameštajem, podela između poslovne i privatne sfere podjednako je izražena kada treba izabrati pod. Za poslovne objekte imamo tu naviku da biramo obloge neutralnih boja i dezena koje će se bez privlačenja pažnje uklapati sa ostatkom enterijera, dok u svom domu želimo pod koji je pre svega lep i elegantan, ali takođe topao i prijatan za hodanje.

U tom pravljenju izbora ponekad imamo običaj da budemo stereotipni i nesvesni činjenice da, kao što kancelarijski prostor ne mora biti vizuelno sterilan i uniformisan, tako za oblaganje podnih površina u komercijalnim i stambenim objektima ima više opcija nego što se u prvi mah čini. Iako nisu konceptualno identične, ove dve oblasti – komercijalna i rezidencijalna, slične su po slobodnijoj formi izvođenja unutrašnje dekoracije koja otvara široko polje mogućnosti za improvizaciju i eksperimentisanje. Tu se, međutim, pravi druga greška koja se tiče otvorenosti za novo i drugačije.

Među komercijalnim objektima koji su najzgodniji za realizaciju kreativnih dizajnerskih ideja i dalje prednjače butici, kafići, i poneka savremena umetnička galerija, dok u sve ostale zbog nedostatka hrabrosti promene znatno sporije stižu. Držanje ustaljenih obrazaca i kopiranje neposredne okoline još su izraženiji u sferi privatnog, gde zbog razmišljanja da dom nije isto što i kafe bar ili tržni centar propuštamo da damo šansu predlozima koji bi taj naš lični prostor zaista oplemenili, a ne naružili.

3D podovi kompanije SIKA
3D podovi kompanije SIKA

Dekorativni epoksid

LJUBIMAC INOVATORA među dizajnerima enterijera, kao rešenje poda u savremenoj kući ili stanu nesumnjivo je dekorativni epoksid.

Po sastavu dvokomponentni ili trokomponentni premaz na bazi epoksidne smole, ovaj pod se zavisno od stanja podloge, podtipa obloge (impregnacija, premaz, samorazlivajući nanos, epoksidni podni malter) i željene debljine može aplicirati u dva do šest slojeva. Osnovno pravilo u vezi sa epoksidnim podovima jeste da zahtevaju čistu, suvu, što ravniju i po mogućstvu neoštećenu betonsku ili cementnu podlogu. Nakon temeljnog čišćenja od prašine i odmašćivanja (ako je potrebno), sledi popunjavanje eventualnih pukotina i ravnanje podloge odgovarajućim pripremnim samonivelišućim sredstvom.

EPOKSID se može izvoditi na betonu ili estrihu čvrstoće minimum MB30, a većina današnjih proizvođača u svom programu ima grund odnosno predpremaz koji konzervira i ujednačava podlogu, istovremeno doprinoseći boljem prijanjanju smole.

Epoksidi u poslovnim objektima
Epoksidi u poslovnim objektima

U slučaju da je potrebna priprema i da se koristi celokupni program iste marke govorimo o trokomponentnom podu, gde je grund prva, epoksidna smola druga, a završni zaštitni sloj treća komponenta. Budući da se može postavljati i u prostorijama sa aktivnom upotrebom vode, osim reparacije i nivelisanja podloge pre instaliranja dekorativnog epoksida obavezno se mora odraditi kvalitetna hidroizolacija u ravnom i glatkom sloju. Epoksid se može primenjivati kao ukrasni pod zahvaljujući pigmentu određene boje u smoli, a njegova dekorativnost ogleda se u tome što se mešanjem više pigmenata mogu dobiti mnoge izvedene boje, nijanse i efekti.

Zbog lakše manipulacije bojama (pošto je reč o ručnom nanošenju) izbor u najvećem broju slučajeva pada na samorazlivajući nanos, jer se kod njega može proizvesti više boja u odnosu na inicijalno ponuđene u paleti. Bezgraničnih koloritnih mogućnosti, nema enterijera u koji se epoksid neće uklopiti. Izabrano rešenje može dobiti na atraktivnosti posipanjem jednobojnog ili višebojnog peska, a efekat naglašene dramatičnosti oblozi će dati alternativa u vidu takozvanih čipsa tj. dekorativnih opiljaka. U oba slučaja dekorativni posip ide preko pigmentirane epoksidne smole, a preko njega se nanosi providna zaštitna smola.

Radnik kompanije SIKA
Radnik kompanije SIKA

3D liquid flooring

Opcija koja je najpre zaživela u komercijalnim objektima, a onda inicijativom unutrašnjih dekoratera ponuđena vlasnicima stambenog prostora, jeste 3D liquid flooring, iliti trodimenzionalni dekorativni epoksid. Aplikacija je potpuno ista kao i kod svake druge obloge ove vrste, s tim da se umesto dodavanja pigmenta preko prve ruke smole postavlja folija sa digitalnom štampom, preko koje ide transparentni sloj epoksida i završni lak. Sam efekat treće dimenzije na slici postiže se kreiranjem iluzije 3D objekata uz pomoć određene perspektive, uglova, oblika i boja.

Dekorativni SIKA podovi
Dekorativni SIKA podovi

3D podovi podjednako su primenljivi za opremanje prodajnog, izložbenog, uslužnog i poslovnog prostora s jedne strane, a isto tako stambenog prostora sa druge strane. Ako već za “regularne” dekorativne epokside možemo konstatovati da su obloge velike esteske vrednosti, onda za 3D epoksi podove mirne savesti možemo reći da su to prava umetnička dela izvedena na podnoj površini. Među njima se prema težini projektovanja tj. dizajniranja razlikuju oni sa jednostavnijim efektima i oblicima (uglavnom pravilnim geometrijskim) koji se bez problema mogu štampati i postavljati iz delova jer je cela slika poput slagalice, i oni koji za osnovu imaju ozbiljnu umetničku ideju pretočenu u čitave apstraktne ili realistične scene u štampi velikog formata, i kao takvi predstavljaju centralni ukras prostorije koji diktira dekorativni koncept celine.

Izabrati baš dekorativni epoksid, a pogotovo 3D liquid floor kao oblogu za dnevni boravak, kupatilo ili recimo spavaću sobu, ruku na srce jeste hrabar potez koji većina ne bi napravila. Ali sama činjenica da ste se odlučili da u svom domu imate jedan ovako ekstravagantan pod o vama govori da ste po prirodi kao i on – neobični, upečatljivi i da izlazite iz konvencionalnih okvira.

Heterogeni vinil – luksuzne ploče

Epoksidu u grupi nepravedno zapostavljenih podnih obloga, naročito obloga koje se imaju u vidu za stambeni prostor, društvo neznano zašto prave luksuzne vinil ploče.

LUXURY VINYL TILES (LVT) su modularne ploče heterogenog PVC-a koje pomoću digitalne štampe imitiraju izgled prirodnih materijala, kojih se nikada ne setimo.

Koliko je homogeni vinil zbog jednoslojne habajuće površine ograničen u pogledu dizajna, toliko heterogeni pruža obilje mogućnosti, te je primenom savremenih tehnika štampe moguće napraviti ploče koje izgledom, pa čak i teksturom neodoljivo podsećaju na prirodne materijale poput drveta, kamena ili keramike – do te mere da, ako niste vrsni poznavalac, na oko nećete moći da razaznate da je u pitanju kopija.

Za razliku od pojedinih namerno matiranih dekorativnih epoksida, LVT ploče su površinski zaštićene završnim lakom visokog sjaja kako bi pod na oko delovao što elegantnije, impresivnije, i rečju luksuznije. Pored toga što je jeftinija od originala, jedna ovakva obloga omogućava da izgled punog drveta, reljefaste keramike ili ukrasnog kamena dobijete brzo i lako, polaganjem plivajućeg poda.

LVT ploče imaju i jednu noviju varijantu kod koje je umesto PVC-a donji podložni i srednji sloj od plute, a između njih 6-milimetarski lesonit. Suština je u prvom redu usavršavanje toplotne izolacije i bolja redukcija buke (do čak 53%), ali na način da proizvedena obloga i dalje ne košta puno. Ploče se postavljaju po specifičnom klik sistemu – press fit metodi gde se elementi savršeno uklapaju jedan u drugi pomoću žlebova na prednjoj, zadnjoj i/ili bočnim ivicama. Instalirani pod je vodootporan, štedi energiju, ublažava vibracije pri hodanju, mehaničke povrede i bolove u nogama, i mada takođe traži ravnu podlogu, kao sistem bolje trpi poneku neravninu nego prvobitne LVT ploče, a što je najvažnije spoljašnjošću čuva ključnu estetsku vrednost ove prefinjene obloge.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar